Je maag doet zeer – Hier is geen medische verklaring voor – Herken je dit? Het kan zomaar zijn dat je je moeilijk kunt uiten over iets, of niet weet hoe je iets kunt oplossen en datgene als een steen op je maag ligt. Het gevolg is een pijnlijke maag.

Psychosomatische klachten

En zo zijn er veel meer spreekwoorden die relateren aan onze organen en de mogelijke gevolgen omschrijven van niet gevoelde, emotionele pijn. Onderaan deze blog staan nog veel meer voorbeelden. De meeste lichamelijke klachten (ziekten/pijnen/ontstekingen/etc.) zijn vaak uitingen van niet gevoelde, emotionele pijn.

In mijn vorige blog ‘Zelfhelend vermogen – deel 1’, heb ik geschreven wat het zelfhelend vermogen inhoudt en hoe je dit kunnen activeren. Ook gaf ik vele tips. Nu ga ik wat dieper in op hoe we een ziektebeeld nog meer kunnen verklaren, met behulp van de psychosomatische klachten – hoe je dit kunt zien en of deze kunt behandelen.

Bij psychosomatische klachten gaat het om lichamelijke klachten die door psychische en sociale gebieden mede beïnvloed worden. Het is belangrijk om bij het behandelen hiervan op alle drie de gebieden te richten: lichamelijk – psychisch – sociaal. En hier kan jij een grote rol in spelen.

Hoe

Wanneer medische behandeling gedaan of uitgesloten is, kan je zelf of met een behandelaar wat dieper op zoek gaan naar de achterliggende oorzaak(en) van jouw klachten. Dus ook op psychisch en sociaal vlak! Soms is het even graven, maar altijd vraagt het om eerlijk naar jezelf te kijken en jezelf vragen te stellen. Eventueel m.b.v. de spreekwoorden!

Wat wil jouw lichaam jou vertellen? Waar zit de échte pijn? Wat is hiervan de oorzaak? Wanneer je iets niet durft te voelen, zal je lichaam een sterker signaal afgeven waar je niet meer omheen kunt. Wat dan als ziekte wordt gelabeld is vaak een gebied wat lange tijd geen aandacht heeft gekregen en de ziekte is hiervan een uiting.

Zelf ben ik een voorstander van meteen mijzelf (innerlijk) onder de loep nemen, zodra er een pijntje opkomt in mijn lichaam! Zo activeer ik mijn zelfhelend vermogen, begin ik met mijzelf te helen en voorkom ik erger. Bij hoofdpijn ga ik even liggen, want dan weet ik dat ik te veel in mijn hoofd zit – bij buikpijn, weet ik dat er iets moeilijk te verteren is en datgene gevoeld wilt worden – bij rugpijn weet ik dat ik weinig steun ervaar en meer hulp mag inschakelen etc. Ik ken mijn lijf! Een ander voorbeeld van psychosomatische klachten is mijn endometriose waar ik vaak last van had als dertiger. Ongelooflijke buikpijnen, geen pil kon hier tegenop. Vanaf mijn 37e groeide mijn bewustwording en had ik door mijn therapeutenopleiding al veel gelezen en geleerd over mijzelf helen. Uiteindelijk ging ik naar een homeopathische arts, die mij gerichte vragen stelde over mijn verleden. Bleek dat ik nog veel woede in mij had en dat die woede zich uitte in deze vreselijke buikklachten. De woede was namelijk niet doorvoeld en geuit. Door mijn boosheid aan te pakken, verdween mijn endometriose!

Transformatie

In elke blog tot nu toe gebruik ik ook het woord transformatie (kortgezegd ‘verandering’). Zeker het afgelopen 1½ jaar word je veel getriggerd en wordt er veel van je gevraagd; om goed bij jezelf te blijven – om bewuste keuzes te maken gebaseerd op bewustwording en niet mee te deinen op onbewuste angst- en overlevingsenergieën van anderen – te (gaan) leven volgens jouw eigen waarden en normen – te blijven geloven in jezelf en te vertrouwen dat het goed is wat er gebeurt. Alles gebeurt met een reden. En voor iedereen kan dit een andere reden zijn. Dit brengt ook (tijdelijke) ongemakken met zich mee; zonder pijn geen groei! Hoe dan ook leent deze tijd zich voor transformatie, hier kun je niet meer omheen, niemand! Dit is een tijd van vernieuwing. Deze transformatie brengt je dichter bij je zielsbestemming; welke, dat weet alleen jij.

