Verantwoordelijk voor het reguleren van de absorptie van fosfor en calcium in het lichaam, is vitamine D erg belangrijk voor het welzijn van het immuunsysteem en de ontwikkeling van botten, en is ook effectief bij het voorkomen en behandelen van ziekten zoals osteoporose en depressie.

Het blinkt ook uit doordat het zich minder als een gewone vitamine gedraagt en meer als een hormoon, omdat het kan worden gesynthetiseerd door blootstelling aan ultraviolet stralen. Deze stof biedt niet alleen interne voordelen, maar biedt ook voordelen die zichtbaar worden in uiterlijk met de voordelen van vitamine D voor de huid, schoonheid en gezondheid gaan immers hand in hand.

Voordelen van vitamine D voor de huid
Vitaminen en mineralen zijn belangrijk voor de goede werking van het lichaam en hebben vaak grote gevolgen voor ons uiterlijk. Hieronder kun je lezen wat deze voordelen zijn van vitamine D voor de huid.

1. Minimaliseert het optreden van acne
We weten dat acne verschillende oorzaken kan hebben die verband kunnen houden met hormonen of hygiëne, maar wist je dat een zwak immuunsysteem kan leiden tot het optreden van acne? Vitamine D versterkt niet alleen het immuunsysteem, maar heeft ook antimicrobiële eigenschappen, helpt bij het behandelen en voorkomen van acne en andere soorten infecties.

2. Helpt bij het behandelen van huidwonden
De ontstekingsremmende en regeneratieve eigenschappen van vitamine D voor de huid zijn effectief bij de behandeling van wonden, brandwonden en zelfs striae. Symptomen van ziekten zoals psoriasis (uitslag op de huid) worden ook verminderd wanneer het vitamine D-gehalte in het lichaam stijgt.

3. Vermindert het risico op eczeem
Eczeem is een ziekte die een ontsteking van de huid veroorzaakt wanneer deze niet voldoende olie produceert, waardoor deze een droog en roodachtig uiterlijk krijgt, dat korstvorming en jeuk kan veroorzaken.

4. Verzacht rimpels
Vitamine D is effectief in het gladstrijken van rimpels en expressielijnen, omdat het anti oxiderende eigenschappen heeft en de werking van vrije radicalen bestrijdt (moleculen die verouderen). Dat wil zeggen, door vitamine D te absorberen, zorg je ervoor dat rook, vervuiling, sigaretten en straling minder invloed op jouw huid hebben.

5. Revitalisering van de huid
Misschien is het grootste voordeel van vitamine D voor de huid het vermogen om de groei van nieuwe epidermale cellen te reguleren. Het proces van de synthese van vitamine D van blootstelling aan zonlicht vormt calcitriol. Dit veroorzaakt een chemische reactie in de gedifferentieerde cellen van het epitheelweefsel (keratinocyten), die zich beginnen te delen en constant te differentiëren, zichzelf vernieuwend. Deze vernieuwing maakt de contouren van de huid gevoeliger en verbetert de elasticiteit van de huid.

In tegenstelling tot de meeste vitaminen, die uit het dieet moeten worden gehaald, kan vitamine D door ons lichaam worden aangemaakt bij voldoende blootstelling aan zonlicht. Het lijkt dus gemakkelijk om elke dag voldoende vitamine D naar de huid te krijgen, gewoon zonnebaden!

Maar het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel de absorptie van ultraviolet stralen gunstig is voor de synthese van vitamine D, het ook een zeer reëel risico vormt voor welzijn van de huid. Overmatige blootstelling aan de zon kan schade veroorzaken, zoals vroegtijdige veroudering, cellulaire apoptose (afsterven van huidcellen) en een verhoogd risico op huidkanker.

Dus tien tot vijftien minuten direct zonlicht per dag, bij voorkeur ’s ochtends, zou voldoende moeten zijn, als je huid van kleur begint te veranderen (verbranden), heb je genoeg! Het is de moeite waard eraan te denken dat hoe donkerder de huid is, hoe langer het duurt voor de absorptie van ultraviolet stralen.

Alternatieve middelen om vitamine D te verkrijgen
In de loop van de tijd neemt het vermogen van ons lichaam om vitamine D te synthetiseren bij blootstelling aan de zon af, maar dat betekent niet dat we de voordelen van vitamine D voor de huid en de rest van het lichaam moeten opgeven. Vitamine D maakt echt een verschil als het gaat om een gezonde en mooie huid en de voordelen die het biedt zijn bovendien talrijk.

Vorig artikelStarten met een veganistisch dieet
Volgend artikelVoordelen van iedere dag water met citroen drinken