Hibiscus is een plant afkomstig uit tropisch Afrika, waarvan de teelt zich heeft uitgebreid naar Centraal- en Zuidoost-Azië en wordt gedistribueerd in plaatsen zoals het Afrikaanse -, Aziatische -, Europese – en Amerikaanse continent.

Het wordt meestal gebruikt in het recept van de beroemde hibiscusthee. Maar wist je dat het ook mogelijk is om een hibiscus-sap te maken?

7 Voordelen van Hibiscus-sap

1. Voedzame drank
Hibiscus dient als een bron van voedingsstoffen zoals koper, ijzer, zink, vitamine A, vitamine B1, vitamine B2 en vitamine C. Daarnaast is het mogelijk om een sap van hibiscus te maken, gemengd met vers fruit zoals ananas, citroen en aardbei, bijvoorbeeld. Deze vruchten helpen de voedingswaarde van de drank te verhogen, omdat ze ook fungeren als een bron van vitamines en mineralen die nodig zijn voor de goede werking van ons lichaam.

2. Bloeddruk
Studies hebben al aangetoond dat hibiscus-sap patiënten met een enigszins hoge bloeddruk kan helpen. Een zes weken durende studie, gepubliceerd in de Journal of Nutrition, vond dat hibiscus-sap een afnemend effect had op de systolische bloeddruk. Het experiment werd uitgevoerd met 65 volwassenen met matig hoge druk of prehypertensie.

3. Antioxidant effect
Hibiscus-sap is samengesteld uit een stof genaamd protocatecuic acid, die sterke anti oxiderende eigenschappen heeft. Antioxidanten zijn belangrijk voor ons lichaam omdat ze helpen het lichaam te beschermen tegen de werking van vrije radicalen van schadelijke stoffen die gepaard gaan met vroegtijdige veroudering en de ontwikkeling van ernstige ziekten zoals kanker.

4. Bestrijding van zwelling
De aanwezigheid van hibiscus in het sap maakt de drank een bondgenoot in het bestrijden van de zwelling dankzij het feit dat het kruid diuretisch is. Dit betekent dat het de eliminatie van vocht uit het lichaam door de urine bevordert, wat helpt bij vocht retentie, een aandoening die alleen de zwelling veroorzaakt.

5. Hulp aan het spijsverteringssysteem
De diuretische eigenschappen van hibiscus-sap zorgen ervoor dat het bijdraagt aan de behandeling van obstipatie en de verbetering van de kracht van het gastro-intestinale systeem. Hibiscus-sap geeft ook krampstillend effect, wat nuttig wordt geacht met betrekking tot symptomen die samenhangen met het prikkelbare darm syndroom.

6. Cholesterol verlagend
Eén van de belangrijkste eigenschappen in hibiscus-sap is dat het helpt het cholesterolgehalte te verlagen. Vooral bij mensen met diabetes en een hoog cholesterolgehalte, kan hibiscus-sap, zonder toegevoegd koolhydraatrijk voedsel, een interessante bondgenoot zijn.

7. Helpt gewichtsverlies
Naast het feit dat het een caloriearm drankje is, helpt hibiscus-sap de insulinespiegel in het lichaam te reguleren, en dit is een belangrijke factor voor mensen die gewicht willen verliezen.

Vorig artikelSmoothie kokosnoot
Volgend artikelTips voor glutenvrije meel voor koken