Meditatie heeft veel voordelen voor ons lichaam en onze geest, en bij kinderen zou dat niet anders zijn! Deze praktijk helpt om de concentratie te verbeteren, angst te beheersen en stress en spanning te verminderen, en draagt zo bij aan de sociaal-emotionele ontwikkeling en het leerproces van de kleintjes.

We hebben de gewoonte te zeggen dat kinderen zich geen zorgen maken over de wereld. Dat er geen reden is om gestrest, verdrietig of bedroefd te zijn. Sinds onze geboorte zijn we echter voortdurend aan veel informatie onderworpen; ze verzadigen onze zintuigen en beïnvloeden direct onze geest. Of het nu is na een dag vol activiteiten, spelletjes en nieuw leren, of om de dag rustig en kalm te beginnen, begeleide meditatie voor kinderen is een oefening die bijdraagt aan het welzijn en ook aan de balans van drukke routines.

Blijf lezen om meer te weten te komen over de andere voordelen die meditatie voor kinderen kan hebben

1. Stimuleert de verbeelding van kinderen
Heb je gehoord van geleide meditatie? Deze techniek bestaat uit het idealiseren van elementen uit de natuur en situaties die de geest van kinderen ontspannen. Het idee is om een reeks afbeeldingen vast te stellen die rust brengen en tegelijkertijd de verbeelding stimuleren.

2. Helpt bij het verbeteren van ademhalingsproblemen
Er zijn enkele ademhalingsoefeningen die geweldig zijn om de geest te kalmeren en die ook bij meditatie worden gebruikt. Naast het stimuleren van het lichaam, is deze techniek geweldig voor het werken van de longen en het behandelen van mogelijke ademhalingsproblemen.

3. Verhoogt de concentratie
Omdat, tijdens meditatie, het belangrijkste punt is om het kind te helpen zijn geest op een enkel punt te concentreren, leert hij met beoefening van deze techniek dit vermogen te verbeteren om gefocust te blijven op wat hij doet, of het nu gaat om schoolactiviteiten of gewoon thuis zijn.

4. Help bij het overwinnen van angst
Ieder mens heeft een reeks gevoelens in zich die hem verlammen en hem beletten zijn educatieve, professionele, persoonlijke en spirituele doeleinden na te streven, zoals angst. Meditatie is echter een geweldig hulpmiddel om deze en andere gevoelens in de loop van de tijd te overwinnen. Momenteel zijn deze gevoelens die meer aanwezig zijn in het leven van de volwassene ook duidelijk bij kinderen en adolescenten.

Kortom
De beoefening van meditatie helpt kinderen zich van jongs af aan bewust te worden en de geest te beheersen. Het draagt bij aan het vergroten van de emotionele intelligentie. Het aanmoedigen van dit soort activiteiten is essentieel voor het evenwicht van alle mensen, op elke leeftijd.

Het zal vooral in het begin veel training en aanmoediging vergen voor het kind om aan te passen aan deze nieuwe activiteit. Wees een voorbeeld voor je kleintje, zodat het meer geïnteresseerd is in de activiteit. Een manier om dit mogelijk te maken is door met familie/personen te oefenen!

Foto: Jyotirmoy Gupta
Vorig artikelConsensus over definitie doelgroep met psychiatrische problematiek in het verpleeghuis en in de verstandelijk gehandicaptenzorg
Volgend artikelCannabisgebruikers stoppen het liefst met hulp van naasten