Kokosolie wordt gewonnen uit rijpe kokosnootamandel. Door de jaren heen worden mensen zich steeds meer bewust van de unieke medicinale en cosmetische voordelen kokosolie.

Kokosolie wordt gebruikt in de culinaire wereld en zelfs in haarverzorgingsproducten en is een van de “nieuwe trends” in de schoonheidswereld. Ontdek wat dit product zo speciaal maakt om ook acne problemen te behandelen.

Het is bekend dat kokosolie een uitstekende vochtinbrengende olie is kan worden gebruikt om huid en haar te verzachten en te hydrateren.

Het laatste nieuws is de toepasbaarheid van kokosolie voor acne
Maar voordat we begrijpen waarom je kokosolie moet gebruiken voor acne, is het belangrijk om te begrijpen wat acne is en wat de oorzaak ervan is.

De oorzaken van acne?
Onze huid heeft tal van talgklieren die verantwoordelijk zijn voor de productie van talg ofwel huidsmeer. Het is een vetachtige substantie die geproduceerd wordt door talgklieren die zich vooral in de lederhuid bevinden waar ook de beharing is. Talg heeft een beschermende werking tegen uitdroging van de huid en het haar en tegen infectie door bacteriën en schimmels. De kleine poriën van de huid kunnen echter verstopt raken als er teveel van deze vetachtige substantie is.

Overmatige talgproductie kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder hormonale veranderingen, hoge stressniveaus of de gevolgen van een slecht eetpatroon. Wanneer de poriën verstopt raken, kunnen de poriën de olie niet vrijgeven, wat op zijn beurt vuil en bacteriën op de huid veroorzaakt. Het resultaat hiervan is ontsteking, infectie en roodheid.

Kokosnootolie voor acne
De meest voorkomende verwarring bij het gebruik van kokosolie voor acne is omdat het een olie is. In geval van huidcontact met pure oliën kan er huidirritatie optreden met roodheid, branderig gevoel etc. Kokosolie kan echter in deze huidtypen worden gebruikt omdat het laurinezuur en caprinezuur bevat, beide met erkende antimicrobiële eigenschappen en het hoge vitaminegehalte. Bij contact met de menselijke huid worden deze twee zuren omgezet in stoffen die de huid helpen beschermen tegen acne en andere infecties door bacteriën en microben te vernietigen.

Een andere belangrijke component van kokosolie voor acne is de aanwezigheid van vitamine E – een noodzakelijke voedingsstof voor een gezonde huid en haar. Deze vitale vitamine kan de productie van talg reguleren en de poriën van de huid ontstoppen, waardoor acne en puistjes worden voorkomen. Kokosolie is licht en kan gemakkelijk in de huid worden opgenomen en kan de diepste lagen van de huid binnendringen om deze te reinigen en te voeden.

Hoe gebruik je kokosnootolie voor acne
1. Allereerst moet je de huid goed reinigen, zodat de poriën zich kunnen openen waardoor de kokosolie gemakkelijk de huid kan doordringen en voeden.

2. Kies bij voorkeur voor biologische kokosolie omdat deze als gunstiger worden beschouwd dan gewone kokosolie.

3. Breng na een goede reiniging van de huid een dunne laag kokosnootolie aan op het gezicht en masseer deze vervolgens zachtjes met je vingertoppen.

4. Laat de olie vervolgens ongeveer 15 tot 20 minuten inwerken om door de huid te worden opgenomen.

5. Was tot slot je gezicht grondig en doe je gebruikelijke vochtinbrengende crème.

Kokosolie kan je dus niet alleen een acne-vrije huid geven, maar ook zachter en soepeler maken.