Agitatie, druk, stress … deze drie woorden lijken het dagelijkse leven van veel mensen te definiëren. Het is om deze reden dat velen lijden aan de angststoornissen die worden genoemd in onrustige perioden van de geest.

We voelen ons vaak angstig wanneer we worden geconfronteerd met een reële en tastbare situatie die ons centrale zenuwstelsel opwindt. Ons lichaam reageert met onder meer tachycardie, zweten,spierspanning, hoofdpijn, verhoogde secreties en darmmobiliteit.

Het is duidelijk te begrijpen dat angst iets is dat deel uitmaakt van de menselijke natuur. We komen vaak situaties tegen die angst opwekken. Wanneer het probleem is opgelost, verdwijnt de angst. Angst wordt echter een probleem wanneer het buitensporig en langdurig is, meestal veroorzaakt door niet-concrete factoren.

Op momenten dat het nodig is om de effecten van angst te verminderen, is aromatherapie een uitstekende optie. Etherische oliën bij gebruik in baden, massages, verdund in crèmes en oliën of in aromatiserende omgevingen, helpen mensen de weg naar evenwicht te vinden.

Aromatherapie beveelt het gebruik van etherische oliën aan, niet alleen om tal van lichamelijke aandoeningen te verlichten, van hoofdpijn tot spierpijn, maar ook om het algehele welzijn te herstellen: mentaal, emotioneel en sentimenteel. Elke etherische olie heeft een specifiek effect. Je kunt de etherische oliën in een diffuser gebruiken of gewoon een paar druppels op een zakdoek doen om af en toe aan te ruiken.

Bekijk hier in deze blog de 5 beste etherische oliën die rust en vrede brengen.

1. Lavendel etherische olie
Dit is waarschijnlijk de bekendste etherische olie die wordt gebruikt om angst te behandelen. Dit komt omdat sommige onderzoeken hebben aangetoond dat essentiële olie van lavendel, zoals het ook bekend is, in staat is om het cortisol niveau te verlagen, een hormoon dat verantwoordelijk is voor het gevoel van stress.

2. Patchoeli etherische olie
Patchoeli is de ideale etherische olie voor mensen die lijden aan overwerk en chronische angst, omdat het kalmerende, anxiolytische en antidepressieve werking heeft.

3. Bergamot etherische olie
Bergamot maakt deel uit van de citrusfamilie en heeft daarom een revitaliserend aroma dat de bloeddruk en hartslag verlaagt, de zenuwactiviteit in evenwicht brengt en stress vermindert. In sommige onderzoeken is aangetoond dat bergamot de glucocorticoïd in het lichaam kan verlagen, hormonen die verantwoordelijk zijn voor verhoogde angst en stress.

4. Nardostachys jatamansi
Citroengras etherische olie, wetenschappelijk bekend als Nardostachys jatamansi, heeft uitstekende ontspannende, anxiolytische en antidepressieve eigenschappen die aanhoudende angst en frequente emotionele schommelingen verlichten. Het is een soort olie die helpt de diepste oorzaken van angst te bevrijden en een gevoel van innerlijke vrede creëert.

5. Ylang-ylang etherische olie
ylang-ylang is een plant met een revitaliserend aroma dat, naast het kalmeren en verbeteren van de stemming, gevoelens van moed en optimisme stimuleert. Deze essentiële olie vermindert bij frequent gebruik ook de werking van cortisol op het lichaam.

Elke etherische olie heeft zijn toepassing afhankelijk van de gewenste behoefte. Daarom is het raadzaam om, voordat je met een aromatherapie behandeling begint, een aromatherapeut te raadplegen, die je de beste essentiële oliën kan raadplegen.

Vorig artikelEtherische oliën om baby’s slaap te stimuleren
Volgend artikelCitroen is een perfecte bondgenoot voor onze gezondheid