Mosterd, één van de meest voedzame en gecultiveerde bladgroenten ter wereld, is rijk aan verschillende voedingsstoffen. Het is een zeer veelzijdige groente: de bladeren hebben hoge concentraties antioxidanten, veel vezels, eiwitten, mineralen en vitaminen A, C en K. De zaden geven een persoonlijk karakter aan het recept als het als smaakmaker wordt gebruikt (de saus gemaakt met de korrels van deze groente kan een lichte of extreem pittige smaak hebben).

Als je mosterd wilt toevoegen aan je broodjes en salades, weet dan dat je je zelfgemaakte mosterd kunt bereiden en die van de supermarkt met conserveermiddelen en andere chemicaliën opzij kunt schuiven.

Zelfgemaakte mosterd

Ingrediënten

  • 60 gram mosterdzaad
  • 100 ml appel azijn
  • 100 ml witte wijn
  • ½ theelepel kurkuma
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel mosterdpoeder

Bereidingswijze
Doe alle ingrediënten in een gesteriliseerde glazen pot. Meng het goed, dek het af en laat het 48 uur in de koelkast staan. De mosterdzaadjes zullen uitzetten, dus niet in een té klein bakje plaatsen. Voeg de inhoud na 48 uur in de blender en meng het goed totdat er een pasta is gevormd. Als je de voorkeur geeft aan een dikkere mosterd, meng je de inhoud in de pulserende modus, zodat sommige zaden nog steeds heel zijn. Als je een volledig gladde mosterd wilt, zeef de inhoud dan in een fijne zeef na het blenden. De smaak zal goed worden geaccentueerd na bereiding, maar zal na enkele uren afnemen. Als je wilt dat de mosterd langer dan twee weken in de koelkast blijft, voeg dan iets meer azijn toe. Als alternatief, als je een zachtere smaak wilt, plaats de saus dan in een kleine steelpan en laat gedurende 10-15 minuten op laag vuur staan, roer constant en voeg een beetje azijn of water toe. Bewaar de mosterd na het gereedmaken in een steriele pot, bij voorkeur glas.

- Advertisement -