Als ze erg klein zijn, kan alles de slaap van de baby verstoren; krampen, angst en geluiden. Wanneer ze opgroeien, is de uitdaging om het kind te helpen goed te slapen en te vertragen op het hoogtepunt van de speel en ontdekkingsfase. Het kalmeren van de baby of de peuter zodat ze een middagdutje doen of een goede nachtrust hebben, is voor veel ouders een ingewikkelde taak.

Aromatherapie, een wetenschap die het gebruik van aroma’s in verschillende behandelingen predikt, is een krachtige bondgenoot voor dit moment. De aroma’s zijn afkomstig van etherische oliën en natuurlijke aromatische stoffen gewonnen uit bloemen, bladeren, zaden, schors en wortels. Geïnhaleerd, gemasseerd op het lichaam door middel van massages, kompressen of in een heerlijk voetbad, herstellen ze helende energieën en zorgen voor de balans tussen lichaam, geest en ziel.

Aromatherapie is een hulpmiddel dat doorslaggevend kan zijn bij het bestrijden van angst en hyperactiviteit bij kinderen en baby’s. De geuren van etherische oliën verwerken de emoties en genereren een goed gevoel, kalmte en rust bij goed gebruik.

Hoe zit het met het proberen van de techniek met je kind? Kies om te beginnen de soorten die het meest geschikt zijn voor baby’s en vermijd die giftig en schadelijk zijn voor de gezondheid van het kind. De drie veiligste etherische oliën zijn lavendel, mandarijn en Romeinse kamille. Lees op deze blog de voordelen van elk van hen.

Lavendel etherische olie
Deze olie is geschikt voor zuigelingen en peuters en wordt over het algemeen aanbevolen voor kinderen van 0 tot 3 jaar oud. Brengt de sensatie van rust en ontspanning, waardoor je ook een fijne nachtrust krijgt.

Lavendel stuurt geuren naar de hersenen en de geur die ‘s-nachts door deze olie vrijkomt, draagt bij aan het zuiveren van de omgeving en zorgt nog steeds voor het gevoel van rust en ontspanning, wat bijdraagt aan een meer vredige nachtrust.

Om de baby of het kind van deze voordelen te laten genieten, is de suggestie om twee druppels etherische olie van lavendel op zijn kussen te druppelen; hiermee zal het kind beter slapen en rustiger worden.

Romeinse kamille etherische olie
Kamille is een klassieker als het gaat om ontspanning en staat ook op deze lijst. Naast lavendel is het ook geschikt voor kinderen. Van de etherische olie van deze bloem is bekend dat het rustgevend en een natuurlijk kalmerend middel is. Om de baby te kalmeren en te helpen te ontspannen voor het slapengaan, gebruik je hem op twee manieren. De eerste is om 2 tot 3 druppels kamilleolie te mengen in de olie die normaal op een baby wordt gebruikt voor een massage. Geef het kind vervolgens een bad met lauwwarm water. Naast het induceren van slaap, kalmeert het ook de zintuigen.

Mandarijn etherische olie
Mandarijn etherische olie uit de citrusfamilie helpt de eetlust van de baby te stimuleren. Gebruik hiervoor een druppel opgelost in 10 ml plantaardige olie. Je kunt de voeten van de baby masseren met de oplossing of dezelfde procedure volgen als etherische lavendelolie door vijf druppels in een geurbrander te doen. Onthoud opnieuw dat het gebruik van etherische olie niet moet worden gedaan in een geur verstuiver of direct op het gezicht van het kind.

Als je etherische oliën gebruikt, moet je er rekening mee houden dat de etherische olie 10 minuten is verdampt voordat het kind de kamer binnenkomt. In de loop van de dag zal het kind de geur weer associëren met slapen gaan.

Zorg voor gebruik
Sommige etherische oliën, zoals kaneel, kruidnagel, bergamot, zwarte peper en tijm, zijn gecontra indiceerd voor kinderen van alle leeftijden. Bovendien moeten etherische oliën worden verdund met plantaardige oliën zoals zoete amandelen, druivenpitten, avocado en tarwekiemen.

Doe de test voordat je het voor het eerst gebruikt. Het is vrij eenvoudig: verdun de etherische olie met plantaardige olie, smeer een druppel op de hiel van de baby en wacht 20 minuten. Als er geen veranderingen verschijnen, zoals roodheid, is het pad duidelijk vrij voor je om aromatherapie toe te passen.

Belangrijk om te weten
Aromatherapie is een preventieve, aanvullende en nuttige dagelijkse zorg, maar het vervangt geen enkele medische aanbeveling.

Vorig artikelDe feestdagen zijn weer voorbij
Volgend artikelMinder stress en meer rust met 5 etherische oliën