In De Bilt daalde de temperatuur naar -0,1 graden
De eerste officiële vorst van het najaar is gemeten. In De Bilt koelde het om 10:10 uur af naar -0,1 graden. Daarmee is de eerste officiële vorst van dit najaar later dan gebruikelijk. De vorige keer dat het in De Bilt vroor was op 3 april. Het kwik daalde toen naar -4,0 graden.

Ook elders in het land kwam het afgelopen nacht tot vorst. Het koudst was het in het Groningse Nieuw Beerta. Daar koelde het af naar -3,2 graden. Op 14 november kwam het lokaal al tot de eerste vorst na de zomer. Het Limburgse Ell had de primeur.

De eerste officiële vorst van het najaar is dit jaar later dan gebruikelijk. Gemiddeld komt de temperatuur in De Bilt op 3 november voor het eerst onder nul. De meest vroege datum dat het in De Bilt op 1,5 meter hoogte vroor was op 16 september 1971. Het werd toen op het hoofdstation -0.4 graden.

Laatste twee jaar ook later dan gebruikelijk
Vorig jaar was de eerste officiële vorst op 22 november. Het jaar daarvoor daalde de temperatuur op 29 november tot onder nul in De Bilt. Sinds 1901 waren er vier jaren dat de eerste vorst op het hoofdstation pas in december werd waargenomen. In 1984 duurde het tot 2 december, in 2006 tot 10 december, in 1970 tot 11 december, maar de meest late officiële vorstdag in De Bilt was in 2000. Pas op 17 december verscheen in De Bilt een minnetje voor de temperatuur.

In 2019 was de eerste vorst op 31 oktober en in 2018 dook de temperatuur in De Bilt al in september tot onder nul. Op 30 september daalde het kwik naar -0,1 graden.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Weeronline.
Alles over het weer: actuele informatie, weerfeiten, klimaat, binnenland, buitenland, weerextremen en weerrecords vindt je hier.
Publicatiedatum 19 november 2022
Vorig artikelZondag in het noordoosten kans op wat sneeuw
Volgend artikelLaagdrempelige beeldverhalen als begrijpelijk informatiemateriaal voor KOPP/KOV