Je zult zien dat je altijd op de juiste plek bent, met de juiste mensen, ook als het niet juist voelt en je pijn ervaart. In dit laatste geval vraagt het leven jou om (meer) bewustwording, over wat je dan mogelijk wilt veranderen of een gebied wat meer aandacht wenst. Gebruik deze tijd om jezelf te helen en te gaan staan voor waar jij in gelooft! Dan zul je gelijkgestemde mensen aantrekken en wie weet wat voor moois hieruit voort kan komen!

Er is altijd een lichtpuntje in de duisternis. Vind dit lichtpuntje, wees je er bewust van, zodat er meerdere lichtpuntjes aangetrokken kunnen worden!

Een tip is om elke dag minimaal 1 lichtpuntje, of zoveel je er ziet, te noteren in een schrift. Dit zorgt ervoor dat je niet in een negatieve mood blijft hangen maar juist meer positiviteit aan zult trekken. Dit werkt gegarandeerd is mijn praktijkervaring. Geef het enkele weken de tijd…

Hieronder volgen (de betekenissen van) enkele spreekwoorden, gelinkt aan onze organen en die een hulpmiddel kunnen zijn voor bewustwording van jouw lichamelijke klachten. Dit is maar een zeer beknopte lijst. Op Google vind je er veel meer! Of typ ‘psychosomatische klachten’.

  1. Nek/hals/schouders
   Iemands hete adem in je nek voelen; opgejut of opgejaagd voelen Te veel op je nek halen; teveel doen. De nekslag geven; wat/wie geeft jou de genadeslag? Er een halszaak van maken; iets heel erg (te) belangrijk maken. Halsstarrig zijn of stijfkoppig; eigenzinnig zijn in de geest. Te veel op je schouders nemen; zorgen teveel overnemen van anderen. Je schouders ergens onder zetten; je voor de goede zaak inzetten
  2. Ogen
   Wat maak jij jezelf/iemand wijs? Iets met lede ogen aanzien; Wat kun/durf je niet onder ogen te zien? Wat zie jij met tegenzin gebeuren?
  3. Oren
   Iemand een oor aannaaien; iemand (of jezelf) iets wijs maken/oplichten. Wat kun/durf je niet (innerlijk) te horen? Waar sluit je je oren voor?
  4. Slokdarm
   Wat laat je door je strot duwen; wat laat je toch weer gebeuren?
  5. Longen
   In hoeverre geef jij jezelf de ruimte? In hoeverre geef jij jouw grenzen aan? In hoeverre sta jij jezelf (adem)ruimte toe? Pauze nemen.
  6. Hart
   Kun jij jouw hart luchten; jouw emoties vertellen? Wat heb je op het hart?
  7. Lever
   Wat heb je op je lever; wat wil je nog uiten of wat zit je dwars? Waar voel je je schuldig over? Wat hou je verborgen en durf je niet te vertellen?
  8. Gal
   Durf jij je gal te spuwen; wanneer spuw je je gal? Wanneer is het voor jou genoeg en durf je dat te uiten?
  9. Milt
   Wat kietelt bij jou de milt; wanneer heb jij plezier en geef je hier gehoor aan?
  10. Maag
   Wat ligt als een steen op je maag – of geeft een knoop in je maag; Waarmee heb je het moeilijk? Wat is moeilijk te verteren / verwerken voor jou?
  11. Alvleesklier
   Staat voor geven en nemen; is dit in balans?
  12. Benen
   De benen nemen; waar vlucht je voor? Pap in de benen hebben; de benen willen niet meer vooruit. Waarom niet? Benen staan voor de toekomst; ben je bang voor de toekomst?
  13. Voeten – stappen durven zetten
   Staan ook voor de toekomst!
  14. Elleboog
   Heeft ‘iemand’ het achter de ellenboog; is iemand stiekem?
  15. Armen
   Kun je de liefde omarmen?

Ik wens je een bevrijdende transformatie toe en weet dat je niet meer krijgt dan je aankunt!

De volgende keer schrijf ik over de emotionele erfenis. In het kort is een emotionele erfenis, wat je naast fysieke kenmerken erft van jouw (voor)ouders, zoals hun onverwerkte trauma’s en pijnen en die van generatie op generatie kan worden doorgegeven!

Harte-groet,
Monique Angèla van de Laar

Wil je meer weten over Monique ga dan naar www.moniquevandelaar.nl
Vorig artikelRecept vegetarische mosterd
Volgend artikelSmoothie kokoswater en açai