Er is al jaren een flink aanbod spirituele boeken, als je online op ‘spiritualiteit’ zoekt, krijg je ruim zes miljoen resultaten en het spirituele blad Happinez doet acht keer per jaar goede zaken als grootste mindstyle tijdschrift van Nederland. Er is dus een grote behoefte aan het lezen over spiritualiteit. We willen er kennelijk iets mee, maar doen we dat ook?

En wat betekent het eigenlijk precies? De ongrijpbaarheid van het woord spiritualiteit heeft direct ook een voordeel; je kunt het op veel manieren uitleggen. Tot de Tweede Wereldoorlog had het vooral een religieuze betekenis; het komt van het Latijnse woord ‘spiritus’ dat geest betekent. Een spiritueel leven was een leven dat geleid werd door de Geest. Door maatschappelijke en psychologische ontwikkelingen is de betekenis van spiritualiteit tegenwoordig verlegd naar een meer individuele beleving zonder dogma’s. Je kunt je als spiritueel persoon bewust zijn van iets hogers dan jezelf en mogelijk ervaren dat je verbonden bent met anderen.

Toch ervaren we die verbinding niet echt. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich bijvoorbeeld sterk eenzaam, terwijl er meer mensen dan ooit verbonden zijn via social media. We hebben een behoefte aan het beleven van iets hogers en van een verbondenheid met anderen, anders lazen we er niet zoveel over, maar een concrete invulling daarvan is er in het dagelijkse leven niet echt. Terwijl in mijn beleving spiritualiteit iets is dat je doet en ervaart en ook dagelijks neerzet. Het is alleen wel handig als je weet hoe.

Praktische tips om direct toe te passen

1. Ontspanning
Dit is essentieel bij spiritualiteit, anders is je bordje al vol en kan er geen nieuwe ervaring meer bij. Maak hier ruimte voor door dieper en langzamer te ademen. Je ademhaling is de magische verbinding tussen je binnenwereld en de buitenwereld. Laat deze samenvloeien door bewust dieper te ademen, een aantal keer per dag.

2. Licht
Ergens in jou ben je verbonden met iets hogers. Je kunt dat zien als je ziel of je licht. Het is dat deel van jou dat onveranderlijk is en waar het altijd rustig is. Door dit te beseffen tijdens je drukke dag, kun je steeds makkelijker contact maken met dat rustige licht in jou. Dat doe je door het te fantaseren, stel het je maar voor als een zon in jezelf, vol sereniteit. Hier kun je altijd naar terug met je aandacht.

3. Liefde
De Nepalese groet ‘namasté’ betekent zoveel als: het licht in mij begroet het licht in jou. Door te beseffen dat je zelf licht bent en verbonden bent met anderen en iets hogers, kun je een ander zien als hetzelfde: iemand met licht in zichzelf. Je hoeft echt niet met iedereen de beste vrienden te worden en je kunt rustig je grenzen bewaken, maar het wordt een mooiere wereld als we onze buurman en collega zien als onszelf: iemand met licht vanbinnen die ook zijn best doet, struikelt en weer opstaat. Iemand die dagelijks voor licht kiest, wat niets anders is dan liefde.

Wil je meer praktische tips? Vraagt dan de gratis videotraining ‘In vijf stappen de juiste keuze maken met je intuïtie’ aan op www.saskiachatillon.nl.

Veel praktische spiritualiteit gewenst!

Bijdrage: Saskia Chatillon
Saskia geeft trainingen in innerlijke rust en intuïtie en is auteur van het boek Rust – Het geheim van een stiller hoofd.
Vorig artikelVoedingsmiddelen die rijk zijn aan Leucine
Volgend artikelJe bent wat je weet over wat je eet