Het is de eerste lokale ijsdag van het winterseizoen

In het noordoosten maximumtemperatuur onder het vriespunt
In het noordoosten van het land kwam het vandaag tot de eerste lokale ijsdag van het winterseizoen met op enkele meetpunten maxima onder het vriespunt. De eerste regionale ijsdag van deze winter is daarmee iets later dan gebruikelijk, want normaal is het in de eerste helft van december al zover.

Op de weerstations Heino (Overijssel), Marknesse (Noordoostpolder), Hoogeveen (Drenthe), Eelde (Drenthe), Leeuwarden (Friesland) en Nieuw Beerta (Groningen) lag de maximumtemperatuur vandaag onder het vriespunt. De laagste waarde van -0,8 graden staat op naam van Eelde. In het kaartje hieronder zijn de andere waarden te zien. Tot een eerste officiƫle ijsdag in De Bilt kwam het net niet met 0,0 graden als maximumtemperatuur.

In de winter van 2020-2021 bleef de temperatuur op 10 december voor het eerst ergens in het land de hele dag onder nul. In Hupsel bleef het vriezen met als hoogste temperatuur van de dag -0,2 graden. De winter daarvoor bleef het kwik pas op 21 januari de hele dag onder nul. In Ell werd het niet warmer dan -0,1 graden. In 2018-2019 kon op 22 januari de eerste ijsdag worden genoteerd.

De meest vroege lokale ijsdag in ons land werd op 30 oktober 1940 gemeten. In Maastricht werd het toen niet warmer dan -0,2 graden. De meest late lokale ijsdag staat ook op naam van Maastricht. Op 5 april 1911 werd het niet warmer dan -0,5 graden.

Maximumtemperatuur 22 december 2021
Maximumtemperatuur 22 december 2021

Nieuw Beerta gemiddeld elf ijsdagen
In de klimaatperiode 1991-2020 zijn drie tot elf ijsdagen heel normaal en de minste ijsdagen komen in het zuidwesten voor. De meeste ijsdagen vinden we in het oosten en noordoosten. Gemiddeld blijft het kwik op negen dagen onder nul op meetpunt Twente, maar de meeste ijsdagen vinden we in Nieuw Beerta. Daar blijft de temperatuur gemiddeld op elf dagen de hele dag onder het vriespunt. Op het hoofdstation in De Bilt komen gemiddeld zes ijsdagen in het winterhalfjaar voor.

Elke winter wel ergens een lokale ijsdag in ons land
Veruit de meeste ijsdagen in het winterhalfjaar werden genoteerd in de winter van 1947. Van november 1946 tot en met maart 1947 bleef de temperatuur in Eelde maar liefst op 61 dagen het hele etmaal onder het vriespunt. Het record voor De Bilt staat op 49 ijsdagen en werd in dezelfde winter gemeten.

Er is nog nooit een winter geweest waarbij het op geen enkel KNMI-meetpunt tot een ijsdag kwam. De winter van 2019-2020 kwam echter wel heel dichtbij met alleen in Ell op 21 januari 2020 een ijsdag. Het was toen niet alleen die ene dag, maar het was met -0,1 graden ook heel erg nipt.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Weeronline.
Alles over het weer: actuele informatie, weerfeiten, klimaat, binnenland, buitenland, weerextremen en weerrecords vindt je hier.
Beedlcredit: Pezibear
Vorig artikelStroomOP Monitor: meer zicht op verbeteringen in de jeugdhulp
Volgend artikelDonderdagochtend kans op gladheid door ijzel in de noordelijke helft van het land