Maandag is, vooral in de ochtend, aan de westkust kans op noordwesterstorm (windkracht 9). Ook worden zeer zware windstoten van ruim 110 km/uur verwacht. Het onstuimige weer gaat gepaard met regen en mogelijk ook lokaal winterse neerslag. Vooral de ochtendspits kan overlast ondervinden van het weer.

Volgens de laatste modelberekeningen piekt de wind in de tweede helft van maandagochtend. Vooral direct aan de Zeeuwse kust, de kust van Zuid-Holland en het zuiden van de Noord-Holland kan stormkracht bereikt worden en is kans op windstoten van ruim 110 km/uur. Dieper landinwaarts komt het tot zware windstoten van 75-100 km/uur. Het oosten en vooral noordoosten van het land lijken de dans grotendeels te ontspringen, maar dit kan nog wat veranderen.

Het weerbeeld bestaat maandagochtend uit perioden met regen. Later in de ochtend en middag is er een afwisseling van opklaringen en felle buien. De buien gaan gepaard met forse windstoten en mogelijk soms hagel.

De wind neemt in de loop van de middag en avond geleidelijk af, maar aan de westkust is tot in de avond kans op zware windstoten.

Oppassen op de weg
Buitenactiviteiten kunnen grote hinder ondervinden van het onstuimige weer. Vooral de zeer zware windstoten zijn gevaarlijk in het verkeer. We raden sowieso af om met een lege vrachtwagen of aanhanger de weg op te gaan in de westelijke kustprovincies.

Corrie
Als het weer resulteert in een code oranje of code rood zal de storm de naam Corrie krijgen. De naam Corrie is gekozen vanwege Corrie van Dijk, de eerste vrouwelijke meteoroloog bij het KNMI in 1964.

Overigens is de kans groot dat de storm de naam Corrie niet krijgt van het KNMI, maar vandaag of morgen al van het Met Office (het KNMI van het Verenigd Koninkrijk), omdat zij al eerder code oranje of rood hebben uitgegeven.

Aanhoudend winderig en zacht
De rest van de week blijft het wisselvallig met dagelijks kans op regen en vooral later in de week ook weer wat vaker de zon. De wind zit voorlopig in de westhoek en is vaak nadrukkelijk aanwezig met in de kustgebieden kans op zware windstoten.

Het is aan de zachte kant voor begin februari met maxima tussen 7 en 10 graden. In de nacht blijft het kwik meestal ruim boven nul, maar tijdens een nacht met brede opklaringen is een keer landinwaarts een graadje vorst wel mogelijk.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Weeronline.
Alles over het weer: actuele informatie, weerfeiten, klimaat, binnenland, buitenland, weerextremen en weerrecords vindt je hier.
Beeldcredit: Kanenori | Publicatiedatum 29 januari 2021
Vorig artikelKun je positiviteit cultiveren zonder de nare kant van het leven te ontkennen?
Volgend artikelRIVM breidt HPV-vaccinatieprogramma uit: meisjes én jongens met een vaccin beschermd tegen zes soorten kanker