Hoe kan het ook anders?

Hoe kan het ook anders?

HOE KAN HET OOK ANDERS?
Laat je leven niet aan je voorbijgaan!

Hou vol – aan alles komt een einde
Veel mensen maken zich zorgen over de huidige stand van zaken in onze wereld en de toekomst. Er is ook grote verbazing over wat er allemaal gebeurt, wat veel herinneringen aan andere tijden, woede en angst kan oproepen.

Allemaal heel begrijpelijk, en toch …. toch is dit een tijd waarvoor we (onbewust) zijn voorbereid, een tijd die ons veel kan leren, een tijd om te groeien en meer bewust te worden van wat er allemaal anders kan en mag ontstaan.

Ten goede van onszelf en daarmee ook de ander.

De titel van dit blog kun je op verschillende manieren interpreteren. Hoe kan het ook anders, als in hoe kan het ook anders dan dat het is zoals het is, of hoe kan het ook anders gaan. Lees het zoals jij het wilt lezen! Dit blog vertelt je meer over het belang om goed bij jezelf te blijven, om te blijven staan in deze tijden en hoe je dit kunt doen.

Verbinding met je diepste zelf; van je hoofd naar je hart

Wat deze tijd je leren kan en hoe je kunt groeien, is door je af te vragen of je het leven leidt wat je wilt leiden – of je gehoor geeft aan het gefluister van je hart – of je in verbinding staat met jezelf. Dit merk je aan hoe jouw houding is tegenover wat er allemaal in de wereld of jouw directe omgeving gebeurt – of je positief kunt blijven – trouw bent aan jezelf – niet laat meetrekken in de wirwar aan (negatieve) gebeurtenissen, kortom, of je kunt blijven staan!

Indien je dit alles met een nee kunt beantwoorden, ben je waarschijnlijk aan het overleven in plaats van leven! Dan ben je jouw hart nog niet aan het volgen ….

Volg je hart, ook wanneer het stormt!

Hoe kan je ook anders dan je hart volgen

Vraag je hart elke dag: Wat heb je mij te vertellen – of – Hoe kan het ook anders? Wanneer we niet ons hart volgen en dus niet in verbinding staan met onszelf, zijn we waarschijnlijk van de hoofdweg afgeweken en een zijweg ingeslagen. Dit kan een kortdurende bevrediging geven, maar uiteindelijk ga je dit merken.

Er zal een moment komen in je leven dat je vastloopt en slachtoffer bent geworden van jouw eigen gedrag en denkwijze. Hier ontkom je niet aan. Jouw ziel, genesteld in jouw hart, kan je signalen geven of je krijgt ziekteverschijnselen.

Hoe dan ook, je merkt het meteen wanneer je jouw hart niet volgt en je niet in verbinding staat met jezelf. Zie ook mijn blog ‘Maak van jezelf geen slachtoffer’. Hierin geef ik tips om uit het slachtofferschap te blijven en je hart te volgen.

“Life moves pretty fast. If you don’t stop and look around once in a while, you could miss it’. (Ferris Bueller)

Het licht in jezelf vinden

Net zoals de gele boom eruit springt in mijn foto bij dit blog en daardoor licht geeft in de duisternis, zo kan jij ook jouw licht laten schijnen en niet alleen een steun zijn voor jezelf, maar ook voor anderen!

Je bent niet alleen de ongevaccineerde of de gevaccineerde, of voor of tegen de maatregelen. Of alleen de koppige, ongelovige, angstige, lieve, sterke of slachtoffer, of ….. en vul maar in. Nee, je bent veel meer dan dat. Jouw persoonlijkheid bestaat uit honderden ikjes en allemaal willen ze gezien en gehoord worden. En ik denk aan een tekst en oefening van een goede vriend en yogaleraar, wat je kan helpen meer innerlijke rust te vinden en jezelf (meer) te waarderen en accepteren zoals je bent, met alles erop en eraan.

 • Ga lekker ontspannen zitten en sluit je ogen
 • Adem een paar keer diep in en uit door je neus
 • Leg je handen op je benen met de handpalmen open, houd je duim omhoog en sluit je andere vingers
 • Blijf rustig doorademen; rustig in en uit door je neus
 • Lees dan de volgende tekst of spreek het in op je mobiel en luister het af;

 

 • Nu is het de tijd om mijn aandacht te besteden aan mijn lichaam, aan mijn adem, aan mijn innerlijke rust.
 • Mijn duim staat centraal om goed voor mijzelf te zorgen, door op tijd even alle tijd, afspraken, doelen, inspanningen en werkzaamheden los te laten. Even geen aan- en inpassingen aan de omgeving, aan het gezin, aan de werkgever, de hypotheekverstrekker, etc.
 • Even de aandacht niet naar buiten maar naar binnen. Even een moment helemaal voor mijn lichaam en mijn adem, om opnieuw innerlijke vrede met mijzelf te sluiten. Vrede met mijn lichaam, vrede met mijn denken, voelen en onderweg zijn!
 • Ik heb de tijd, maar ik ben niet alleen de tijd.
 • Ik heb mijn afspraken, maar ik ben niet alleen mijn afspraken.
 • Ik heb mijn lichaam, mijn baan, mijn huis, mijn gezin, mijn doel, maar ik ben meer!
 • Ik ben ook mijn zelfidentificatie, mijn wilskracht, mijn zelfbeeld, mijn lot, of mijn toeval, mijn geluk, mijn inzicht, mijn mogelijkheden en beperkingen, mijn creativiteit, mijn veerkracht, mijn gewaar zijn, mijn voelen, mijn zelfrealisatie, mijn persoonlijke groei, mijn intimiteit, mijn kwetsbaarheid, mijn innerlijke vrijheid en rust, mijn zelfwaardering, want daarvoor houd ik nu de duim omhoog, hij herinnert mij hieraan!

Probeer deze oefening maar eens 3 weken achtereen en zie de positieve gevolgen. Onderzoek heeft uitgewezen dat je jouw hersenen kunt trainen anders te gaan denken en (bijna) niet meer terug te vallen op oud gedrag en negatieve denkwijze.

Ook kun je mijn vorige blog ‘Nieuw begin’ lezen, waarin ik tips geef hoe je een nieuw begin kunt aanwakkeren. Een begin waarin ALLES mogelijk is wat jij je kunt voorstellen.

Ook jij bent onderdeel van het geheel

Ook jij bent geboren met een doel, om deze tijden nu mee te maken en jouw rol hierin te vinden. Voel maar – wat is jouw rol – en handel hier dan naar.

Ook al voel je je misschien een druppel in de oceaan, je bent wel een belangrijke druppel. Alle druppels tezamen vormen één geheel. Jij bent hier met een reden en alles wat jij doet om jezelf te helpen, heeft ook zijn positieve invloed op jouw omgeving en dat heeft weer invloed op het geheel. Je draagt dus werkelijk iets bij! Mooi toch.

Wees net als de boom in de foto, een baken van licht.

Een prachtige dag!

Harte-groetjes, Monique Angèle van de Laar

Wil je meer weten over Monique ga dan naar http://www.moniquevandelaar.nl
Bron: Tekst en oefening van Piet van der Pluijm