Kamille wordt al bijna 5000 jaar gebruikt in thee, baden, infusies, kruidenextracten en huid- en haarcosmetica om rust, vitaliteit en een jeugdige uitstraling te bevorderen.

Gedroogde kamillebloemen hebben talloze en brede gevolgen voor de gezondheid dankzij hun hoge gehalte aan antioxidanten zoals terpenoïden en flavonoïden. Het heeft een helende werking, is antibacterieel, ontstekingsremmend, krampstillend en rustgevend.

De essentiële antioxidanten zijn te vinden in de samenstelling van etherische oliën en dragen in belangrijke mate bij aan de eigenschappen van natuurlijke behandelingen.

Voordelen voor het lichaam en de gezondheid:

1. Bevordert de gezondheid van de huid
Etherische kamilleolie kan mensen die last hebben van huiduitslag, roodheid, droge, geïrriteerde en verouderde huid verlichten en genezen. Dankzij hun ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen zijn deze problemen voorbij.

Kamille thee verhoogt ook het verjongende en genezende effect op je huid. Het wordt ook aanbevolen om aan je dieet toe te voegen dat voor je intern en extern zorgt.

2. Antioxiderende kracht
Kamille bevat verbindingen die rechtstreeks werken in de strijd tegen vrije radicalen. Dit vermijdt de mogelijke mutaties die cellen kunnen ondergaan als het gaat om ziekten die het lichaam kunnen aanvallen. Deze actie zorgt er ook voor dat celveroudering wordt vertraagd. Het duurt dus lang voordat de effecten voelbaar zijn, vooral op de huid. Dit alles komt van de kracht van kamille-antioxidanten.

Anders dan dat, heeft kamille antioxidanten die worden geassocieerd met een betere immuunfunctie, lagere stemmingsstoornissen, verminderde pijn en zwelling en een gezondere huid (inclusief haar, nagels, tanden en ogen).

3. Vermindert pijn
Kamillebloemen kunnen worden gebruikt om pijn, congestie, zwelling en roodheid te verminderen. Ze zijn effectief in het verminderen van gezichtsoedeem, huidirritaties, pijn door infecties en onderliggende ontstekingsproblemen. Kamille kan ook helpen de pijn verminderen die gepaard gaat met artritis, verwondingen, rugpijn en koorts.

4. Verbetert de spijsvertering
Kamille is een krachtige spijsverteringsverslapper, gebruikt om verschillende gastro-intestinale aandoeningen te behandelen, waaronder gas, zure oprispingen, indigestie, diarree, anorexia, misselijkheid en braken.

Kamillethee kan het verloop van diarree en krampen bij kinderen helpen te verkorten, evenals symptomen verlichten die gepaard gaan met aandoeningen zoals pijn en angst. Het bevat ook stoffen die krampstillend zijn en die krampen, constipatie en buikpijn verminderen.

Veel van deze voordelen zijn te wijten aan de natuurlijke ontspannende effecten van dit kruid. Omdat de hersenen en de darm rechtstreeks communiceren via de nervus vagus, kan een meer ontspannen geest ook helpen de darm te behandelen.

5. Helpt je beter te slapen
Je zult waarschijnlijk al weten dat kamillethee een van de beste en bekendste remedies is voor een goede nachtrust. Als je kamillethee drinkt voordat je naar bed gaat, zorg je ervoor dat je beter slaapt en slapeloosheid voorkomt, een kopje met twee lepels gedroogde kamillebloemen is al voldoende.

Vorig artikelWaarom je meer kikkererwten zou moeten eten
Volgend artikelHobby’s die helpen stress te bestrijden!