“Endo” (intern) + “Morfine” (pijnstiller) samen betekent endorfine. In algemene termen is deze stof een neurohormoon dat wordt geproduceerd door de hypofyse en door de hersenen wordt vrijgegeven in de bloedsomloop van het lichaam door de productie van hormonen te verhogen die verantwoordelijk zijn voor het genereren van energie en geluk, zoals adrenaline en cortisol. Daarom werken endorfines rechtstreeks op de beste gemoedsensaties, waardoor stress, angst en depressie worden verzacht.

Zoals alles in het leven, is balans echter essentieel. Omdat het een stof is die onze fysieke en mentale toestand sterk verandert, worden veel mensen uiteindelijk “gijzelaars” van endorfines en proberen ze in elk geval deze productie in het lichaam te verhogen. Het ideaal is altijd, door gezonde en gereguleerde activiteiten, om endorfines een natuurlijke aanvulling op hun motivatie te laten zijn. Zie hieronder voor de beste manieren om endorfine van dag tot dag vrij te geven.

Natuurlijke manieren om endorfine in het lichaam af te geven

Voeding: Een uitgebalanceerd en natuurlijk voedingsplan is essentieel om het lichaam te reguleren en het lichaam fit te laten worden om de beste voedingsstoffen te ontvangen. Eén van de belangrijkste ingrediënten om endorfines te versterken en deze stof vrij te maken, zijn voedselbronnen van eiwitten, die goede hoeveelheden serotonine bevatten, een andere neurotransmitter die de sensaties van plezier en welzijn verhoogt.

We kunnen dus ook voedingsmiddelen zoals peper, honing en (donkere) chocolade noemen, die de smaakpapillen prikkelen en de endorfine hormonen in het lichaam verscherpen.

Lichamelijke oefeningen: het is de meest natuurlijke manier om endorfine in het lichaam te stimuleren. Wanneer we wat sporten beoefenen, verhoogt ons brein zijn functies en realiseert meer neurotransmitters in de bloedbaan. Hiermee worden alle hormonen die gerelateerd zijn aan plezierbelevenissen, zoals endorfine, serotonine, dopamine en oxytocine, geprikkeld op het moment van inspanning, wat plezier en motivatie oplevert .

Positieve gedachten:  Onderzoek bewijst de werkzaamheid van endorfine om pijn te beheersen, zowel fysiek als emotioneel. Daarom, als we op een positieve, humoristische manier problemen met het leven tegenkomen, groeit deze substantie in het lichaam en  natuurlijk brengt het innerlijke vrede, tegen angst en depressie.

Socialiseren: volgens onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit van Oxford in Engeland, weerspiegelen sociale contacten en groepsactiviteiten ook veel in de productie van endorfine in ons lichaam. Naast het observeren van verschillende punten in het leven, helpt deze activiteiten om de geest te ontspannen, kennis uit te breiden en motivatie te genereren.

Vorig artikelPositieve technieken voor het instellen van effectieve resoluties
Volgend artikelTheeën voor hormonale acne