De zon komt steeds meer door, de sneeuw smelt, de grond ontdooit, de lente is in aantocht. Voor tuinders zijn deze eerste warme dagen het startschot om hun bloem- en groentebedden klaar te maken voor het zaaien. Onkruid wordt verwijderd, evenals stenen, bladeren, takken en oud plantmateriaal, de grond wordt losgemaakt en verrijkt met compost of kunstmest. Dan kun je naar hartelust zaaien en dromen van de heerlijke oogst.

Eén ding wordt echter vaak vergeten: ongedierte. Als je de droom van je zuurverdiende oogst echt wilt waarmaken, moet je in een vroeg stadium preventieve maatregelen nemen tegen mogelijke plagen. Natuurlijke controlemethoden vereisen helemaal geen gif en zijn zeer efficiënt. Het Zwitserse kwaliteitsbedrijf SWISSINNO beschermt tuinbedden met het variabele slakkenomheining en de biologische slakkenval. Als u een buxus in uw tuin heeft, moet u deze direct gaan monitoren, zodat de buxusmottenplaag snel kan worden herkend.

Effectieve slakkenverdediging in het voorjaar

Zachtgroen is verleidelijk. Verse sla maakt echter niet alleen deel uit van het menselijke dieet: ook dieren zoeken in het voorjaar naar de jonge scheuten om ervan te smullen. Meestal blijft er niets over van de zaailing. Hetzelfde lot bedreigt vers aangeplante sierbloemen of andere groenteplanten in de tuin. Kleverige slijmsporen wijzen duidelijk op de boosdoener: slakken, of om precies te zijn, het zijn meestal slakken.

Effectieve slakkenverdediging kan het beste vroeg in het jaar worden gestart. Een veilige en beproefde methode zonder gif is de slakkenomheining. Het is zo gedimensioneerd dat de weekdieren het niet kunnen overwinnen. SWISSINNO biedt een model aan met een overhangende blokkade. Zelfs bekwame naaktslakken, die gemakkelijk tegen muren kunnen klimmen, worden hierdoor afgeschrikt. Op deze manier kunnen bedden rondom worden beschermd. Het is belangrijk dat er geen openingen ontstaan. Bij grotere bedden is het ook raadzaam om te controleren of er slakken achter de nieuw opgerichte barrière zitten. Deze worden dan eenmalig verzameld.

Slakkenval voor bedden en terrassen
Slakkenval voor bedden en terrassen

Als de slakkenomheining te laat komt, niet geschikt is voor de bedden, of als het gaat om het beschermen van het terras, is het zinvol om een slakkenval te gebruiken. SWISSINNO-producten bevatten een lokstof die weekdieren aantrekt. Eenmaal gevangen, komen de slakken in een waterbad waaruit geen ontsnapping mogelijk is. Dit is hoe de slakkenverdediging werkt zonder het gebruik van gif.

Ter vergelijking: bij klassieke slakkenkorrels moet slakken gif over een groot oppervlak worden aangebracht om succesvol te zijn. Dit kan gevaarlijk zijn voor vee en huisdieren, vooral honden en katten, omdat slakkenkorrels de neiging hebben om aan hun poten te kleven en door de dieren worden afgelikt. Boven een bepaalde dosis kan dit zelfs dodelijk zijn.

De slakkenval van SWISSINNO is geschikt voor gebruik in de tuin en rondom het huis. Het wordt op een geschikte plek in de grond verzonken en trekt automatisch slakken uit het gebied aan. Zo wordt het terras gespaard van kruipsporen en kunnen de nieuw aangeplante bloemen zich in alle rust ontvouwen.

Monitoring – Monitor buxusmotten en reageer vroeg

De buxusmot, oorspronkelijk afkomstig uit Oost-Azië, is al 15 jaar een gevreesde plaag in Europa. Als ze in grote aantallen voorkomen, kunnen de rupsen van deze vlindersoort in zeer korte tijd jarenlang verzorgde buxus ontbloten. Als je dat wilt vermijden, neem dan voorzorgsmaatregelen. In het voorjaar, rond mei, beginnen de eerste nachtvlinders aan hun reis. Hun bestemming: buxus. Daar leggen ze hun eieren op de bladeren en de gevreesde rupsen komen er snel uit.

Het goede nieuws voor alle tuiniers: niet elke buxus wordt aangevallen door insecten. Het is willekeurig welke plant de dieren kiezen. Preventieve bestrijding met gif is daarom niet effectief en ook niet milieuvriendelijk. Het is logischer om de buxus in de gaten te houden en te reageren op tekenen van een besmetting. SWISSINNO biedt hiervoor de duurzame buxusmottenval. Het bevat een lokstof (een feromoon) die mannelijke motten aantrekt. Binnenin zit een lijmplaat waar de insecten op plakken. Dit maakt een gemakkelijke, pesticidevrije monitoring mogelijk. Als er vlinders in de val zitten, is er kans op een besmetting. Dan zijn verdere maatregelen zinvol. Anders kunnen tuiniers achterover leunen en ontspannen en genieten van het uitzicht op hun groene tuin.

“We beschermen waar je van houdt” – bescherming van levensgebieden in harmonie met de natuur

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met SWISSINNO.
SWISSINNO heeft zich gespecialiseerd in het bestrijden van plagen op een milieuvriendelijke en diervriendelijke manier. Hiervoor wordt een breed scala aan bewezen producten aangeboden, zoals de slakkenomheining en nieuwe producten, zoals de feromoonval voor insecten zoals buxusmotten. Chemicaliën en gifstoffen worden bewust vermeden om de kern van ons werk te beschermen en tegelijkertijd respect voor de natuur te tonen. Klik hier voor alle producten van SWISSINNO.
Vorig artikel‘Weinig aandacht voor seksueel grensoverschrijdend gedrag in zorgopleiding’
Volgend artikelZaterdag paraplu, zonnebril op Moederdag