De poriën van de huid bevatten talgklieren die olieachtige vloeistoffen produceren die de huid beschermen. Als er zich te veel dode huidcellen ophopen, kan dit leiden tot verstopping van de talgklier en ontstekingen. Je lichaam reageert op ontstekingen door witte bloedcellen te sturen die blokkades vormen in de witte puistjes die we acne noemen.

Hormonale acne is een veel voorkomend symptoom van PCOS, maar kan worden verminderd door hormoonbalans en ook beperkt door een combinatie van veel voorkomende hormonale stoornissen die leiden tot hormonale acne. Hoge oestrogeenspiegels remmen de testosteronproductie te agressief, en dit leidt tot een toename van talg in de talgklieren, wat acne en ontstekingen blijft veroorzaken. Testosteron wordt omgezet in Dihydrotestosteron (DHT) en dat veroorzaakt puistjes en/of acne, zoals roodheid en acnelittekens. Deze stressreactie leidt tot de productie van oestrogeen, een hormoon dat een derivaat is van cortisol, en dit hormoon leidt tot overmatige productie van lipiden in de talgklieren. Er worden te veel oestrogenen aangemaakt en de huid wordt te droog, waardoor er meer olie uit de talgklier komt, wat ontstekingen en irritatie veroorzaakt.

Witte pioen thee
Witte pioen bevat een component genaamd pioen, waarvan is aangetoond dat het de serumtestosteronspiegels verlaagt. Dit bevordert de aromatisering en omzetting van testosteron in oestrogeen en maakt het één van de kruiden voor Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS).

TJ-68 thee
TJ-68 (shakuyaku-kanzo-to) is een traditionele Chinese formule die 1000 keer meer testosteron bevat dan de traditionele Chinese formule.

Zoethout thee
In een onderzoek onder 34 vrouwen met Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) verlaagde deze combinatie de serumtestosteronspiegels significant. De testosteronniveaus keerden terug naar het niveau van vóór de behandeling nadat de behandeling was gestopt, en negen vrouwen van 22 tot 26 jaar vertoonden een significante verlaging van hun testosteronniveaus nadat ze dagelijks twee cycli zoethout hadden ingenomen. Zoethout kan ook helpen als je een lage bloeddruk en cortisolspiegel hebt.

Speermunt thee
Speermunt is één van de theeën voor hormonen en acne omdat het kan omgaan met verhoogde testosteronniveaus. Studies hebben aangetoond dat muntthee helpt om de vrije testosteronniveaus te verlagen en de productie van luteïniserende (folliculair stimulerende) hormonen te verhogen bij mensen met hormonale puistjes. Munt is daarom één van de theesoorten tegen hormonale acne, en een andere thee die hormonen en acne bestrijdt, wordt gebrouwen met groene thee.

Groene thee
Groene thee heeft eigenschappen die de productie en werking van veel androgenen in het lichaam moduleren, wat helpt bij het verminderen van hormonale acne. Het mechanisme is gebaseerd op de catechine in groene thee, die een antioxidant is, en ook op zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Deze antioxidant bestrijdt ontstekingen die optreden wanneer je een overproductie van talg in de klieren heeft.

Brandnetel thee
Brandnetel, wordt vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen gebruikt als remedie tegen hormonale acne. Het helpt om overmatige talgproductie te verminderen door testosteron te verlagen en Dihydrotestosteron (DHT) te verlagen, en het is aangetoond dat het de bloedsuikerspiegel in het bloed en het cholesterolgehalte verlaagt. Brandnetel heeft zijn eigen ontstekingsremmende en testosteron verlagende effecten en kan ook helpen om overmatige talgproductie te verminderen door het verlagen van testosteron.

Red Reishi
Een andere thee om hormonale acne te bestrijden is Red Reishi (of rode rijst), en het is één van de meest populaire kruidentheeën ter wereld. Red Reishi is een schimmeladaptogeen dat het lichaam helpt zich aan te passen aan stress en de bloeddruk en ontstekingen te verlagen. Van Red Reishi is aangetoond dat het de activiteit vermindert van het enzym 5-alpha-reductase dat testosteron omzet in dihydrotestosteron (DHT), en hoge D-HT-spiegels zijn in verband gebracht met meer acne. Studies naar de anti-androgene werking van 19 paddenstoelen hebben aangetoond dat de Reishi-paddenstoel een sterke remmende werking heeft op testosteron. Het is ook aangetoond dat het een anti-androgeen effect heeft, wat betekent dat het androgenen zoals testosteron verlaagt, waardoor het één van de geweldige kruiden is voor de behandeling van Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS).

Paardenbloemwortel thee
Als oestrogeen op de juiste manier wordt uitgescheiden, voorkomt het herhaling van de bloedsomloop, wat leidt tot een gebalanceerd testosterongehalte. Paardenbloemwortel thee is een natuurlijke methode om de testosteronspiegel te verlagen en het helpt bij het ondersteunen van een goede leverontgifting. De lever speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van hormonen zoals testosteron en dihydrotestosteron (DHT) en bij het verminderen van stress door het verminderen van de talgklieren. Het is gebleken dat paardenbloemwortel de aanmaak van granulosacellen bevordert, de belangrijkste functionele cellen in de eierstokken. Door deze cellen te bevorderen, kan de ovulatie worden verbeterd en, wanneer de hormonen in evenwicht zijn, kan deze sneller en effectiever zijn. Het is ook aangetoond dat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft die pijn helpen verminderen, daarom is paardenbloemwortel één van de theesoorten die worden gebruikt om hormonale acne te behandelen.

Chasteberry
Chasteberry, ook wel kuisheidsboom (Vitex Castus agnus) genoemd, is een natuurlijk middel tegen hormonen en acne, dat vaak wordt gebruikt om hormonale stoornissen te corrigeren. Deze thee komt in veel verschillende vormen voor zoals kastanjes, kamille en chai, maar kan ook in zijn natuurlijke vorm als thee worden ingenomen. De bladeren van het corpus luteum geven progesteron af, dat tijdens de ovulatie de eicellen (follikels) binnendringt. Het vermogen van de hypofyse om de afgifte van het luteïniserend hormoon (LH) te verhogen, verhoogt de progesteronspiegel en bevordert de ovulatie door de niveaus ervan te verhogen. Gewoonlijk is progesteron lager als het oestrogeen hoog is, en deze onbalans kan testosteron en acne verhogen. Chasteberry kan de onbalans helpen corrigeren door de cyclus te normaliseren, de ovulatie te bevorderen en zo hormonale acne te verminderen, maar je kunt ook een onbalans ervaren in de afgifte van luteïniserend hormoon (LH), wat acne en andere hormonale problemen kan veroorzaken.

Vorig artikelNatuurlijke manieren om endorfine in het lichaam af te geven
Volgend artikelSupplementen voor ondersteuning van bloedsuiker