Misschien ken je het cijfer van je IQ en heb je een idee of je emotionele intelligent bent. Maar er bestaat ook een andere vorm: spirituele intelligentie, wat over je levensvragen en over zingeving gaat. Deze intelligentievorm bepaalt voor een groot deel of je diepgaand geluk ervaart in je persoonlijke leven en in je werk. Het is niet te vangen in een getal en je bent deze vorm van intelligent zijn al wel een aantal keer in je leven tegengekomen. Maar wat is het nou precies en wat heb je eraan?

Wanneer je het tegenkwam
Het is een groot woord: levensvragen, maar je stelt ze al wanneer je nog klein bent. Bijvoorbeeld toen je oma stierf ‘waar is oma nu’? De momenten van leven en dood en de vragen die het dan oproept, horen bij spirituele intelligentie (SQ).

Het is ook lichtvoetiger: toen je afsprak met vrienden, toen je koos met wie je wilde spelen en bij welk groepje je wilde horen. Of je tussen je vrienden datgene kon doen wat jij graag wilde en in hoeverre je je liet leiden door wat de rest wilde doen. Het gaat hierin om authenticiteit, de mate waarin je jezelf durft te zijn.

De fase van keuzes maken als jongvolwassene vallen ook onder spirituele intelligentie. Kies je bijvoorbeeld de studie die je vader verantwoord vindt op de lange termijn, of volg je de behoefte om een tussenjaar te nemen, voordat je een studie of baan start op basis van je passie?

Authentiek zijn
Overigens is niet weten wat je wilt ook een vorm van authentiek zijn aan jezelf. Het per sé willen weten wat je weg is en het willen beredeneren geven vaak een behoefte aan houvast aan, die uit angst is geboren. Je zit dan veel in je hoofd. Houvast durven loslaten geeft ruimte voor stapsgewijs ontdekken wat het leven en jijzelf nog in petto hebben.

Leven is per definitie vaak verrast worden.

De overgave aan het leven geeft voor een deel je spirituele intelligentie aan. Ook in je werk heb je met spirituele intelligentie te maken. Waarom doe je wat je doet? Past de organisatie bij je? Klopt het werk dat je doet met de waarden die je in je leven belangrijk vindt? Het vraagt om zelfreflectie om hier af en toe bij stil te staan, maar je komt het onbewust al tegen wanneer je gedachten hebt over ‘pas ik hier wel’ en ‘is het eigenlijk wel zinnig wat ik de hele dag doe?’

Relaties
Waar je ook staat in je leven, je hebt met anderen te maken. Of het nu je ouders, collega’s, vrienden of kinderen zijn, er is een relatie en jij maakt er deel van uit. Hoe vaak stel je als ouder niet de vraag: hoe kan ik het beter doen? Waarom lukte het weer niet om geduldig te zijn? En in welke rol het ook is, af en toe sta je stil bij de kwaliteit van je relaties en of het nog bij je past zoals het nu gaat. Het hoort allemaal bij spirituele intelligentie.

Wat het is
Het is een vorm van intelligentie die niet makkelijk te vangen is en ook niet echt meetbaar is. Dit is een definitie van spirituele intelligentie:

Het is de mate waarin je je bewust bent van wat zingeving voor jou persoonlijk is en hoe je dat in de wereld neerzet. De kwaliteit van deze intelligentievorm wordt medebepaald door je vermogen om vrede in jezelf te ervaren, als een deel van jezelf waar altijd eenheid heerst. Je kunt beseffen dat deze vredige eenheid zich ook in anderen en buiten jezelf bevindt.

Bron van wijsheid
Je bent spiritueel intelligent wanneer je dit vredige deel bewust kunt opzoeken en ervaren. SQ geeft je ook een drang tot uitdrukking van je authentieke zelf en helpt je om compassie, liefde en dankbaarheid een belangrijke rol in je leven te geven. Dit authentieke zelf kun je zien als je ziel of je hogere zelf, wat een bron van wijsheid is.

Je vermogen om naar dit authentieke zelf te luisteren en je gedachten, gedrag en daden in één lijn hiermee te zetten, maakt je spiritueel intelligent. SQ staat overigens los van filosofie of religie en is een aantal vaardigheden die je steeds verder kunt ontwikkelen.

Zichtbare intelligentie
SQ kom je tegen in levensvragen en in de zoektocht naar de zin van jou, je leven en de wereld om je heen. Je bewust zijn van je waarden, overzicht hebben en zelfreflectie toepassen verbeteren je spirituele intelligentie. Dit bewustzijn helpt je om jezelf geregeld tegen het licht te houden; klopt je leven, je houding en je gedachten met wie je echt bent? SQ uit zich door wijs en liefdevol gedrag naar anderen, naar de wereld en zeker ook naar jezelf. Het is niet alleen een persoonlijke beleving die je van binnen ervaart, maar iets dat ook in je gedrag zichtbaar is.

Wat je eraan hebt
Hoe spiritueel intelligenter je bent, des te gelukkiger je je voelt. Je kunt dan een rust ervaren door wie je bent, wat je doet en door hoe je het leven ervaart. Dit is ongeacht de omstandigheden die zich aandienen. Je laat je minder leiden door angsten zoals ‘ik moet het snappen’ of ‘ik wil weten waar het naar toe gaat’ en ervaart steeds meer vrede. Je liefdevolle wijze zelf heeft de leiding en kijkt met compassie naar je angstige, kortzichtige en egocentrische zelf. Die mag er zijn, maar hoeft niet te bepalen.

Eigenlijk is niet de belangrijkste vraag wat jij aan spirituele intelligentie hebt, maar wat de wereld aan jou heeft. Als je oog hebt voor zingeving, compassie, liefde en wijsheid kom je uit op een dienend bestaan waarin je medemens en je omgeving respect en zorgvuldigheid mogen ontvangen.

Levensvaardigheid
Je bent je bewust van jezelf en van wat jij aan moois toe te voegen hebt, of het nu voor mens, natuur of dier is. Door dit te leven, maak je niet alleen anderen gelukkiger, maar ook jezelf. Spirituele intelligentie is niets minder dan een essentiële levensvaardigheid die zorgt voor een betere wereld.

Wil je spiritueel intelligenter worden? Intuïtief mediteren helpt je om snel rust en te vinden en contact te krijgen met je hart en je ziel. Het is een nieuwe vorm van mediteren, speciaal voor mensen met een druk hoofd en weinig tijd. De online training Intuïtief Mediteren vind je hier.

Veel mooie stappen gewenst op je pad naar spirituele intelligentie!

Bijdrage: Saskia Chatillon
Saskia geeft trainingen in innerlijke rust en intuïtie en is auteur van het boek Rust – Het geheim van een stiller hoofd.
Vorig artikelDe beste voedingsmiddelen voor vrouwen en mannen
Volgend artikelSmoothie appelkaneel