In de Alpen is het tijdelijk wat minder mooi met enkele pitttige buien, elders veelal hoogzomers en droge omstandigheden.

Inmiddels is de schoolvakantie voor alle regio’s begonnen en ook de bouwvak vakantie gaat in veel regio’s van start. Dit betekent dat het behoorlijk druk gaat worden op de wegen naar het zuiden. Aankomende zaterdag kan het wel eens de drukste zwartste zaterdag van het jaar gaan worden. Hoe warm het gaat worden tijdens je rit en op jouw vakantiebestemming lees je hier.

Het is op veel plekken in Europa schitterend vakantieweer. Wel is het op sommige plekken extreem heet en zeer droog wat voor de nodige problemen zorgt. Veel plekken in Zuid-Europa worden geteisterd door grote bosbranden.

Warme omstandigheden op de Route du Soleil
Wie het zaterdag aandurft om de drukte op te zoeken doet er goed aan om goed voorbereid op weg te gaan. Het wordt warm op de wegen naar het zuiden. Op de Route du Soleil loopt de temperatuur in de middag op naar waarden van ongeveer 32 graden. Boven het Zuid-Franse asfalt kan het nog een stuk warmer worden en dus is voldoende water meenemen zeker een slim idee. Sta je lang in de file en ben je op zoek naar een plek in de schaduw? Lees hier welke plekken langs de Route du Soleil jij beter kunt mijden. Eenmaal bij je bestemming aangekomen is het heerlijk vakantieweer de komende tijd. In grote delen van Frankrijk is het zomers warm. Het warmst wordt het op de campings rond de Ardèche en in de regio rondom Toulouse. Hier stijgt de temperatuur in het weekend naar 30 graden of meer. Ook aan de Côte d’Azur is het volop zomer met veel ruimte voor de zon en temperaturen die oplopen tot lokaal 35 graden.

Ook op de Duitse wegen en op de wegen richting Oostenrijk en Italië wordt het zaterdag druk. Ga je naar het noorden? Dan houd je het veelal droog en kan je zomerse temperaturen verwachten tot lokaal 25 graden. Vertrek jij vrijdag al richting het zuiden? Dan staan je heel andere weersomstandigheden te wachten. Vooral op de drukke wegen rond de Brennerpas en de Gotthardtunnel kan het tot en met zaterdagmiddag flink doorplenzen. Houd de regenradar dus goed in de gaten voordat je de weg op gaat.

Nat weekend in de Alpen
De zomer verloopt vooralsnog een stuk warmer dan normaal in de Alpen. De komende paar dagen wordt het tijdelijk iets minder warm en trekken er enkele pittige buien over de Alpen. Vooral in het oosten van Zwitserland en in bijna heel Oostenrijk kan het vrijdag flink doorplenzen. Lokaal is ook een klap onweer mogelijk. Tijdens het weekend zijn de maxima wat getemperd met 20 tot 25 graden. In het begin van de nieuwe week laat de temperatuur weer een stijgende lijn zien en schijnt de zon weer volop. Zo wordt het in Wenen dan alweer bijna 30 graden en daarmee is het prima weer voor een stedentrip. Ga je de bergen in? Smeer je dan goed in. De zonkracht is hier namelijk zeer hoog en onbeschermd kan je al binnen 15 minuten verbranden.

Tropisch heet in Spanje en Portugal
Ga jij naar het populaire vakantieland Spanje? Dan kan je gaan genieten van volop zomerse omstandigheden. Temperaturen van ruim 40 graden waren in het binnenland een dagelijkse gang de afgelopen tijd en ook de komende dagen blijft het heet. Aan de Costa’s is het met maxima van 30 tot 35 graden heerlijk weer om op het strand te liggen. Ga jij voor een stedentrip in het binnenland? Smeer je dan goed in en drink voldoende water. De zonkracht is erg hoog en de temperatuur kan in de zijstraatjes oplopen tot ruim 40 graden.

Op de Portugese stranden in het goed toeven de komende tijd. Met maxima rond 25 graden en veel ruimte voor de zon is het op en top vakantieweer. In het binnenland is het verstandig om af en toe de schaduw op te zoeken. Aankomend weekend kan het kwik hier oplopen tot 40 graden.

Extreem droog in grote delen van Europa
Het is op veel plekken in Europa extreem droog en dit zorgt voor de nodige problemen. In het zuidwesten van Frankrijk zijn duizenden hectare bos afgebrand door zeer grote bosbranden en op dit moment branden er nog honderden bosbranden in het zuiden van Europa. Vooral Griekenland, Spanje en Slovenië worden op dit moment geteisterd door verscheidende bosbranden waar de brandweer heel veel moeite mee heeft om ze te bestrijden. Zo zijn er op het Griekse eiland Lesbos en het Spaanse eiland Tenerife duizenden inwoners en toeristen geëvacueerd door uitslaande bosbranden.

In Italië en Kroatië is het in grote delen op en top vakantieweer met veel ruimte voor de zon en tropische temperaturen. Dit weekend kunnen er in het noorden van Italië en in het binnenland van Kroatië enkele pittige buien gaan vallen waarbij het lokaal ook kan gaan onweren. Voor de natuur is dit goed nieuws want ook in deze landen is het kurkdroog. Na het weekend staat er voor beide landen een droog en heet weerbeeld op het programma.

Aan de populaire Turkse badplaatsen zoals Antalya is het schitterend zomerweer. Met maxima die dagelijks oplopen naar 35 graden is het heerlijk weer om af en toe een verfrissende duik te nemen in het zwembad. Ook in Istanboel is het volop zomers met veel ruimte voor de zon bij maxima rond 32 graden.

Scandinavië vrij aangenaam
In Scandinavië is het een stuk minder warm dan in menig vakantieland. Zomerse temperaturen worden hier nauwelijks gehaald. Wel is het relatief rustig weer de komende tijd met regelmatig ruimte voor de zon. In Oslo is het dit weekend met 24 graden en een zonnetje perfect weer voor een stedentrip. In Zweden is het aangenaam met temperaturen die in het weekend lokaal op kunnen lopen tot 25 graden. Na het weekend wordt het iets wisselvalliger en kunnen er dagelijks enkele buien gaan vallen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Weeronline.
Alles over het weer: actuele informatie, weerfeiten, klimaat, binnenland, buitenland, weerextremen en weerrecords vindt je hier.
Publicatiedatum 28 juli 2022
Vorig artikelOnderzoekers ontwikkelen een aanpak om de functie van een ongrijpbaar klein satelliet-DNA-molecuul te benutten en zijn immuunafweerkrachten te benutten
Volgend artikel6 belangrijk tips voor gezond eten