Hoeveelheden zijn beperkt en exacte locatie is onzeker

Zondagavond kleurt het in het noordoosten mogelijk regionaal een beetje wit door sneeuwval. Vooral in de provincies Friesland, Drenthe en Overijssel is hier kans op. Het lijkt om zeer beperkte hoeveelheden te gaan, maar een wit bepoederd landschap is wel mogelijk. De verwachting is onzeker, waardoor het gebied met mogelijke sneeuwval nog wat noord- of zuidwaarts kan schuiven.

Een neerslagzone breidt zondag, na een koude start van de dag met lokaal matige vorst, geleidelijk uit over het land. In de middag regent het op grote schaal. Bij de eerste neerslag kan in het midden en oosten naast regen ook wat natte sneeuw voorkomen. Maar de zachte lucht wint hier snel terrein en daardoor zat het niet wit worden. Het warmt op naar 3 graden in het midden en westen en in het zuiden wordt het 7 graden. In het noordoosten blijf het nog droog en ligt de temperatuur maar net boven nul.

Wat gebeurt er boven het noordoosten?
Als de neerslag in de avond doortrekt naar het noordoosten, waar het dan weer licht vriest, zal dit sneeuw opleveren. Maar de neerslagzone trekt moeizaam door naar het noordoosten. In Groningen blijft het waarschijnlijk geheel droog. Zoals het er nu naar uitziet krijgen Friesland, Drenthe en Overijssel waarschijnlijk wel met wat neerslag te maken. Dit levert dan bij temperaturen rond het vriespunt sneeuw op. De kans op sneeuw is voor deze provincies 40%.

De sneeuw kan vooral op grasvelden, tuinmeubelen en auto’s blijven liggen. De neerslaghoeveelheden zijn zeer beperkt (0-1 cm), maar een wit bepoederd landschap is wel mogelijk. Dit beeld kan van plaats tot plaats flink verschillen. Op de wegen blijft sneeuw moeizaam liggen, door de warmte die nog in de bodem zit. Vooral bruggen kunnen wel glad worden, ook door bevriezing.

Onzekerheid in de verwachting
Een hele belangrijke kanttekening die we nog moeten maken: de verwachting is erg onzeker. Stagneert de neerslagzone wat zuidelijker, dan blijft het in Friesland en Drenthe droog en zien we ook in Flevoland en Gelderland mogelijk wat sneeuw vallen. De kans dat er in dat geval in die provincies wat van blijft liggen is wel kleiner, omdat het daar net wat zachter is.

Eind van de avond trekt de neerslagzone naar Duitsland weg en volgt nog slechts een losse bui. Tijdens opklaringen kan het in het noordoosten licht vriezen. Hierdoor kan de eventueel aanwezige sneeuw nog blijven liggen tot in de maandagochtend. Lokaal kan het glad worden door bevriezing van natte wegen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Weeronline.
Alles over het weer: actuele informatie, weerfeiten, klimaat, binnenland, buitenland, weerextremen en weerrecords vindt je hier.
Publicatiedatum 19 november 2022
Vorig artikelHoe je met het mindfulness-principe loslaten een fijner leven kunt creëeren
Volgend artikelEerste officiële vorst van het najaar gemeten