Rozemarijn is een plant die wetenschappelijk bekend staat als Rosmarinus officinalis. Hij behoort tot de familie van munt, zoals basilicum, lavendel, mirte en salie. In aanvulling op de gunstige eigenschappen van het kruid in betrekking tot onze gezondheid, rozemarijn heeft een heerlijk aroma en is goed voor het haar als gevolg van de grote concentratie van fytonutriënten die stoffen zoals cafeïne zuur, kamfer, rozemarijn zuur, ursolzuur en andere actieve ingrediënten bevatten.

De aanwezigheid van nutriënten en antioxidanten zoals vitamine B-complex, vitamine A, vitamine C, mineralen zoals ijzer, zink, magnesium en calcium zijn ook zeer belangrijk voor een aantal van de onderstaande voordelen.

Rozemarijn wordt veel gebruikt als een culinair kruid in verschillende recepten als verse bladeren of rozemarijn olie om te koken. Zoals reeds vermeld, wordt het ook gebruikt sinds de oudheid voor diverse doeleinden, zoals wierook in religieuze ceremonies en bruiloften, cosmetica en zelfs als geneesmiddel in de kruidengeneeskunde voor de gezondheid van het behandelen van de lever, het hart en de hersenen.

Voordelen van rozemarijn voor het haar:

1. Preventie van haaruitval
Rozemarijn is in staat om de bloedcirculatie in de hoofdhuid te verbeteren, en vermindert ontstekingen. Daarnaast heeft rozemarijn een kalmerend en anti-stresseffect op de hoofdhuid dat het verlies van het haar veroorzaakt wat door stress voorkomt. Op deze manier versterkt het de haar en heeft het een anti-haaruitval effect.

2. Preventie van vroegtijdige veroudering van het haar
Volgens de Universiteit van Maryland Medical Center wordt rozemarijn niet alleen gebruikt om de haargroei te stimuleren, maar ook om het natuurlijke verouderingsproces te vertragen.

De aanwezigheid van antioxidanten bestrijdt vrije radicalen en helpt de hoofdhuid te beschermen tegen overmatige blootstelling aan de zon, waardoor het vroegtijdige haarveroudering vertraagt.

3. Versterking van het haar
Het gebruik van föhn, stijltang, chemische behandelingen, naast de blootstelling aan de zon en wind beschadigen het haar. Daarom is het belangrijk om de juiste voeding voor de haren te gebruiken. Rozemarijn is een uitstekende bron van antioxidanten zoals vitamine C, die het haar helpen beschermen tegen vrije radicalen gevormd door natuurlijke schade (overtollige zon) of chemicaliën. Bovendien stimuleert het de aanmaak van collageen dat het haar sterk en gezond houdt.

4. Antioxidant effect
De aanwezigheid van antioxidanten in rozemarijn helpt schade aan de hoofdhuid door vrije radicalen te voorkomen, naast bescherming tegen de oxidatieve effecten veroorzaakt door onbeschermde overmatige blootstelling aan chemicaliën.

5. Bacteriedodende, en anti-roos werking
Rozemarijn heeft antibacteriële, schimmelwerende en ontstekingsremmende eigenschappen die de weerstand van onze hoofdhuid tegen infecties verhogen. Roos is bijvoorbeeld een veel voorkomend probleem dat wordt veroorzaakt door een soort gist dat leidt tot ontsteking van de hoofdhuid. Rosmarinic acid, een van de actieve ingrediënten van rozemarijn, heeft ontstekingsremmende en bacteriedodende eigenschappen die de hoofdhuid kalmeren, schoon houden en infecties behandeld.

Op deze manier is rozemarijn een geweldig middel in de strijd tegen micro-organismen zoals hoofdroos en luizen. Het uitvoeren van frequente massages met rozemarijnolie op de hoofdhuid voedt en verwijdert de opgehoopte roos in de hoofdhuid.

De pijnstillende eigenschappen werken ook tegen pijn in gevallen van ontsteking van de hoofdhuid.

6. Haargroei
De aanwezigheid van voedingsstoffen zoals ijzer en magnesium in rozemarijn zijn essentieel voor de productie van hemoglobine, het molecuul dat verantwoordelijk is voor het transport van zuurstof en voedingsstoffen door het bloed.

Op deze manier verbetert rozemarijn de bloedcirculatie waardoor meer voedingsstoffen de hoofdhuid bereiken. Hierdoor groeit het haar sneller en wordt het meer gevoed en gezond. Rozemarijn olie stimuleert ook de haarzakjes, waardoor het haar sterker wordt.

Vorig artikelPompoen Risotto recept
Volgend artikelRode sinaasappelen en rode biet