Opties om vlees te vervangen. Veel mensen vrezen vegetarisme omdat ze geloven dat ze niet zonder vlees kunnen leven. Ze geloven dat zonder dit, ze voedingsstoffen voor het lichaam zullen missen en zelfs ziekten kunnen veroorzaken.

Maar hebben we het vlees echt nodig om gezond te zijn?

Is het mogelijk om zonder vlees te overleven?
Het eiwit dat in vlees aanwezig is, is één van de belangrijkste claims van degenen die beweren dat we niet zonder dit voedsel kunnen leven, maar dat de voor menselijke wezens essentiële eiwitten gemakkelijk kunnen worden verkregen door voedsel van plantaardige oorsprong.

Eiwitten vormen een belangrijk onderdeel van elk dieet en spelen een zeer belangrijke rol in het functioneren van het lichaam. Ze dragen bij aan het onderhoud van organen en zijn een bron van energie voor het lichaam. Maar de bekendste bronnen van eiwitten zijn nog steeds dierlijk voedsel, vooral vlees maar ook eieren en zuivelproducten. Zijn dierlijke eiwitbronnen de enige manier om deze voedingsstof binnen te krijgen? Hoe voorzien vegetariërs en veganisten van eiwitten in het lichaam? Als je meer wilt weten over het belang van proteïne voor het menselijk lichaam en wat het best plantaardig voedsel is om het te vinden, Lees dan verder.

Waarom hebben we proteïne nodig?
Eiwitten zijn nodig voor de vorming en versterking van weefsels, zoals spieren, huid en haar. Deze voedingsstof reguleert ook het zenuwstelsel en zorgt ervoor dat impulsen goed door het lichaam kunnen stromen. Bovendien is proteïne een belangrijke energiebron, omdat het een grote bondgenoot is in de voeding van gewichtsverlies en spiergroei. Wanneer het in voldoende hoeveelheden wordt ingenomen, helpt het ook om het immuunsysteem te versterken, omdat het één van de belangrijkste componenten van verdedigingscellen is.

Plantaardige eiwitbronnen
Het is mogelijk om alle eiwitvraag in vlees te voorzien door voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong te eten. Naast het verschaffen van de noodzakelijke hoeveelheid van deze en andere voedingsstoffen, hebben deze voedingsmiddelen het voordeel dat ze minder vet en cholesterol bevatten dan de producten van dierlijke oorsprong.

Bruine rijst: rijst, een zeer traditioneel gerecht, maar dan in de verfijnde versie. Alleen al het feit van het uitwisselen van “witte rijst” voor bruine rijst, heeft al een goede bron van eiwitten, ongeveer 2,5%. Maar hoewel bruine rijst een grote bron van eiwitten is, zal het alleen niet in de volledige versie zijn die de mens nodig heeft, dus wordt het aangeraden om het te gebruiken in combinatie met granen zoals erwten, bonen, linzen en kikkererwten, die ook rijk zijn aan eiwitten en dat in combinatie met rijst het lichaam voorziet van alle noodzakelijke essentiële aminozuren.

Paddenstoelen: er zijn verschillende soorten (shiitake, shimeji, funghi, champignon) en zijn tegenwoordig steeds toegankelijker voor de bevolking. 100 gram kant-en-klare paddenstoelen hebben dezelfde hoeveelheid eiwit als 100 gram rood vlees.

Donkergroene bladeren: de voedingsstoffen in de donkergroene bladeren helpen bij de opname van eiwitten uit ander voedsel en zijn ook rijk aan ijzer. Het zou heel belangrijk zijn om bij alle maaltijden groene bladeren te hebben.

Spruiten: Spruiten zoals zonnebloem, bonen en alfalfa zijn rijk aan eiwitten. Omdat het een jong en energiek voedsel is, past het erg goed in elk type dieet. Naast de eiwitten zijn ze ook rijk aan B-vitamines en magnesium.

Volkoren granen: granen zoals bruine rijst en haver zijn een goede bron van eiwitten, plus ze hebben traag absorberende koolhydraten, waardoor het gevoel van verzadiging langer behouden blijft. Maar als het doel is om rijkere granen te vinden in deze voedingsstof, is het beter om te kiezen voor quinoa; twee porties van dit graan hebben dezelfde hoeveelheid eiwit als een portie kipfilet.

Peulvruchten: bonen, linzen, kikkererwten en erwten zijn enkele van de meest eiwitrijke groenten. Het gehalte aan voedingsstoffen in peulvruchten is zo hoog dat linzen meer eiwitten bevatten dan rood vlees.

Oliehoudende zaden: er wordt veel gezegd over de voordelen van noten, amandelen en andere oliehoudende zaden in voedsel. Het is bekend dat ze verbonden zijn met diëten om af te vallen, maar ze zijn ook een uitstekende bron van plantaardige eiwitten. Ze zijn ook rijk aan Omega-3 en vezels, maar om optimaal van hun voordelen te genieten, is het het beste om met mate de zoute versies te consumeren.

Kokosnoot: bekend als wit vlees, is kokosnoot een geweldige bron van eiwitten. Het is een uitstekende vervanger voor vlees, kaas, eieren en melk, die superieur is. Het is rijk aan eiwitten, vetten, zouten, koolhydraten en vitamine A, B1, B2, B5 en C. Het heeft de voorkeur dat het altijd in-natura of als “kokosmelk” wordt geconsumeerd.

Het is belangrijk om te onthouden dat het vlees nooit mag worden vervangen door een enkel voedsel, het is de variëteit in het voedsel en de combinatie van meerderen: dit zal de juiste substitutie geven. Waar mogelijk is het belangrijk om een professional te raadplegen op het gebied dat gespecialiseerd is in vegetarische voeding, zodat hij/zij iedereen kan begeleiden over de vervangingen, rekeninghoudend met de eigenheid van elk individu.

Kiezen om zich te onthouden van schadelijk voedsel en een natuurlijke en uitgebalanceerde voeding te zoeken, is niet iets dat alleen het lichaam en de fysieke gezondheid ten goede komt, maar ook nadenkt over je mentale en spirituele gezondheid.

Vorig artikelSmoothie aardbeien en kokoswater
Volgend artikelWord ik dik van gluten?