De citroen behoort tot de groep citrusvruchten, voedingsmiddelen die bekend staan om hun zure smaak en hoge concentratie vitamine C. Bovendien bevat de citroen weinig calorieën en, volgens voedingsdeskundigen en aromatherapeut, biedt deze niet alleen andere voedingsstoffen in de pulp maar ook in de schil. Dit is waarom het zo veel in voedsel wordt gebruikt.

Omdat het kalium bevat, werkt citroen als een diureticum, omdat het mineraal in het fruit helpt bij het elimineren van natrium en het vergemakkelijken van de productie van urine. Bovendien is de schil rijk aan mono terpenen, moleculen van citrusoliën die gemakkelijk in lichaamsweefsels doordringen en helpen bij het reguleren van suikerabsorptie en vetopslag. Citroen is ook een goede bron van vezels en vitamine C en bevat andere vitamines (thiamine, riboflavine) en mineralen (fosfor, silicium, calcium en ijzer).

Gewoon een vleugje citroen verwerken in salades, vlees, vruchtensappen, smoothies, taarten, mousses, zodat de fruitsmaak snel opvalt. Het wordt op veel manieren in onze voeding gebruikt en is, naast kruiden en zuren in recepten, ook een ongelooflijke bron van belangrijke voedingsstoffen, zozeer zelfs dat het als één van de krachtigste vruchten van allemaal wordt beschouwd. Ontdek hier in deze blog 6 redenen waarom citroen zo’n perfecte bondgenoot is voor onze gezondheid.

Kijk hier op deze blog wat deze kleine vrucht voor je gezondheid kan doen.

1. Heeft een detox effect op het lichaam: citroen is aanwezig in detox-voedsel en heeft eigenschappen die het lichaam helpen reinigen, het spijsverteringsproces bevorderen en de opname van andere voedingsstoffen bevorderen; dit effect kan het lichaam helpen te ontgiften.

2. Voorkom voortijdige veroudering: als een perfecte bron van antioxidanten verbetert het fruit de huidkwaliteit door cel degeneratie en het verschijnen van rimpels en huidvlekken te voorkomen. Ook een bron van vitamine A, citroen houdt de huid gehydrateerd en gezond.

3. Brengt de pH-waarden van het bloed in evenwicht: citroenen zijn één van de voedingsmiddelen met de meest basische eigenschappen. Ze zijn op zichzelf zuur, maar wanneer ze door het lichaam worden verwerkt, worden ze alkalisch. Citroenen bevatten citroenzuur en ascorbinezuur, beide gemakkelijk gemetaboliseerd, waardoor minerale componenten de alkalische niveaus van het lichaam kunnen verbeteren.

4. Verkoelt de adem: naast een verfrissende adem is bekend dat citroen tandpijn verlicht. Let wel op dat citroenzuur erosie in tandglazuur kan veroorzaken. Poets je tanden niet onmiddellijk na het drinken van citroensap met water.

5. Versterkt het immuunsysteem: citroenen zijn rijk aan vitamine C, wat geweldig is om verkoudheid af te weren. Ze zijn rijk aan kalium, dat de hersenen en het zenuwstelsel stimuleert en de bloeddruk regelt. Ascorbinezuur, aanwezig in citroenen, heeft ontstekingsremmende effecten en wordt gebruikt in geval van astma en andere aandoeningen van de luchtwegen omdat het de opname van ijzer door het lichaam verhoogt. IJzer speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem.

6. Behandel keelinfectie: citroen is een uitstekende vrucht die helpt bij het bestrijden van problemen gerelateerd aan keelinfecties, keelpijn en keelamandelontsteking, omdat het een antibacteriële eigenschap heeft. Verdun een halve citroen met half kopje water voor een zere keel en gorgel regelmatig.

Vorig artikelMinder stress en meer rust met 5 etherische oliën
Volgend artikelVeganistische kaas recept van tofu