Maak van jezelf geen slachtoffer

Maak van jezelf geen slachtoffer

Wanneer doe je dat dan; in slachtofferschap zitten? Wat houdt dit in? En hoe kom ik eruit?
“Embrace change – Love results; Omarm verandering – Liefde geeft resultaat”

Hoezo slachtoffer

We maken het allemaal wel een keer mee; slachtoffer zijn van iets of iemand. Dit kan zijn van een verkeersongeval, een misdrijf, een persoon die ons benadeeld en die op zijn/haar beurt dan als de dader wordt aangewezen. Maar ook kun je van jezelf een slachtoffer máken, zoals in deze tijd waarin polarisatie (wij-zij-denken) en onze duale maatschappij, nog volop aanwezig zijn.

Er zijn groepen ontstaan van aanhangers van het Corona-beleid en de maatregelingen en mensen die hiertegen in verzet gaan en mensen die ertussenin ‘hangen’. Zonder te willen labelen is het wél belangrijk te benoemen dat we allemaal een keuze hebben. Laat jij je beteugelen of durf je jóuw waarheid te leven, ongeacht de omstandigheden? Durf jij te gaan staan voor jouw waarheid en kun je respect blijven tonen voor de ander zijn mening?
Het gaat er hoe dan ook om, HOE JIJ MET DE SITUATIE OMGAAT!

Hieronder tips om uit het slachtofferschap te blijven en jezelf weer in je kracht te zetten!

Voor een (grote) verandering is vaak eerst chaos nodig

We worden nu allemaal uitgedaagd heel goed bij onszelf te blijven en te leren respectvol en liefdevol naar elkaar te blijven. Vaak is voor een (grote) verandering eerst chaos nodig, voordat er überhaupt iets gaat veranderen. Anders ontbreekt vaak de wil en wens iets te veranderen. Deze chaos is nu heel zichtbaar in alle natuurrampen (de aarde ‘protesteert, reageert’ op alle negativiteit en jarenlange misbruik en vervuiling), de tegenstellingen en uitingen van de leiders, maar ook van het volk; de vele demonstraties, het verlies van banen, het verbreken van relaties; mensen komen en mensen gaan, het loslaten van oude patronen en pijnen, kortom – we zitten allemaal in een groot transformatieproces!

Waarom

Waarom deze transformatie? Omdat het nodig was en is om van ons hoofd naar ons hart te gaan. Om niet meer voornamelijk te handelen en denken met het hoofd, maar meer met het hart. Vele harten waren op ‘slot’ geraakt door de opvoeding, de maatschappij, de maatregelingen, de eigen beperkte overtuigingen etc.
Soms betrap ik mijzelf erop dat ik mijn hart wil sluiten als ik mij enorm benadeeld voel, maar al snel komt dan weer de gedachte dat mijn hart sluiten niet de oplossing is, maar dingen alleen zal verergeren. Zo werk ik bijvoorbeeld deels met artsen. De meesten zijn voor de maatregelingen en ik tegen. Ik laat ook geen prik zetten. Door bij mijzelf te blijven en andermans mening te respecteren, blijft er onderlinge vrede en acceptatie en kan ik het werk met plezier blijven doen. Sterker nog, binnen mijn eigen gezin (en familie) zijn de meningen enorm verdeeld. Wie ben ik om te zeggen wat eenieder moet doen? Ik kan wél mijn éigen waarheid verkondigen en demonstreren hoe ik dit in mijn leven integreer. Gewoon mijn authenticiteit waarborgen, bij mijzelf blijven en mijn eigen pad kiezen!

Mijn liefde voor mijn kinderen is vele malen groter dan om gelijk te krijgen in mijn gevoel en met mijn waarheid. Mijn liefde voor mijn kinderen is onvoorwaardelijk! Hierdoor heb ik een mooie relatie met mijn kinderen, ongeacht een ieders waarheid.

Alles is Liefde

Waar het mijns inziens om draait in het leven is elkaar gaan respecteren en lief te hebben. Dat klinkt makkelijk gezegd dan gedaan. Zeker wanneer het allemaal zo lang duurt voordat je verandering ziet in jezelf, in de wereld om je heen…en ik moet denken aan een liedje van Bløf: “Alles is liefde” en ik citeer een stukje uit de songtekst:

Alles is liefde…
Voor wie denkt dat het te laat is
Ergens om de hoek wacht soms geluk

Weet dat je met angst en haat geen verandering brengt, weet dat angst verlamt en haat alles tenietdoet. Alleen met liefde voor jezelf en voor elkaar boek je vooruitgang. Wanneer het leven tegenzit en je denkt dat het niet meer goed komt, kan het zomaar zijn dat er ineens een oplossing voorhanden is, geluk ineens om de hoek komt kijken… hou vol! Ook voor jou is er een mooie plek op deze aarde… ook voor jou is er liefde… ook voor jou is geluk jouw geboorterecht!

Tips om uit het slachtofferschap en in jouw kracht te blijven

Hieronder volgen wat tips. Hiermee kun jij jezelf in je kracht houden en of zetten:

1. Maak van jezelf geen slachtoffer door te blijven klagen over de situatie. Leer van je fouten. Leef jouw eigen waarheid en blijf hierdoor in jouw kracht!

Ik heb de laatste tijd zoveel geleerd van mijn fouten
dat ik erover denk er nog een paar te maken
(Jan Angevaare/ Omdenken)

2. Wanneer je diep geraakt wordt door iets of iemand, ga dan naar binnen om te VOELEN EN OBSERVEREN. In mijn vorige blog “De emotionele erfenis”, gaf ik hiervoor een goede oefening: “Het observeren van jezelf”. Hiermee haal je de grootste lading eraf van jouw gevoel en kun je vanuit volwassen bewustzijn verdergaan en eventueel een oplossing bedenken. Je schept dan weer ruimte in je lichaam, waar even hiervoor nog dat zere ongemakkelijke gevoel of pijn zat. En je ontvangt weer inzichten!

3. Oordeel en veroordeel niet. Respecteer andermans mening!
Je mag en kunt uiteraard wél jouw grenzen aangeven en daarvoor gaan staan!
Deel jouw mening. Er is geen goed of fout. Dan zijn er geen slachtoffers en geen daders meer!

Door elkaar te respecteren ontstaat liefde en geen strijd!

4. Soms is een stapje terugdoen korte of lange tijd nodig. Geef jezelf de rust wanneer jouw lichaam dit aangeeft. Jouw lichaam is de beste graadmeter! Geef gehoor aan de signalen die jouw lichaam continue uitzendt en schep hierdoor de ruimte die nodig is voor jouw transformatie.

5. Omarm verandering – Liefde geeft resultaat”

Harte-groet,
Monique Angèle van de Laar

Wil je meer weten over Monique ga dan naar www.moniquevandelaar.nl
Vorig artikelSmoothie avocado en spinazie
Volgend artikelPassievrucht sap