Verander je mindset middels de wet van herhaling

Om een groot succes te worden in het realiseren van je doelen blijft het een belangrijk feit: waar jij je aandacht aan schenkt groeit. Of dit nu extern of intern is, deze wet is altijd werkzaam. Dit betekent dat de kracht van herhaling ook een belangrijke vereiste wet is om een juiste mindset duurzaam te creëren.

Hoe jij denkt, handelt en voelt, zo zie jij de wereld

Jouw omgeving is een reflectie van je innerlijke wereld. Velen van ons zijn zich niet bewust dat ze in de loop van hun jaren beperkende gedachten en overtuigingen hebben verzameld. Deze zitten diep genesteld in ons onder bewustzijn. Beperkende gedachten worden door de externe wereld continue opgewekt en daardoor spelen de vastgeroeste beperkende programma’s automatisch af. Het mooie is dat wij zelf, bewust kunnen worden van alle dingen die wij onszelf wijsmaken. Ons onderbewustzijn laat ons denken en handelen op een bekende manier, dit komt voort uit ervaringen en diepe overtuigingen uit het verleden. Het zijn vertrouwde gevoelens die continu dezelfde gedachten aandrijven.

Je neurocircuits, biologie, chemie, fysiologie en genetische expressie zal altijd overeenkomen aan hoe jij handelt denkt en voelt. Je snapt dat dit tevens je persoonlijkheid creëert. Je kunt dit vergelijken met de hond die kwijlt van tevoren bij zijn eten. De hond wordt geprikkeld door de geur en het kwijlen gaat automatisch. Bij ons is dat ook zo. Bepaalde triggers worden geprikkeld door de omgeving en vervolgens volgen alle automatische gedachten, emoties en handelen. Dat betekent dat we elke dag steeds weer dezelfde gedachten denken en daardoor dezelfde ervaringen creëren. Kortom, je blijft op dezelfde mindset hangen.

Als jij een nieuwe ervaring (realiteit) wil creëren zal je moeten stoppen met waaraan je hebt gedacht. Op deze manier kan je een nieuwe mindset creëren. De meesten onder ons weten dat je met positieve suggesties en verklaringen de regie over je gedachten en handelen terug kunt krijgen. Het is niet makkelijk om jezelf hierin te coachen. Echter, velen stoppen al na een paar keer oefenen, omdat zij geen resultaat zien. Daarom is de wet van herhaling zo belangrijk. Als je namelijk bepaalde nieuwe informatie, zoals positieve verklaringen, niet consequent herhaalt, worden die nieuwe circuits helaas na een paar dagen weer uit elkaar gedreven. Wanneer je de essentiële verklaring(en) wel consequent herhaalt begint deze informatie je hersenen opnieuw te bedraden. Je moet het zoveel herhalen totdat het ook het lichaam neuro-chemisch conditioneert (gevoelens), zodat lichaam en geest samenwerken. De nieuwe conditionering zal opeens volledig in je bewustzijn en onderbewustzijn zijn verzadigd. Het gevolg hiervan is dat het een feit is geworden dat die mogelijkheid of het idee (de positieve suggestie of verklaring) waarheid wordt. Je zal er automatisch adequaat naar handelen. Het is jouw nieuwe mindset casu quo zijnsstaat geworden.

Met andere woorden: het wordt een onderbewust gedrag, dus een automatisch iets, je nieuwe persoonlijkheid is een tweede natuur geworden. En met je nieuwe mindset creëer je een nieuwe realiteit.

Waarom de wet van herhaling?

Alle grote successen worden voorafgegaan met een specifieke mindset. Deze mindset is gericht op één specifiek en duidelijk omschreven doel. Het ziet er naar uit, omdat wij zoveel beperkende gedachten hebben verzameld in de loop der jaren, dat we continue moeten herhalen wat we willen veranderen in onszelf. Hier wordt mee bedoelt dat je bewust stopt met je automatische gedachten en jezelf afvraagt: ‘wat denk ik nu? Staan deze gedachten in lijn met mijn doelen? Hoe kan ik mijn gedachten veranderen zodat het wel een verandering teweegbrengt’. Met het herhalen van positieve gedachten en verklaringen wordt het op een gegeven moment onderdeel van je mindset. Je hebt een positieve verklaring geprogrammeerd in je onderbewustzijn. Het gevolg hiervan is dat je automatisch hiernaar gaat handelen en de bijpassende ervaring zal jou altijd vinden. Daarom is de wet van herhaling zo belangrijk.

