Stoppen met roken sprookje: Er was eens een slimme specialist…

Medisch specialisten worden vaak geconfronteerd met de gevolgen van roken. Hun patiënten zijn (ernstig) ziek door de sigaret, maar deze oorzaak bespreken artsen lang niet altijd. Patiënten verwijzen naar passende stopzorg gebeurt nog veel minder vaak. Longartsen en cardiologen lanceren daarom, in samenwerking met het Trimbos-instituut, ‘Het Stopsprookje’. Tips en informatie voor specialisten om aan de slag te gaan met stoppen met roken in hun ziekenhuis.

Opzetten rookstoppoli
In het sprookje over een slimme specialist delen artsen, rookstopcoaches en ex-rokers hun ervaringen met een rookstoppoli in het ziekenhuis.
Leon van den Toorn, longarts en voorzitter van de longartsen vereniging NVALT:

“Roken is een verslaving en daarmee een chronische ziekte. Voor andere chronische ziekten worden patiënten standaard behandeld. Waarom zou dit voor roken anders zijn? We willen daarom zoveel mogelijk specialisten stimuleren om een rookstoppoli op te zetten.

Verantwoordelijkheid bij de specialist
Roken is de belangrijkste beïnvloedbare gezondheidsfactor. De kans dat stoppen met roken daadwerkelijk lukt, is echter groter als mensen daar hulp bij krijgen. De NVALT en de NVVC (Nederlandse Vereniging Voor Cardiologie) vinden het de verantwoordelijkheid van de specialist om de Stoppen Met Roken zorg in gang te zetten. In het Stopsprookje geeft Luc van Lonkhuijzen, Gynaecoloog-oncoloog in het Amsterdam UMC aan:

“Als iemand bij de dokter komt, is dat een belangrijk moment in hun leven en juist dat moment kun je als specialist aangrijpen om te beginnen over stoppen met roken.
Benieuwd hoe de slimme specialist dit regelt?

Bekijk het stopsprookje:

Meer over dit thema
> Rookvrije zorg

Tips en informatie
Bekijk tips en informatie voor specialisten over stoppen-roken-ondersteuning in de zorg.
> Meer info

Meer informatie
Neem dan contact op met Marjolein van Woudenberg van het Trimbos-Instituut
Bijdrage: Trimbos-instituut | Publicatiedatum 23-11-2020
Vorig artikelDe rol van schrijven tijdens herstel van een eetstoornis
Volgend artikelSmoothie mango