Werken met glutenvrije meel is een kunst en een wetenschap. Het is niet eenvoudig om gewone meel te ruilen voor dezelfde hoeveelheid glutenvrije bloem om een cake of ander recept te maken.

Het ontdekken van de perfecte mix om taarten te maken, die glutenvrij zijn en tevens licht en luchtig zijn, of leren hoe je een taart kunt bakken zonder het voordeel van gluten, kan moeilijk zijn. Het is handig om de verschillende soorten meel te ontdekken en hoe ze niet alleen kunnen bijdragen aan de bereiding van glutenvrije voedingsmiddelen, maar ook aan jouw algemene kennis over eten en koken.

Waarom zijn glutenvrije recepten zo ingewikkeld?
Zoals eerder vermeld, is het nuttigen van gluten uit een recept niet eenvoudig meel te vervangen voor glutenvrije bloem. Dit vereist een mengsel van meel, dat de combinatie, smaak, textuur en structuur zal geven. Soms moeten andere ingrediënten worden aangepast om het eiwit, vochtgehalte of het vermogen van het meel om samen te voegen veranderen. Hoewel er een goede reden voor is, kunnen de recepten complex lijken.

Verschillende soorten glutenvrij meel

Amarantmeel
Dit eiwitrijke meel is afgeleid van amarantzaden. Hoewel amarant technisch gezien geen graan is, kan de smaak van deze bloem je zeker voor de gek houden.

Saracenen tarwemeel
Ondanks dat het tarwe in zijn naam heeft, is dit meel is niet gerelateerd aan tarwe maar aan rabarber. Het heeft een uitgesproken smaak, waardoor het beter is in combinatie met lichtere meelsoorten.

Kokosmeel
Gemaakt van droge kokosnootpulp, heeft dit meel weinig koolhydraten en bevat veel vezels. Het smaakt goed in recepten. Omdat kokosmeel veel vocht absorbeert, wordt het aanbevolen voor recepten die minstens even veel vocht bevatten als meel. Omdat het een ingewikkeld recept is, wordt gesuggereerd dat beginners recepten gebruiken die specifiek zijn gemaakt met kokosmeel.

Millet meel
Deze glutenvrije maaltijd rijk aan voedingsstoffen is gemaakt met de korrel met dezelfde naam. Het heeft een subtiele smaak en kan worden gebruikt voor zoete of zoute recepten. In het bijzonder staat het bekend om het maken van een delicate schil, dus het is goed voor recepten zoals appeltaart of snel brood zoals bananenbrood

Aardappelmeel
Klinkt als aardappelzetmeel, maar aardappelmeel is heel anders. Dit is een dikke, dichte bloem. Wanneer het wordt gebruikt voor broodrecepten, kan het een zachte, vochtige textuur creëren, maar is het te compact voor delicate cakes.

Quinoa meel
De schors van de zaden van dit graan, waarvan de maaltijd is gemaakt, is bitter. Zoek indien mogelijk naar “mild” quinoa meel. Deze glutenvrije bloem voegt een goede dichtheid toe aan recepten en is goed voor koekjes en pannenkoeken.

Rijstmeel
Rijstmeel is een belangrijk ingrediënt in de meeste glutenvrije recepten. Witte rijstmeel is een bloem met milde smaak die goed werkt met de meeste smaken en de lichtgewicht textuur maakt het goed voor delicate cakes en recepten. Variaties omvatten ongepelde rijstmeel en zoete rijstmeel, dat is gemaakt van kleefrijst en wordt gebruikt als verdikkingsmiddel.

Sorghum meel
Gemaakt van sorghum, een familielid van suikerriet. Het is zachte meel en geeft een lichte zoete smaak, maar wordt niet veel op zichzelf gebruikt.

Teff meel
Gemaakt van een Afrikaans graanproduct, teff meel is zeer voedzaam, rijk aan vezels, eiwitten, ijzer, aminozuren en calcium. Gebruikt in combinatie met andere glutenvrije meel, kan het een verleidelijke smaak en voeding aan jouw recepten toevoegen.

Xanthaangom
Het is geen bloem, maar omdat het iets is wat je vaak ziet in glutenvrije recepten, verdient het om genoemd te worden. Het is een poeder gemaakt van xanthomonas campestris. Het vervangt gluten in brood en recepten met glutenvrije bloem. Een kleine hoeveelheid (een halve theelepel of minder) is meer dan voldoende om een groot hoeveelheid te maken.

Vorig artikelVoordelen van Hibiscus-sap
Volgend artikelWie ben ik? Kan deze existentiële vraag je helpen als je aan jezelf twijfelt?