Wie aan coeliakie lijdt, heeft geen andere keus dan de inname van gluten – eiwit in voedingsmiddelen zoals tarwe, haver, rogge, gerst en graanmout te vermijden. Als dit niet wordt nageleefd, reageren antilichamen en tasten het de darmslijmvlies aan.

Naast een ernstige ontsteking, krijgt de patiënt een verminderde opname van voedingsstoffen. De meest voorkomende symptomen van coeliakie zijn chronische diarree, buikkrampen, flatulentie en zelfs dermatitis. In meest ernstige gevallen kan ondervoeding de werking van het lichaam schaden.

Onderstaand een aantal tips van experts om dit eiwit uit het dieet te verwijderen zonder te lijden aan een tekort aan voedingsstoffen:

Pas op voor het keukengerei
Kruisbesmetting kan optreden wanneer keukengerei die gebruikt wordt om glutenrecepten te bereiden, ook gebruikt wordt om anderen recepten te bereiden.

Pasta
De markt bestaat al uit een grote verscheidenheid aan glutenvrije producten, waarbij tarwe wordt vervangen door rijstmeel, aardappelzetmeel, cassavezetmeel en/of pompoenmeel de minder vaak voorkomen, maar even effectief in het vervangen van tarwe-voedingsstoffen. Deze vervanging, zijn niet identiek, maar omdat ze voedingsmiddelen zijn van dezelfde voedingsgroep (koolhydraten), kunnen ze worden gemaakt zonder enig gevaar voor de gezondheid, aldus experts.

Koekjes
Vervanging voor tarwe verhogen de aanvoer van voedsel dat is toegestaan voor coeliakie. Momenteel worden er veel producten gemaakt met rijstmeel, aardappelzetmeel en cassavezetmeel, zoals koekjes, biscuit en cakes.

Dranken
Whiskey, wodka en bier zijn verboden voor iedereen die glutenintolerantie heeft. Als alternatief zijn er al glutenvrije bieren op de markt. Dranken zoals wijn en sake zijn van nature eiwitvrij. Hoewel ze glutenvrij zijn, moeten alcoholische dranken met mate worden geconsumeerd.

Pas op voor chocolade
Gemoute chocolade (op mout gebaseerd, glutenvrij voedsel) moet worden vermeden. Om verwarring te voorkomen, alleen met het strikt lezen van de informatie op de etiketten. De producten gemaakt met cacao en suiker kunnen zonder zorgen geconsumeerd worden.

Kaas
De meeste kazen bevatten geen gluten, maar het kan zijn dat in sommige soorten mix of roomkaas tarwemeel wordt gebruikt om het product consistenter te maken.

Vermijd paneermeel
Vlees bevat geen gluten, dus de beperking houdt verband met hoe het wordt bereid. Diegenen die aan coeliakie lijden, mogen geen gepaneerde recepten eten die gemaakt zijn met gewoon paneermeel.

Vorig artikelPlanten met medicinale krachten uit de Amazone
Volgend artikelWat zijn carotenoïden en wat voor functie hebben ze?