De zoete aardappel (Ipomoea batatas) is een plant die in de hele wereld voorkomt en is niet alleen rijk aan voedingsstoffen, maar ook een van de beste manieren om suiker in het bloed te reguleren, waardoor het zeer gunstig is voor mensen met diabetes. Naast dat het heerlijk is en een unieke smaak heeft, kan het worden gebruikt om elk gerecht te vergezellen en zelfs om desserts te bereiden.

Voordelen van zoete aardappelen voor de gezondheid
Ondanks de zoete smaak bevat zoete aardappel een lage glycemische index, wat betekent dat het heel goed is voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel. De meeste zetmeelhoudende voedingsmiddelen, zoals aardappelen, helpen de bloedsuikerspiegel snel te verhogen. Zoete aardappel laat de suiker juist in zeer lage snelheid in de bloedbaan terechtkomen, en is dus een goede keuze voor diabetici die daarom deze koolhydraten probleemloos kunnen consumeren.

Het is een geweldige bron van vitamine A
Sommige zoete aardappelen hebben een hoog gehalte aan bètacaroteen, een carotenoïde die sommige groenten hun oranje kleur geeft. Ons lichaam heeft het vermogen om deze stoffen om te zetten in vitamine A, wat vaak te maken heeft met kankerpreventie, het zicht gezond houdt en ook een aantal anti-aging voordelen biedt. In feite heeft een grote zoete aardappel het vermogen om ons lichaam 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A te voldoen.

Voordelen voor de gezondheid van het hart
De hoge niveaus van vitamine B6 en kalium in zoete aardappelen bieden uitstekende voordelen voor het hart. Vitamine B6 heeft de eigenschap om homocysteïne af te breken, een chemische stof die bloedvaten in de slagaders verstijft en blokkeert. Kalium, op zijn beurt, zorgt voor het behoud van evenwichtige vloeistofniveaus en bloeddruk en voorziet lichaamscellen met elektrolyten, die helpen met het reguleren van de hartslag.

Zorg voor de gezondheid van de huid
Zoete aardappelen kunnen het uiterlijk van de huid extern en intern verbeteren. De hoge niveaus van vitamine C en E helpt om afweer van het lichaam te verhogen tegen schadelijke UV-stralen en stimuleren de productie van collageen, dat de huid stevig en elastisch houdt. Maar het is niet alleen de consumptie die de kwaliteit van je huid kan verbeteren. Wanneer je ze kookt, kun je het water gebruiken – als afgekoeld is – om het op je gezicht aan te brengen en je huid schoon te wassen. Dit opent de poriën, verwijdert onzuiverheden van de huid en vermindert zelfs donkere kringen.

Geweldige bron van vitamines en mineralen
Zoete aardappelen bevatten grote hoeveelheden vitamine C, E, B5, B6, riboflavine of B2 en koper. Deze voedingsstoffen bieden een aantal voordelen voor het immuunsysteem, de productie van rode bloedcellen, de slaapcyclus, stemming, reparatie van beschadigde weefsels, het voorkomen van ziekten en pijnbestrijding.

Stress verlichtend
Zoete aardappelen bevatten grote hoeveelheden magnesium, een stof die als een van de beste mineralen wordt beschouwd om ontspanning, kalmte en gemoedstoestand te bevorderen. Bovendien is het rijk aan kalium, wat helpt bij het reguleren van de hartslag bij angst of stress.

Vorig artikelCacaopoeder als beauty ingredient
Volgend artikelTarwegras is rijk aan zuiverende eigenschappen