PMS-symptomen kunnen vaak worden geassocieerd met een onbalans tussen oestrogeen en progesteron, omdat stress de ovulatie kan vertragen, wat de productie van progesteron kan beïnvloeden. Progesteron heeft een anti-angsteffect, en kan volgens onderzoek PMS verergeren en bevorderen. Omdat stress en PMS-symptomen zo nauw met elkaar verbonden zijn, is het belangrijk om de voedingsstoffen te begrijpen die ze kunnen helpen verminderen.

Vitamine B-complex
Vitamine B-complex bevat vitamines, die essentieel zijn voor de aanmaak van vitamine B-6, een belangrijk bestanddeel van B-complex. Veel onevenwichtigheden in voedingsstoffen kunnen de stressniveaus en andere hormoonspiegels beïnvloeden, dus het is belangrijk dat we begrijpen welke voedingsstoffen kunnen helpen bij het verminderen van stress of PMS-symptomen. Het kan ook helpen de bijnierfunctie in evenwicht te brengen, die stresshormonen zoals cortisol reguleert, en het kan angst, depressie, angststoornissen, slapeloosheid veroorzaken.

Homocysteïne
Homocysteïne is een aminozuur dat wordt aangemaakt bij de afbraak van eiwitten en in hogere concentraties schadelijk is. Hoge niveaus zijn niet goed voor het lichaam, omdat ze het arteriële slijmvlies kunnen afbreken en het stressniveau kunnen verhogen. Vitamine B6 heeft een zeer positief effect op de hormoonspiegels omdat het de oestrogeen-stofwisseling ondersteunt. Als er te veel oestrogeen in het bloed zit, kan dit leiden tot hoge oestrogeenspiegels en andere hormonen zoals testosteron en cortisol.

Vitamine B12
B12 is een veel voorkomende tekortkoming waar onze bevolking aan lijdt. Net als B6 heeft B12 een positief effect op hormoonspiegels en stressniveaus, dus het is een voedingsstof bij stress – PMS – B-complex. Studies hebben aangetoond dat muizen met B12-deficiëntie meer angst en leerachterstanden hadden in vergelijking met een controlegroep. Dit is vergelijkbaar met vitamine B6, waarbij B12 de afgifte van homocysteïne in het bloed beïnvloedt. Vrouwen kunnen geen hoge stressniveaus hebben tijdens de eisprong, maar het is aangetoond dat voldoende gezonde vetten de cortisolproductie verminderen. Gezonde vetten zijn een voedingsstof die helpt bij het verbeteren van stress en PMS, en er wordt gezegd dat ze een hormoon gebalanceerd voedsel zijn om de ovulatie en vruchtbaarheid te stimuleren. Van een hoge inname van meervoudig onverzadigde vetzuren, zoals Omega-3-vetzuren, is aangetoond dat het geassocieerd is met verhoogd progesteron en verminderde ovulatie.

Vitamine C
Vitamine C is een in wateroplosbare vitamine met antioxiderende eigenschappen die het mogelijk maken om stress en ontstekingen te verminderen, wat stress bij PMS bevordert. Vitamine C is een hormoonbalansvitamine die helpt bij stress op PMS, en het is een goede bron van Omega-3-vetzuren voor ovulatie en vruchtbaarheid. Studies hebben ook aangetoond dat de zwangerschapspercentages en progesteronspiegels toenemen bij mensen die vitamine C-supplementen gebruiken en een verkorte luteale periode hebben. Vitamine C wordt ook in verband gebracht met hogere niveaus van progesteron wanneer het normaal laag is, zoals sommige onderzoeken hebben aangetoond, vooral in perioden van hoge stress, wanneer het niveau meestal lager is.

Zink
Zink is cruciaal voor een stabiele stemming en het is aangetoond dat het de PMS-symptomen helpt verbeteren. Zink ondersteunt de menstruatiecyclus (wat zinktekort kan veroorzaken) en is daarom een goede bron. Dit kan gebeuren tijdens de luteale fase van de menstruatiecyclus, dus het kan handig zijn als je je zorgen maakt over PM’s.

Magnesium
Magnesium speelt een cruciale rol bij de aanmaak van hormonen en kan helpen om de stressreactie in balans te brengen als één van de voedingsstoffen voor stress en PMS. Magnesium kan ook worden beschouwd als een kalmerend en ontspannend mineraal en is een goede bron van calcium, kalium, magnesium en andere essentiële mineralen.
Het helpt om gespannen spieren los te maken en spierweefsel in stand te houden, inclusief de belangrijkste spieren van het hart, waardoor migraine wordt voorkomen en stress wordt verlicht. Magnesium kan ook de aanmaak van cortisol verminderen, een hormoon dat de aanmaak van de bijnier regelt. De effecten van stress zijn het resultaat van ons onvermogen om onze emoties en zenuwstelsel te beheersen. Door magnesium te consumeren, verminderen we onze interne stressreacties en dit is een geweldige manier om onze vastzittende energie van de dag te bevrijden.

Meditatie
Meditatie is een ander geweldig hulpmiddel voor stress dat laat zien hoe we reageren op onze dagelijkse stressoren. Deze stresshulpmiddelen kunnen de stress op PMS echt verbeteren, maar ze zijn niet de enige die voor je beschikbaar zijn. Als we wakker zijn, hebben onze hersenen bètagolven. Ze zijn betrokken bij het bewust denken en hebben meestal een stimulerend effect op de hersenactiviteit. Met de juiste hoeveelheid bèta-golven zijn we in staat, om ons te concentreren en zonder moeite taken e.d. af te maken. Meditatie stelt ons in staat te kalmeren en terug te keren naar een staat waarin thetagolven de overhand hebben. Thetagolven zijn de plek waar we diepe ontspanning ervaren, en de alfagolven overbruggen de bèta naar theta en vice versa voor de rest van de hersenen. Er zijn geweldige slaapmeditaties die je kunnen helpen ontspannen voordat je naar bed gaat, en andere stressinstrumenten zijn onder meer het stellen van duidelijke grenzen. Probeer meditatie of yogalessen voor een snel en eenvoudig hulpmiddel voor stressmanagement voor je PMS-symptomen. Grenzen stellen betekent dat je weet dat je met bepaalde stressfactoren kunt omgaan zonder dat je een mentale pauze nodig hebt.

Vorig artikelSupplementen die stress helpt te reguleren
Volgend artikelAntioxidanten