Qi Gong is een oude kunst die TCM integreert – Traditionele Chinese geneeskunde. Het is een reeks ademhalingsoefeningen, meditatie en bewegingen die in staat zijn om de gezondheid van ons lichaam en geest te versterken.

Steeds meer gewild in het Westen heeft deze praktijk aanhang gekregen dankzij de vele voordelen die het kan brengen voor het fysieke, emotionele en spirituele vlak.

Talrijke onderzoeken tonen aan dat Qi Gong grotendeels bevorderlijk is voor het lichaam en dat het in de praktijk in staat is om fysiologische functies te veranderen, de gezondheid te verbeteren, ziekten te voorkomen en het welzijn te handhaven.

Bekijk hieronder de voordelen van Qi Gong voor je leven.

Verbetert de houding en balans
De bewegingen van Qi Gong zijn in staat om de spieren en de botten te versterken, de houding te corrigeren en de balans te verbeteren, waardoor het een uitstekende optie is voor fysieke activiteiten voor ouderen.

Daarnaast helpt Qi Gong ook bij de flexibiliteit en ontwikkeling van motorische coördinatie, vaardigheden die beoefenaars in staat stellen dagelijkse activiteiten uit te voeren met meer energie en gereedheid.

Verbetert de stofwisseling en het functioneren van het lichaam als geheel
Een van de belangrijkste voordelen van Qi Gong voor de gezondheid is de verbetering van het functioneren van het lichaam en fysiologische functies.

Verschillende studies wijzen erop dat de praktijk van Qi Gong in staat is om de bloeddruk te verbeteren, de longcapaciteit te verhogen, de immuniteit en de prestaties van de spijsvertering te verbeteren, waardoor mensen (beoefenaars) beter in staat zijn om voedingsstoffen op te nemen uit de voeding.

Bevordert ontspanning en verbetert de slaap
Een van de bekendste voordelen van Qi Gong is het bevorderen van lichamelijke ontspanning. Degenen die deze activiteit beoefenen ervaren regelmatig een gevoel van ontspanning en welzijn.

Bovendien is het beoefenen van Qi Gong in staat om de hartslag en de balans van de slaap te verbeteren, belangrijke voordelen voor mensen die lijden aan slapeloosheid en andere slaapstoornissen, evenals stress en angst.

Emotioneel evenwicht
Op het emotionele gebied werkt Qi Gong door het zuiveren van negatieve emoties zoals woede, angst en waardoor de persoon rustiger, gelukkiger en vrediger wordt. Dit komt omdat de praktijk van Qi Gong stimuleert het centrale zenuwstelsel gerelateerd aan hormonen van plezier en welzijn zoals serotonine.

Mentale helderheid
De mentale stilte die de beoefening van Qi Gong biedt, brengt de beoefenaar meer helderheid in gedachten, die ervaart verbetering van de vitaliteit, de gezondheid en brengt rust en ontspanning.

De nadruk op harmonie tussen lichaam en geest, focus op het heden en de ademhalingsbewegingen die in Qi Gong worden toegepast, brengen de relatie in balans tussen gedachten en actie, het voorkomen van stress en mentale vermoeidheid.

Vorig artikel6 voordelen van rozemarijn voor het haar
Volgend artikelDe meest voorkomende factoren die je slaap belemmeren