Nederland ontwaakt op veel plaatsen in witte wereld

De ochtendspits zal vooral in het midden, oosten en zuiden hinder ondervinden van gladheid door sneeuw. Inmiddels sneeuwt het vooral nog stevig ten zuiden van de grote rivieren, maar ook in het midden en oosten valt regionaal nog sneeuw. Ook kan het elders glad zijn door sneeuwresten. Het landschap ziet op grote schaal wit.

Vanuit het noorden wordt het in de loop van de ochtend op steeds meer plaatsen droog. De temperatuur loopt dan op tot enkele graden boven nul, waardoor de sneeuw steeds sneller begint te smelten. Doordat er veel warmte in de bodem aanwezig is, kan de sneeuw ook bij temperaturen rond het vriespunt al langzaam beginnen te smelten.

Eind van de ochtend valt alleen in de Limburgse heuvels en langs de Duitse grens soms nog wat sneeuw. Dit blijft dan vooral op gras en voorwerpen nog goed liggen. Op de wegen blijft het alleen als het hard genoeg sneeuwt nog tijdelijk liggen. Het is dan 1 graad in het oosten en zuidoosten tot 4 graden aan zee.

Vanmiddag loopt de temperatuur verder op naar 6 graden aan zee en 4 graden in het binnenland. In de Limburgse heuvels blijft het kouder met een graad of 2. Ook in de middag kan in het oosten en zuidoosten soms nog wat natte sneeuw vallen.

Weekend overwegend droog met koude nachten en ochtenden
Dit weekend blijft het winters met op zaterdag in het oosten mogelijk nog een vlokje sneeuw en zondag trekken een paar (winterse) buien over land. De maxima komen uit op 5 tot 8 graden en in de nachten vriest het op uitgebreide schaal. In Oost-Nederland kan het plaatselijk zelfs matig vriezen met minima van -5 of -6 graden. Ook de ochtenden zijn koud met vorst tot halverwege de ochtend.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Weeronline.
Alles over het weer: actuele informatie, weerfeiten, klimaat, binnenland, buitenland, weerextremen en weerrecords vindt je hier.
Publicatiedatum 01 april 2022
Vorig artikelScholieren weten steeds vaker dat roken en alcohol drinken schadelijk is
Volgend artikelKoud eerste weekend van april