In Nederland krijgen jaarlijks 20.000 vrouwen, die zwanger zijn en/of bevallen zijn, een depressie. Deze postpartum depressie is daarmee de meest voorkomende aandoening bij nieuwe moeders.
Moeders met een postpartum depressie schamen zich, voelen zich eenzaam en onbegrepen – zij zitten bepaald niet op een roze wolk. Huwelijksproblemen en scheidingen komen vaker voor. Ook voor de ontwikkeling van de baby zijn er risico’s op de korte en lange termijn, zoals een onveilige hechting en een verhoogd risico op kindermishandeling. Op latere leeftijd komen emotionele, gedrags-, cognitieve en interpersoonlijke problemen meer voor.

Herkenning en preventie van postpartum depressie
Met een betere herkenning en preventie kan het aantal vrouwen met depressieve klachten en postpartum depressie afnemen. Een belangrijke eerste stap hierin is het tijdig signaleren van (beginnende) depressieve klachten. Hiervoor heeft het Trimbos-instituut de e-learning ‘Signaleren postpartum depressie‘ ontwikkeld.

Apps voor depressie bij en na zwangerschap
Het Trimbos-instituut heeft twee apps ontwikkeld voor zwangerschap en depressie.

Wellmom

Vrouwen lopen meer risico om een depressie te ontwikkelen tijdens hun leven dan mannen. Een zeer risicovolle periode hiervoor is tijdens of tot een jaar na de zwangerschap. De app WellMom heeft als doel het vergroten van de mentale veerkracht en het voorkomen en verminderen van depressieve klachten bij zwangere en pas bevallen vrouwen.

Loss

Eén op de vier vrouwen maakt in haar leven een miskraam mee en één procent van de zwangerschappen eindigt in een doodgeboorte (het overlijden van een kindje na 20 weken zwangerschap of rond de geboorte). De app Loss is bedoeld ter versterking van de mentale veerkracht van ouders die gedurende de zwangerschap of net daarna hun kindje hebben verloren.

Bron: Trimbos
Vorig artikelRecept Vegan bananenbrood
Volgend artikelDe invloed van zelfspraak en lichaamshouding op je zelfvertrouwen