Keuzes maken, hoe moet dat eigenlijk

Tot op bepaalde hoogte zullen we het allemaal met elkaar eens zijn. Waar je woont, de kleding die je draagt, de mensen die je om je heen hebt, het werk wat je doet, je relatie: je hebt er allemaal zelf voor gekozen op een moment in de tijd, ook al waren het (achteraf gezien) misschien niet altijd de juiste keuzes.  Het maken van keuzes is dus belangrijk. Maar hoe maak je ze eigenlijk?

Vier manieren

  1. Maak jij keuzes op basis van verstand? Door lijstjes te maken, voors en tegens tegen elkaar af te wegen? Door te overwegen, vergelijken en na te denken? Het voordeel hiervan is dat je keuze altijd goed doordacht is, het nadeel is dat je vergeet wat eigenlijk het best bij jou past.
  2. Ben jij iemand die impulsief keuzes maakt? Je denkt niet lang na, een eerste ingeving bepaalt. Het voordeel hiervan is dat het proces van keuzes maken ongecompliceerd is, het nadeel is dat je mogelijkheden, kansen en variaties op een keuze over het hoofd ziet.
  3. Ben jij iemand die zijn keuze baseert op gevoel? Heb je een sterke intuïtie en onderbuikgevoel en durf je daarop te vertrouwen bij het maken van een keuze? Het voordeel is dat je altijd bij jezelf blijft bij het maken van een keuze, het nadeel kan zijn dat soms een risico loopt.
  4. Misschien maak jij voor je gevoel wel helemaal geen keuzes. Toch is ook dat een keuze. Dat betekent namelijk dat jouw gedrag of jouw situatie blijft hoe die is. Of verergert. Als jij een slag in je wiel hebt op je fiets kun je ervoor kiezen deze niet te repareren. Het slag zelf kun je niets aan doen, de keuze om te repareren wel. Repareer je niet dan weet je dat het erger kan worden. Het slag wordt erger en op een gegeven moment kun je in het geheel niet meer fietsen. Je staat letterlijk stil. Zo werkt het in het leven ook.

Waarom zo moeilijk doen met lijstjes?
Uit onderzoek is gebleken dat als men eerder gemaakte keuzes beoordeeld op goed of niet goed, dat we in 75% van de gevallen achter onze keuze staan. Het grote verschil is dat we ons vaak een stuk beter en meer ontspannen voelen bij keuzes gemaakt op basis van gevoel. Dat zijn de keuzes die dicht bij ons staan. Dat zijn de keuzes die het best bij ons passen. Dus als het voor het eindresultaat uiteindelijk niet uitmaakt, waarom dan heel moeilijk doen met lijstjes en voors en tegen?

Een gevoelsmatige keuze is diepgaander
Keuzes maken op basis van gevoel is trouwens heel anders dan impulsief keuzes maken. In beide gevallen kan een keus snel gemaakt zijn, maar een keuze op basis van intuïtie is diepgaander en maak je op een ander niveau. Dat gaat over jou en wat bij jou past. 

En dan nu de ‘HOW TO..’
Maar hoe doe je dat dan? Een keuze maken op basis van gevoel? Hoe blijf je trouw aan jezelf en zorg je dat angst niet overheerst? Een paar tips:

  1. Zet tegenover ieder argument gebaseerd op angst een argument gebaseerd op vertrouwen en maak dit net zo belangrijk als je angst.
  2. Mediteer of zoek op andere manier de stilte op. We horen onze eigen stem niet meer door alle ruis en het geluid heen.
  3. Bedenk of je als kind dezelfde keuze zou hebben gemaakt. Kinderen zij puur en laten keuzes vaak nog niet afhangen van ratio.
  4. Probeer achter de motivatie van je keuze te komen. Waarom kies jij dit? In dit antwoord ga je verstand of gevoel herkennen. Is het antwoord verstandelijk? Zet er dan een gevoelsmatige keuze tegenover en bedenk: wat is de betere keus voor mij?
Meer lezen? In Jouw Gids naar Geluk beschrijft Eva Kruijs zeven stappen op de weg van geluk: lichamelijke gezondheid, mindset, relaties, zingeving, overvloed, gebeurtenissen waar je niet voor kiest en het volgen van je hart. Lees over nature quests, powerposes, mini-Ikigai, rijkdom zonder geld, cadeautjes uitpakken en echt zijn. En ontdek dat geluk er eigenlijk altijd is.
Bijdrage: Eva Kruis
Eva Kruijs (1985) is gedragswetenschapper, fotografe en schrijfster met een bovengemiddelde interesse in het geluk van mensen. Ze werkte jarenlang in de specialistische gezondheidszorg, had haar eigen coachingspraktijk en schrijft nu over persoonlijke ontwikkeling.
WoMagazine
WoMagazinehttps://www.womagazine.nl
WoMagazine.nl is een Online Healthy Lifestyle Magazine. De doelgroep is iedereen die van de gezonde dingen in het leven houdt en op zoek is naar inspiratie, de laatste gezondheidstips, een gezondere lifestyle en een mindset om zo de kwaliteit van het leven te verhogen.