Weinig wind en aangename temperaturen
Op veel plaatsen is het lange tijd droog geweest. Zaterdag kunnen verspreid over het land enkele buien voorkomen. Dat is goed voor de natuur. Vanaf zondag hebben we echter opnieuw te maken met droog lenteweer. Daarbij zal het in de nieuwe week flink warmer worden.

Vrijdag blijft het droog. Wel kan de dag door lage wolken en mist op veel plaatsen grijs van start gaan. In de middag ziet het er vriendelijker uit met geregeld zon, ook is het vrij aangenaam met op de warmste plaatsen 22 of 23 graden. Alleen langs de stranden is het door een matige westelijke wind een stuk frisser. In het westen is later op de dag meer bewolking te zien.

Vooral landinwaarts buien
De verschillen tussen de beide weekenddagen zijn groot. Wie zaterdag op pad gaat, kan beter eerst de regenradar raadplegen, want verspreid over het land zijn buien mogelijk. Dus het kan zijn dat de paraplu nodig is. De zon breekt ook wel door, vooral later op de dag kan het in het noorden van het land en in de kuststreken behoorlijk zonnig zijn. In het zuidoosten van het land blijven de wolken en buien het langst aanwezig. Toch is het met maxima van 14 tot 19 graden en een zwakke tot matige noordelijke wind best prettig buiten.

Moederdag de beste dag
In de nacht naar zondag klaart het op steeds meer plaatsen op. Tijdens opklaringen kan het vooral landinwaarts aan de grond een graadje vriezen. Zondag begint dan ook vrij fris bij zonsopkomst. De zon is er ook vroeg bij, daardoor wordt het al snel warmer. Het is prima weer om moeders te verrassen op een zonnig terras. De zon is echter in deze fase van de lente al erg krachtig. In de middag wordt het 15 tot 20 graden. In de volle zon ligt verbranding binnen 20 minuten op de loer. Goed smeren is dus het devies bij lang verblijf in de zon vooral tussen 13:00 en 16:00 uur. Op zondag is de zonnebril veelal nodig, want er zijn flinke periode met zon en het blijft droog.

Volgende week zomerse warmte
In de nieuwe week blijft het vrij stabiel lenteweer. Het is nog steeds erg droog met dagelijks flinke perioden met zon. Het wordt stapsgewijs warmer. Woensdag kan het plaatselijk met 25 graden zomers warm worden.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Weeronline.
Alles over het weer: actuele informatie, weerfeiten, klimaat, binnenland, buitenland, weerextremen en weerrecords vindt je hier.
Publicatiedatum 06 maart 2022
Vorig artikelSlakkenbestrijding en ongediertebestrijding in het voorjaar
Volgend artikelZonkracht neemt de komende tijd snel toe