Wereld Niet Roken Dag: word én blijf rookvrij

Nieuwe cijfers laten zien dat 1 op de 13 rokers een langdurige longziekte heeft. Op Wereld-Niet-Roken-dag lanceert Ik Stop Nu daarom een Facebook-groep die rokers helpt rookvrij te worden.

Aantal rokers met longziekte
Eén op de dertien rokers heeft een langdurige longziekte, blijkt uit de vandaag gepubliceerde cijfers over roken. Onder rokers gaf in 2018 8 procent aan een langdurige longziekte te hebben, zoals COPD, chronische bronchitis en longemfyseem. Onder mensen die nog nooit gerookt hebben, was dit 2,3 procent.

Rokers hadden in 2018 ook vaker dan nooit-rokers last van acute longziekten. De cijfers zijn afkomstig uit de Leefstijlmonitor/Gezondheidsenquête.

Meer cijfers over roken
Bekijk het rookgedrag in Nederland

Facebookcampagne ‘Blijf jij 31 mei rookvrij?’
Omdat Wereld Niet Roken Dag één van de grote stopmomenten in het jaar is, zetten we met Ik Stop Nu extra in op het bereiken van rokers. Lukt het rokers om 31 mei 1 dag niet te roken? En smaakt dat naar meer?

Bezoekers van Ik Stop Nu kunnen zich aansluiten bij de Facebook-groep 31 mei rookvrij. Daar krijgen rokers tips en advies – ook van elkaar – om het 31 mei vol te houden en ook daarna gestopt te blijven.

Rokers weten weinig over de schade van roken
Dat er nog veel misverstanden zijn over de schadelijke gevolgen van roken, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht. Dat laat zien dat 13 procent van de Nederlandse rokers niet gelooft dat roken longkanker kan veroorzaken.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 44 procent van de rokers niet gelooft dat niet-rokers longkanker kunnen krijgen van meeroken.

Meer informatie?
Neem dan contact op met Marc Willemsen van het Trimbos-Instituut

Vorig artikelInvesteren in liefde en geluk
Volgend artikel6 meest eiwitrijke groenten