Vroeg was het de zin “Je bent wat je eet” en nu circuleert overal, “Je bent wat je weet over wat je eet”. Het zijn concepten die in alle media worden overgebracht en de informatie over voedsel neemt erg toe. Dit is een goed teken!

In deze context zullen we zien wat de beste en slechtste voedingsstoffen voor de huid zijn als je een gezond en uitgebalanceerd dieet wil volgen.

Slechtste voedingsstoffen voor de huid
Het eten van gefrituurd of vet voedsel kan het risico op acne, overtollige olie op de huid en verstopte poriën verhogen. Hetzelfde geldt voor bewerkte voedingsmiddelen, arm aan voedingsstoffen, rijk aan chemische toevoegingen, hormonen en zout.

Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index zoals wit brood, pasta, gebak, enz. zijn ook gerelateerd aan huidproblemen. Andere factoren die slecht zijn voor de huid zijn o.a.: te lang in de zon zitten, roken te weinig water drinken, alcohol, gebrek aan slaap, stress en slechte huid hydratatie.

Beste voeding voor een mooie huid
Voedingsstoffen voor een mooie huid zijn antioxidanten, mineralen (zink) en vitamine A en E. Ze beschermen de huid tegen schadelijke effecten van vrije radicalen, stimuleren de celvernieuwing, collageen, elastine en verbeteren niet alleen het uiterlijk maar ook de gezondheid van de huid.

Enkele voorbeelden van grote bronnen van vitamine A zijn: pompoenen, wortels, zoete aardappelen en donkergroene bladeren. Vitamine E zit in amandelen, olijven, gedroogde abrikozen en zonnebloempitten. Zink kan worden gevonden in spinazie, tarwekiemen, amandelen en pompoenpitten.

Een ontstekingsremmend dieet kan ook de kwaliteit van de huid enorm verbeteren inclusief de ongewenste cellulitis. Goede bronnen van essentiële vetzuren, zoals zalm, biologische kokosolie, paranoten, lijnzaad en chiazaad zijn goede voorbeelden, niet te vergeten de antioxidanten, voedingsmiddelen zoals rood fruit (aardbei, braam, pruim, bosbes, watermeloen, framboos, etc.).

Goede hydratatie en voldoende vezelconsumptie in het dieet bevorderen ook de goede werking van het darmstelsel, eliminatie van toxines en hydratatie van de huid. Het is ideaal om eetgewoonten te veranderen, waarbij waar mogelijk prioriteit wordt gegeven aan biologisch en natuurlijk voedsel.

Vorig artikelSpiritualiteit is iets dat je doet
Volgend artikel10 tips om te afvallen