Als iets ons heeft geleerd, is het dat geluk niet altijd gemakkelijk is, en nu hebben we een heel jaar besteed aan het leren lachen, vieren en genieten te midden van verwarring en onzekerheid. We hebben een jaar achter de rug waarin onze plannen zijn mislukt, het fundamentele menselijke vangnet dat we als vanzelfsprekend beschouwen, is afgeschaft en, in het bijzonder, essentiële werknemers zijn zelfs hun meest fundamentele rechten ontnomen. Terwijl we langzaam aan het nieuwe normaal wennen, versterken we ons nieuwe collectieve spiergeheugen en veerkracht.

Deze nieuwe veerkracht leert ons dat geluk niet afhangt van hoe glanzend het leven er aan de oppervlakte uitziet, maar dat vreugde niet hoeft te wachten totdat er perfecte omstandigheden ontstaan. Maar het geluk dat wij moeten koesteren, is niet de tijdelijke opfrisbeurt van de stemming en giftige positiviteit waardoor we alleen naar de positieve kant van het leven hoeven te kijken.

Wat je vandaag viert, is de keuze om geluk te creëren en te vinden, ook al blijven de hits terugkomen. Terwijl we de waarde van geluk in ons leven observeren, pauzeren we om te vieren wat de jaren ons hebben geleerd: dat zelfs als de omstandigheden allesbehalve vreugdevol zijn, iemand de opluchting verdient die een glimlach, een lach en een paar gelukkige tranen kunnen brengen.

Het gezegde dat ons omringt, dat ‘wat we geven is beter dan wat we nemen’, is nog steeds waar: als we bereid zijn onze ogen op te heffen om te zien dat de wereld meer is dan alleen onze eigen geleefde ervaringen, zullen we manieren vinden om het lijden van anderen, en dus van onszelf, te verlichten. We kijken naar het leven door een lens die eerst aan externe omstandigheden denkt die onze perceptie van de werkelijkheid kunnen verstoren. Dit kan betekenen dat je met plezier een boodschap doet waar je partner bang voor is, of aanbiedt om een maaltijd te bereiden voor een buurvrouw die herstellende is van een ziekte. Waar is er een betere gelegenheid om een probleem op te lossen of het dagelijks leven van anderen te verbeteren?

Vreugde is besmettelijk en het overbrengen op anderen is één van de snelste manieren om het te ervaren. De magie van geluk, die ligt in het helpen van anderen, kan worden gekoppeld aan het erkennen van een behoefte en het gebruiken van de tijd, middelen en connecties die je hebt om die te vervullen op een manier dat de ontvanger verrast en  opgetogen is.

Iedereen die ooit in een restaurant is geweest waar ze voor de koffie of de lunch betaalden, heeft dit gevoel ervaren. Maar vriendelijkheid is niet beperkt tot de maaltijd, het geldt ook voor elk moment van de dag en de plaats die je bezoekt. Breng een middag door met het oprapen van afval in een plaatselijk park, het uitdelen van koekjes aan eerstehulpverleners, het geven van een fooi aan een serveerster, luisterend naar bejaarde buurtjes die haast hebben, of het sturen van bloemen naar een bekende.

- Advertisement -