Eén van de belangrijkste klachten van vrouwen die door het climacterium gaan, een periode die voorafgaat aan de menopauze (datum van de laatste menstruatie), zijn de opvliegers, sterke hittegolven die zelfs de huid rood maken en in sommige gevallen zelfs de slaap verstoren. Bepaalde voedingsmiddelen moeten worden vermeden om deze opvliegers niet te activeren. Weten wat te eten tijdens de menopauze is erg belangrijk, omdat voedsel de symptomen van de menopauze, zoals opvliegers, angst en nervositeit of slapeloosheid, vermindert, waardoor het welzijn van de vrouw wordt verbeterd.

Gezond eten tijdens de menopauze is erg belangrijk en het is ook van belang dat het bepaalde voedingsmiddelen bevat zoals:

1. Frambozen en bramen
Deze vruchten bevatten isoflavon; ze kunnen worden geconsumeerd in de vorm van smoothie, jam en/of in natura. Het voordeel van de tweede vorm is de grotere hoeveelheid vezels, die bijdragen aan de spijsvertering en gewichtsverlies.

2. Boerenkool
Vanwege het calcium moeten donkergroene groenten ook in overvloed worden geconsumeerd door de vrouw die zich in deze levensfase bevindt. Naast boerenkool vallen waterkers, witlof, spinazie en rucola ook in deze categorie.

3. Voedselrijk aan Omega 3
Peulvruchten zijn een goede manier om de hoeveelheid Omega 3-opname in het dagelijks leven te verhogen: de consumptie van bonen, chiazaad, gedroogde vruchten, kikkererwten en sojabonen zijn voorbeelden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan Omega 3.

4. Calciumrijk voedsel
Veel vrouwen lijden aan osteopenie, wat een afname van de mineraaldichtheid van botten betekent en ze moeten osteoporose voorkomen. “Daarvoor moet je voedingsmiddelen eten die rijk zijn aan calcium, zoals plantaardige, met calcium verrijkte melkvervangers zoals sojamelk en rijstmelk, en derivaten, boerenkool, broccoli, waterkers, zeekraal en spinazie.

5. Oliehoudende zaden
Chia-, lijnzaad en oliehoudende zaden, zoals paranoten, dragen bij aan een betere vaginale smering, die tijdens deze periode uitdroogt.

6. Avocado
Rijk aan Omega 9, helpt het om cholesterol en opvliegers te verminderen. De vrucht vermindert ook de opname van koolhydraten. Avocado is rijk aan vetten die als gunstig voor het lichaam worden beschouwd. Als gevolg hiervan helpt het op de juiste manier bij het hydrateren van de huid en slijmvliezen in het algemeen, die droger zijn tijdens de menopauze.

7. Probiotica
Er komen steeds meer studies naar voren die het belang van darmbacteriën benadrukken en de negatieve effecten die hun onbalans kan veroorzaken. Dit komt omdat ze uiterst belangrijk zijn voor de algemene gezondheid, inclusief hormoonspiegels. Het handhaven van een gezond evenwicht van darmbacteriën helpt bij het verhogen van de productie van plantenhormonen (fyto-oestrogenen) verkregen door voedsel.

8. Vitamine D
Vitamine D wordt voornamelijk geproduceerd als we zonnebaden. Maar voor de gezondheid van de botten hebben we naast vitamine D ook magnesium, mangaan, vitamine K (K1 en K2) en calcium nodig. De meeste van deze elementen worden verkregen uit donkergroene bladeren, bananen, niet-citrusvruchten, noten en erwten.

Belangrijk om te weten is: probeer echter niet je symptomen alleen met voedsel onder controle te krijgen, maar raadpleeg je arts of voedingsdeskundige en kijk wat het meest kan helpen tijdens deze periode.

Vorig artikelVoordelen die gezichtsmassage kan bieden
Volgend artikelCalorierestrictie is goed voor ons, maar waarom eigenlijk?