Kikkererwten is een goede bron van calcium, ijzer, eiwit, vezels en tryptofaan en is daarom goed tegen depressie en constipatie. Het is een peulvrucht van dezelfde groep als bonen, linzen en erwten.
Kikkererwten wordt veel toegevoegd aan Midden-Oosterse en Indiase gerechten. Er zijn veel redenen waarom kikkererwten als gezond en voedzaam worden beschouwd, vanwege  hun eiwitniveaus. Het is een plantaardig eiwit, rijk aan complexe koolhydraten en arm aan vet. Bevat B-vitaminen, ijzer, calcium, fosfor en kalium.
Wie wil afvallen heeft ook een goede reden om de kikkererwten te consumeren vanwege een hoog vezelgehalte die de werking van de darm bevordert en die tevens een gevoel van verzadiging geeft.
Kikkererwt is rijk aan tryptofaan, het voorloper aminozuur van serotonine. “Serotonine is een neurotransmitter die werkt op de hersenen die de stemming, slaap en eetlust beheersen. Op deze manier kan worden gezegd dat kikkererwten helpt bij het verbeteren van de stemming en die het algemene welzijn voor het lichaam veroorzaakt.
Het is rijk aan vezels waarvan bekend is dat het cholesterol verlaagt. Je kunt zelfs bruine rijst en volle granen combineren met kikkererwten om een eiwit van hoge kwaliteit bijna helemaal zonder vet te maken. Er zijn nog meer dingen die kikkererwten te bieden hebben en de lijst met voordelen is bijna oneindig, evenals het feit dat het er gezond uitziet terwijl het erg lekker is.
Vezels, verzadigings- en glucosegehalte
Het is merkwaardig, maar het gevoel van verzadiging dat iemand heeft, doet mensen denken dat de kikkererwt dikmakend is, omdat je door het te eten het gevoel krijgt vol te zijn.
Kikkererwten (zoals de meeste groenten) zijn waardevol vanwege de hoeveelheid vezels. Twee kopjes bieden de volledige dagelijkse hoeveelheid! Maar onderzoek naar kikkererwten en vezels heeft ons een stap verder gebracht door te suggereren dat de voordelen van kikkererwtenvezels verder kunnen gaan dan de voordelen van andere voedingsmiddelen. In een recente studie ontvingen twee groepen deelnemers ongeveer 28 gram vezels per dag. Maar de twee groepen verschilden in voedingsbronnen van vezels. Eén groep kreeg vezels voornamelijk van kikkererwten. De andere groep ontving vezels van andere bronnen. De kikkererwtengroep had een betere regulatie van vet in het bloed, waaronder lagere niveaus van LDL-cholesterol, totaal cholesterol en triglyceriden.
Voedingsinformatie
Een portie van 100 gram gekookte kikkererwten voorziet ons van koolhydraten (energieproducenten), voedingsvezels (goed voor hart en spijsvertering), eiwitten en vetten, maar daarnaast biedt kikkererwten in zijn samenstelling vitamine A, B6, C, E en K, calcium, fosfor, kalium, zink, magnesium, ijzer en natrium.
Twee belangrijke voordelen van kikkererwten:
1. Door voedingsvezels te bevatten, dienen de kikkererwten tot lagere niveaus van slechte cholesterol in het bloed, maar op zijn beurt is het goed voor het verlagen van de bloeddruk en de hoeveelheid triglyceriden. Het kan dus het risico op hartaanvallen, hartaandoeningen en beroertes verminderen.
2. De componenten zijn uitstekend voor het bevorderen van de spijsvertering door de ontlasting te vergroten. Bijvoorbeeld, in gevallen van diarree is er niets beter dan een kom met kikkererwten te consumeren om de darm te stabiliseren en te versterken. Het helpt ook bij het voorkomen en behandelen van aambeien.
Foto: PDPics