Onbreekbaar warmterecord: 15 graden op nieuwjaarsdag

Vroegste dag met lente-temperaturen was 5 januari
In Maastricht steeg de temperatuur vanmiddag naar een lentewaarde van 15,0 graden. Dat is een ultiem vroegterecord. Het record voor de eerste dag, waarop temperaturen van 15 graden of meer zijn gemeten stond op 5 januari. In 1999 werd het in Oost-Maarland op de vijfde dag van het jaar 16,4 graden en in Arcen 15,9 graden.

De eerste dag in het jaar met op één van de officiële meetpunten temperaturen van 15 graden of meer noemen we bij Weeronline de eerste lokale lentedag. Gemiddeld dient deze zich in het huidige klimaat aan op 26 februari. Vorig jaar was het op 20 februari zover en in 2020 op 16 februari. In 2019 konden tortelduifjes op Valentijnsdag genieten van de eerste lentetemperaturen.

Middagtemperaturen van 15 graden zijn gebruikelijk in de tweede helft van april. Wat dat betreft kunnen we met recht spreken van een vroeg vleugje lente op deze nieuwjaarsdag. Zeker ook omdat het droog blijft en het weerbeeld een waterig zonnetje laat zien.

Warmterecordregen duurt waarschijnlijk nog één dag
Al sinds 30 december zijn er dagelijks datum-warmterecords gesneuveld. Eerder vandaag ging het record van 1 januari er ook al aan en vervolgens bereikten we dus zelfs lente-temperaturen. Ook december eindigde met een unieke 15 graden. Nooit eerder was het in de periode van kerst tot en met oudjaarsdag zo warm in ons land. Door opwarming van het klimaat is een regionale 15 graden tegenwoordig dus het hele jaar door mogelijk!

Na vrij koude kerstdagen blies een zuidwestenwind extreem zachte lucht afkomstig vanaf de Canarische Eilanden naar ons land toe. Ook morgen bevinden we ons nog in de zachte lucht en kan het datumwarmterecord van 2 januari gebroken worden. Het dagrecord voor De Bilt staat op 13,4 graden en werd gemeten in 1988. Over alle stations staat het record op 13,6 graden en ook dit record stamt uit 1988.

Daarna zet de temperatuur een geleidelijke daling in naar meer normale waarden voor begin januari. Met een westen- tot noordwestenwind wordt minder zachte lucht aangevoerd. Maandag zit de temperatuur met 11 à 12 graden waarschijnlijk nipt onder recordwaarden. Dinsdag raken we de dubbele cijfers kwijt. Halverwege de komende week is het overdag nog een graad of zes en ’s nachts kan het lokaal licht vriezen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Weeronline.
Alles over het weer: actuele informatie, weerfeiten, klimaat, binnenland, buitenland, weerextremen en weerrecords vindt je hier.
Beedlcredit: Jorien Loman
Vorig artikel8 symptomen van mentale vermoeidheid
Volgend artikelNiet eerder zo warm op 2 januari