Wetenschappelijke onderbouwing

Uit onderzoek blijkt, dat door gericht aandacht te geven aan een specifiek doel middels de kracht van verklaringen herhaaldelijk toe te passen, de hersenen duidelijk worden geactiveerd. Je hersenen zullen nieuwe combinaties uitvoeren en een andere volgorde aandrijven. Het is net als fitness of fietsen, een nieuwe vaardigheid leren. Dit betekent dus dat als we steeds één specifieke denkwijze herhalen je je mind herprogrammeert. Dit sorteert volledige effect op het realiseren van je doelen. Steeds als je iets nieuws leert zal jij nieuwe neurologische verbindingen (netwerken) in je hersenen activeren en daarbij dus nieuwe situaties en reacties in je leven creëren. Dit komt omdat wanneer je echt voelt dat een nieuwe overtuiging een nieuwe mindset oftewel zijnshouding heeft gecreëerd, de passende nieuwe ervaring jou altijd zal vinden.

Hoe kan jij onmiddellijk deze wet in praktijk brengen?

Eerst dien je een besluit te nemen dat je je mindset wilt veranderen. Het is belangrijk om vervolgens jezelf en je (werk)leven te scannen. Je begrijpt dat je dan zelf zult ontdekken waar je acties in moet nemen of wat er verbetert of aangepast dient te worden. Wanneer jij gerichte acties neemt met toewijding en het lef hebt er volledig voor te gaan zal het leven jou ondersteunen. Zo simpel is het!

Het is nu een ideale tijd, zo aan het begin van het jaar, om je leven te scannen en te checken of alles naar wens verloopt. Wat zou je meer in je leven willen creëren of wil jij juist opnieuw iets uitvinden of ergens mee stoppen, een keuze herzien, of een idee uitwerken? Waar gaat je energie naar toe? Vervolgens ga je jezelf afvragen hoe kan ik starten en consequent positieve gewoontes ontwikkelen. Welke gewoonte zal een krachtige impact maken op je nieuw te realiseren doelen? Maak een dagelijks plan.

Onthoud dat kleine veranderingen leiden tot grote resultaten. Bijvoorbeeld door één uur eerder te starten. Dit uur ga je ongestoord aan jezelf werken. In dit uur ga je bijvoorbeeld mediteren (je gedachten en gevoelens zijn de directe lijnen die contact maken en communiceren met het verenigd veld). Praktisch gezien betekent dit direct contact maken met levensenergie. Het leven geeft jou altijd waar je om vraagt. Dit vergt oefening en herhaling. Het herhalen van nieuw gedrag middels affirmaties, acupressuur of meditaties doe je in goede en slecht tijden. Je kunt dit discipline noemen. Discipline manifesteert je doelen. Herhaling en discipline samen is een brug naar duurzame verandering.

Tip
Schrijf positieve verklaringen op die jouw doelen ondersteunen. Herhaal deze elke dag en combineer dit met spiegelwerk. Kijk jezelf aan in de spiegel en zeg de affirmatie op. Roep bewust bijpassende positieve beelden op. Neem dezelfde verklaringen mee in je meditaties.

Wil jij ondersteuning om dit jaar met jezelf aan het werk te gaan?

Vraag dan het 1- op -1 Masterjaarprogramma aan. Doordat we een jaar de tijd hebben zal je de wet van herhaling voor een nieuwe denkwijze (om een ondersteunend neuraal netwerk te vormen in het brein moet je dingen herhalen) onder de knie krijgen. Dan ben je echt op weg om nieuwe ervaringen te creëren. Je kunt het jaarprogramma op aanvraag ook 100% online doen.

Op naar een high level!

Bijdrage: Petra van den Berg
Petra is onderzoeker, auteur, bedrijfsadviseur en personal coach. Haar expertise ligt op het gebied van de quantumwereld en de werking van het brein.
Vorig artikelThuisonderwijs voor beelddenkers: van achterstand naar kans!
Volgend artikel5 manieren om de immuniteit tijdens de kou te versterken