Haaruitval en kaalheid zijn veel voorkomende problemen op gevorderde leeftijd. Het is niet verwonderlijk om te zien dat de winkelschappen vol staan met producten en behandelingen die het lichaam op dit gebied helpen om een gezonde haargroei stimuleren.

Maar er zijn veel goedkopere en effectieve oplossingen die kunnen helpen bij haargroeiproblemen en die tevens volledig natuurlijk zijn? Je wilt waarschijnlijk weten wat het is en hoe je het kunt gebruiken om van de geweldige voordelen te genieten. Nou, we hebben een tip voor je: het gaat over uiensap en kokosolie

Hoewel dit twee voedingsmiddelen zijn die je waarschijnlijk niet regelmatig gebruikt, hebben uiensap en kokosolie veel helende eigenschappen, en het gebruik ervan kan aanzienlijke gezondheidsvoordelen hebben, vooral voor het lichaam in het algemeen en voor het haar in het bijzonder. Deze ingrediënten zijn gebruikt in complementaire geneeskunde en verschillende “oma’s remedies”, maar door de jaren heen hebben ze ook verschillende wetenschappelijke studies ondergaan die hun effectiviteit bewijzen. Voordat je leert hoe je een haargroeistimulerende zalf met deze ingrediënten moet bereiden en gebruiken, moet je weten waarom ze als aanbevolen en effectief worden beschouwd.

Voordelen van uiensap voor het haar
Net als de ui zelf, bevat het sap van deze gezonde groente ook grote hoeveelheden zwavelverbindingen die de bloedtoevoer naar het haar stimuleren wanneer het op de hoofdhuid wordt aangebracht. Bloed brengt namelijk zuurstof naar het gebied en andere vitale stoffen die nodig zijn om een gezonde groeisnelheid en gezond haar te behouden. Tegelijkertijd helpt het vanwege de antibacteriële eigenschappen en het vermogen van uien om verschillende infecties te bestrijden ook verschillende huidaandoeningen te behandelen die het haar en hoofdhuid aantasten.

Voordelen van kokosolie voor het haar
Kokosolie heeft een lange lijst met voordelen en toepassingen, van het behandelen van haarproblemen en huidinfecties tot genezende brandwonden en wonden, tot het verlichten van muggen- en insectenbeten. Veel van deze voordelen zijn te wijten aan laurinezuur in kokosolie, een stof met antivirale en antibacteriële eigenschappen. Hoewel er andere ingrediënten zijn waarin deze verbinding kan worden gevonden, hebben onderzoeken aangetoond dat kokosolie het haar efficiënt kan penetreren en verrijken met dit zuur en een aanzienlijke hoeveelheid vitamine E bevat.

Naast al deze voordelen, heeft kokosolie nog een ander welkom effect op het haar, het voorkomt het verlies van eiwitten die het haar verzwakken, waardoor ze dun en breekbaar worden. Het bevat ook een hoog percentage verzadigd plantaardig vet, dat is waarom veel gezondheidsorganisaties aanbevelen om de consumptie van deze olie in voedingsmiddelen te verminderen, maar aan de andere kant maakt hetzelfde vet het een hulpmiddel dat niet alleen wonderen doet voor haar en hoofdhuid maar ook op de huid en andere delen van het lichaam.

Haargroei zalf voorbereiden
Nu we de kracht en voordelen van deze twee ingrediënten kennen, zullen we leren hoe ze te gebruiken om een zalf te maken om de haargroei te bevorderen. Deze eenvoudige en basisbehandeling wordt als zeer effectief beschouwd en is de moeite waard om te proberen.

Ingrediënten
• 2 middelgrote witte uien
• 3 eetlepels kokosolie (bij voorkeur biologisch)
• 2-3 druppels etherische olie rozemarijn om uiengeur te maskeren
• rasp
• kaasdoek
• een spuitfles

Instructies voor bereiding en gebruik
1. Schil en rasp de uien in een grote kom. Om oogirritatie te voorkomen, wordt aanbevolen om de uien een paar uur voor de bereiding te koelen of om de ogen te beschermen met een daarvoor geschikt apparatuur.

2. Plaats de geraspte ui in het kaasdoekje en draai deze stevig vast. Het geperste sap moet in de spuitfles worden gegoten.

3. Verhit kokosolie in een glazen kom of au bain marie gedurende een paar minuten. Voeg het vervolgens toe aan de fles met uiensap, voeg een paar druppels rozemarijn etherische olie toe (als je ervoor kiest om er een te gebruiken), sluit de fles en schud deze goed.

4. Spray op droog haar, masseer de hoofdhuid goed en bedek het haar met een douchemuts.

5. Was na 30 tot 45 minuten je haar grondig en gebruik vervolgens je favoriete conditioner.

6. Voor het beste resultaat wordt aanbevolen de behandeling twee keer per week te herhalen. De fles kan meerdere dagen op een koele, donkere plaats worden bewaard, maar wanneer hij een scherpe geur begint uit te stoten, moet een nieuwe zalf worden gemaakt.

De meeste mensen zien een duidelijke verbetering van de haarconditie na 6-8 weken behandeling, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Er moet aan worden herinnerd dat kokosolie en uisap ondanks hun grote effectiviteit de effecten van veroudering niet volledig kunnen tegengaan en er zijn situaties waarin dunner wordend haar of kaalheid onvermijdelijk zijn. Maar als je haar belangrijk voor je is en je het jong wilt houden en je van binnen en van buiten goed wilt voelen, moet je deze eenvoudige natuurlijke behandeling zeker proberen.

Foto: Deena
Vorig artikelMuffins van courgette, bloemkool en geitenkaas
Volgend artikelToast met avocado en kokosyoghurt