Reeds lang geleden gebruikt als medicinale thee in Afrika, Azië en het Caribisch gebied, is hibiscusthee ontdekt door de rest van de wereld dankzij de verschillende voordelen die het heeft voor de gezondheid.

Naast rijk aan antioxidanten, heeft de drank bereid met de kelk van de plant, bekend als Hibiscus sabdariffa, een diuretische werking en kan het een grote bondgenoot van gewichtsverlies zijn.

Koper, magnesium, fosfor, kalium, natrium, ijzer, zink, calcium en vitamines A, B1, B2, C en foliumzuur behoren tot de belangrijkste componenten van de voordelen van hibiscus.

Op deze manier presenteert de hibiscus antihypertensieve-, gastroprotectieve-, vaatverwijdende-, diuretische-, ontstekingsremmende-, laxerende-, pijnstillende-, slijmoplossende-, spijsverterings-, kalmerende- en anti-roos eigenschappen.

Door de grote hoeveelheid stoffen die het lichaam reinigen, wordt het hibiscus-sap beschouwd als een zeer voedzame drank. Anders dan dat, kan hibiscus-thee zelf worden verbeterd met veel ander fruit.

1. Hibiscus-thee
Ingrediënten
• 6 kopjes water;
• 1½ kopje gedroogde hibiscusbloemen;
• ijs naar smaak;
• zoetstof (stevia) naar smaak toevoegen.

Bereidingswijze
Meng in een grote pan de water- en hibiscusbloemen; Laat het 20 minuten zachtjes koken. Zeef met behulp van een zeer fijne zeef en laat deze afkoelen. Voeg ijs toe en serveer onmiddellijk met de zoetstof (stevia) bij voorkeur.

2. Hibiscus-thee met gember
Ingrediënten
• 6 kopjes water;
• 1½ kopje gedroogde hibiscusbloemen;
• 1 klein stukje gember 7,5 cm gesneden;
• ijs naar smaak;
• zoetstof (stevia) naar smaak toevoegen.

Bereidingswijze
Meng in een grote pan de water- en hibiscusbloemen en de gember. Laat het 20 minuten zachtjes koken. Zeef met behulp van een zeer fijne zeef en laat deze afkoelen. Voeg ijs toe en serveer onmiddellijk met de zoetstof (stevia) bij voorkeur.

3. Anti-zwellende hibiscus (aardbei-hibiscus-thee)
Ingrediënten
• 50 ml water voor thee;
• 1 theelepel gedehydrateerde hibiscus;
• 6 aardbeien;
• 3 verse muntblaadjes;
• ijs naar smaak.
• 100 ml water.

Bereidingswijze
Kook 50 ml water. Breng vervolgens het kokende water over naar een mok en voeg de hibiscus toe; dek het af en laat deze 10 minuten staan. Blend de hibiscusthee, de aardbeien, de muntblaadjes en de 100 ml water in de blender en blend deze goed. Voeg ijs toe en serveer onmiddellijk.

4. Hibiscus-thee met ananas
Ingrediënten
• 250 ml natuurlijke hibiscusthee;
• 1 middelgrote ananasschijf;
• ijs naar smaak.

Bereidingswijze
Doe alle ingrediënten, behalve het ijs, in de blender; Blend de ingrediënten goed, voeg ijs naar smaak toe en serveer deze onmiddellijk.

5. Citroen hibiscus-thee
Ingrediënten
• 500 ml water;
• 2 eetlepels hibiscusthee;
• sap van 1 citroen;
• 3 eetlepels gehakt citroengras;
• ijs naar smaak;
• zoetstof (stevia) naar smaak toevoegen.

Bereidingswijze
Breng de 500 ml water aan de kook. Zet na het koken het vuur uit en voeg de hibiscusthee toe. Dek het af en laat deze 3 tot 5 minuten staan. Zeef de thee in een mok en voeg het citroensap toe. Voeg het mengsel samen met het citroengras in de blender en blend deze gedurende 5 minuten. Voeg daarna het ijs toe, voeg naar smaak zoetstof (stevia) toe en serveer deze onmiddellijk.

Let op: het is belangrijk om het natuurlijke hibiscus-sap direct na de bereiding te drinken, omdat de drank snel zijn voedingswaarde en dus de voordelen kan verliezen. Het zogenaamde oxidatieproces dat plaatsvindt door warmte en blootstelling aan zuurstof en licht kan ervoor zorgen dat bepaalde voedingsstoffen hun efficiëntie verliezen.

Wanneer het niet mogelijk is om de thee direct te drinken, bewaar deze dan op een donkere plek, in goed afgesloten flessen om het proces van oxidatie te vermijden en/of te vertragen.

Vorig artikelSerotonine het gelukshormoon
Volgend artikelSmoothie aardbeien en kokoswater