1. Begin vegetarisch te zijn

2. Begin met het elimineren van vlees
Je zult leren hoe je eiwitten kunt vervangen, en dit deel is essentieel voor een gezonde overgang. Dit wordt ook de fase waarin je nieuwe smaken ontdekt en, als je nog geen grote fan bent van koken, zul je leren om veel meer te worden. Natuurlijk zijn er mensen die het veganistische dieet al beginnen zonder vegetarisch te worden, maar elke persoon heeft een ander ritme. In het begin hoef je hier niet zoveel rekening mee te houden, omdat dit een fase van aanpassing en overgang is en het op een rustige manier gedaan moet worden.

3. Geef de voorkeur aan volle granen
Door geraffineerde granen te vervangen door volle granen, zal je dieet al veel rijker zijn aan voedingsstoffen die essentieel zijn voor je lichaam, zoals ijzer- en B-complexvitaminen. Bruin brood, zilvervliesrijst, volkorenpasta en andere producten gemaakt van volle granen hebben meer vezels en zullen ook een gevoel van verzadiging geven.

4. Gebruik de groenten in uw voordeel
Veel mensen richten zich op dingen die je niet kunt eten, in plaats van te genieten van wat je echt kunt eten. Groenten zijn net zo belangrijk in het veganistische dieet als in alle andere diëten, omdat ze ons maaltijden bieden vol vitaminen en mineralen die essentieel zijn voor onze gezondheid. Gebruik de groenten in je voordeel en ontdek verschillende recepten met je favorieten. Na verloop van tijd zullen zelfs degenen die het niet leuk vonden voor deze verandering kiezen en zal een nieuwe wereld van smaken ontdekken.

5. Ontdek nieuwe bronnen van plantaardig eiwit
Zelfs als je veganisme niet op de proef wilt stellen, kun je andere bronnen van eiwitten dan het dier gebruiken, al was het maar om je dieet te diversifiëren. Door vlees en zuivelproducten te eten, eet je veel verzadigd vet en dit kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Er zijn zeer rijke plantaardige bronnen in eiwitten, zoals linzen, bonen, kikkererwten, tofu, noten en zaden in het algemeen. Dit zijn allemaal voedingsmiddelen die we dagelijks eten en door de dosering een beetje te verhogen, kunnen we alle eiwitten krijgen die we nodig hebben.

6. Zoek naar veganistische bronnen van Omega 3, vitamine D en vitamine B12
In het geval van Omega-3-vetzuren, die essentieel zijn voor de gezondheid van de ogen, de ontwikkeling van de hersenen en het cardiovasculaire systeem, moet je lijnzaad (beter nog als het lijnzaadolie is), noten en groene bladgroenten nuttigen. De benodigde vitamine D kun je uit de melk van amandelen, soja en/of sinaasappelsap halen. Ook een goede dosis zonneschijn kan helpen om deze essentiële vitamine voor onze gezondheid te verkrijgen.

Vitamine B12 is één van de moeilijkst te vinden in de plantenwereld, maar het is nog steeds mogelijk om het te vinden in verrijkte sojamelk en sommige soorten verrijkte gist. Sommige veganisten moeten voedingssupplementen nemen om de noodzakelijke hoeveelheden van deze zeldzamere voedings-stoffen in het plantenrijk te kunnen slikken. Bij het starten van een veganistisch dieet is het belangrijk om met een arts of voedingsdeskundige te praten.

7. Eet veel verschillende natuurlijke voedingsmiddelen
Deze tip geldt voor elk type dieet, want hoe gevarieerder een dieet, hoe beter het is voor je gezondheid. Granen, groenten, fruit, zaden en noten zijn bronnen van vezels, eiwitten, vitamines, mineralen en alle essentiële voedingsstoffen voor onze gezondheid.

8. Probeer telkens opnieuw
Voedsel dat je niet lekker vond, kan een nieuwe smaak krijgen door het opnieuw te proberen. We zeggen vaak dat voedsel ons niet bevalt en we zullen het nooit meer proberen.

9. Probeer eenvoudige recepten rijk aan eiwitten
Het algemene idee is dat veganistisch eten erg complex en moeilijk te maken is. Sommige processen zitten eigenlijk niet in onze routine, zoals het bereiden van een plantaardige melk of mayonaise, maar na verloop van tijd leer je eenvoudige recepten maken en zal je wennen aan het voorbereiden van het voedsel. De kikkererwtenpasta of humus is bijvoorbeeld een eenvoudig, eiwit- en veganistisch recept! Blend gewoon de vers gekookte kikkererwten met sesampasta (knoflook, citroensap, olijfolie, zout en peper naar smaak en je hebt een veganistische paté om elke trek te stillen of deel uit te maken van een mooie maaltijd.

Als je wat bevroren voedsel achterlaat, zal het je ook veel helpen, zoals veganistische groenten, linzen, quinoa, en onder anderen kikkererwten.

10. Bestudeer de voordelen van een veganistisch dieet
Als je geïnteresseerd bent in eten, is het erg interessant om te weten te komen wat de voordelen zijn van een veganistisch dieet voor je lichaam. Er zijn een aantal fantastische documentaires die vertellen hoe veganisme en veganistisch voedsel de remedie kunnen zijn voor een aantal ziekten.

11. Wees geduldig
Het veranderen van een gewoonte, of het nu om eten gaat of niet, kan enige tijd duren. Als je echt een veganistisch dieet wilt starten, of het nu voor de dieren is, voor de gezondheid van je lichaam, voor het milieu of gewoon omdat je wilt afvallen, wees dan volhardend.

In het begin kan het heel moeilijk zijn om je aan te passen aan deze nieuwe realiteit van eten, maar de voordelen die veganisme zal brengen, zowel voor je lichaam als voor je geweten, zijn de moeite waard. Bovendien is het zeer verheugend te weten dat je niet bijdraagt aan het lijden of de uitbuiting van welk dier dan ook.

Als je geïnteresseerd bent en meer wilt weten over veganisme, kan onderstaande lijst met documentaires je helpen. Sommige zijn gemakkelijk toegankelijk en beschikbaar op Netflix:
• Cowspiracy • Food Inc. • Food Matters • Forks Over Knives • Samsara • Vegucated • What The Health

Vorig artikelLijnzaadmeel glutenvrij
Volgend artikelVoordelen van vitamine D voor de huid