Zoals we waarschijnlijk wel weten, wordt de oorspronkelijke mayonaise met eieren en olie gemaakt. Maar er zijn ook veel veganistische mayonaises. De bereiding van veganistische mayonaise is erg lekker, gezond en gemakkelijke te bereiden.

Veganistische mayonaise is een alternatief voor mensen met dieetbeperkingen op lactose, koemelkeiwit of eieren. Anders dan dat, is het ook een geweldige optie voor diegenen die vegetarisch of veganistisch zijn. Niets weerhoudt echter degenen die niet in deze groepen passen om dit genot te ervaren dat als basis zal dienen, maar je kunt ze ook kruiden met je favoriete kruiden en ze gebruiken in de gerechten die je het lekkerst vindt. Nieuwsgierig naar twee eenvoudige recepten? Lees dan verder.

Sojamelk mayonaise
Hier wordt koemelk vervangen door sojamelk, maar het recept kan worden gemaakt met elke andere plantaardige melk, zoals rijstmelk en amandelmelk. Vergeet niet dat hoe milder de smaak van melk, hoe neutraler de mayonaise zal zijn.

Ingrediënten
• 1 kop koud sojamelk
• 2 eetlepel limoensap
• 1 klein teentje knoflookgehakt
• druivenpit olie
• zout naar smaak

Bereidingswijze
Voeg in een blender de sojamelk, citroensap, knoflook en zout toe. Voeg op lage snelheid een scheutje druivenpit olie toe totdat het mengsel de consistentie van mayonaise heeft bereikt. Je kunt ook peterselie, mosterd of gehakte olijven toevoegen om de saus op smaak te brengen.

Avocado Mayonaise
Avocado, rijk aan omega-3 – essentieel vetzuur voor het lichaam en werkt als een natuurlijke ontstekingsremmer – en geeft het recept een romige textuur.

Ingrediënten
• 1 middelgrote rijpe avocado
• ½ kopje gehakte peterselie
• 2 eetlepels mosterd
• 2 eetlepels citroensap
• zout naar smaak
• 1 teentje knoflook
• ½ kopje olijfolie

Bereidingswijze
Doe alle ingrediënten behalve olijfolie in een blender en blend om ze te mengen. Voeg vervolgens de olijfolie toe totdat deze de consistentie van de mayonaise heeft. De tip hier is om de hele saus op dezelfde dag te consumeren, omdat deze na een paar uur de neiging heeft om donkerder te worden en de textuur te veranderen.

Lactosevrije mayonaise is licht en smakelijk. Naast snacks en salades kan het in veel andere gerechten worden gebruikt, om er extra smaak en smeuïgheid aan toe te voegen.

Foto: Daria Nepriakhina