Wist je dat de vitamine D-waarden tijdens de zwangerschap tijdens de gehele periode moeten worden gecontroleerd? Dit komt omdat de tekortkoming van deze vitamine ernstige problemen kan veroorzaken voor de zwangere vrouw en de pasgeborene. De preventie en herstel van een adequaat niveau worden gemaakt via de voeding, supplementen en blootstelling aan de zon, altijd met advies van dokter om toxiciteit niet te veroorzaken.

Vitamine D
Vitamine D is essentieel voor de ontwikkeling van het skelet en voor botonderhoud. Het bevordert ook de balans van calcium- en fosforgehaltes in het lichaam, het is ook noodzakelijk om de afscheiding van bepaalde hormonen te bewerkstelligen.

Vitamine D-tekort tijdens de zwangerschap
Vitamine D-tekort is het punt om een gezondheidsprobleem geworden in vele landen, en een van de risicogroepen zijn zwangere vrouwen, omdat het van invloed op 20-40% van de vrouwen. Daarom is het noodzakelijk om de niveaus van deze vitamine in deze periode te controleren, om te voorkomen dat het kind geboren wordt met het tekort. De preventie methode zou zijn om vitamine D-niveaus bij zwangere vrouwen in regelmatig overleg te monitoren en ook tijdens borstvoeding en ook aandacht besteden aan vitamine niveaus van het kind.

Gezondheidsproblemen veroorzaakt door vitamine D tijdens de zwangerschap:
• Pre-eclampsie (hoge bloeddruk die kan overgaan naar eclampsie – risico voor de zwangere vrouw)
• Insulineresistentie
• Zwangerschapsdiabetes
• Vroeggeboorte
• Gezondheidsproblemen veroorzaakt door vitamine D bij borstvoeding en kindertijd:
• Rachitis
• Verminderde botdikte
• Osteopenie (zwakke botten)
• Acute luchtweginfecties
• Astma
• Type 1 diabetes

Bronnen van vitamine D
Studies tonen aan dat voedingsmiddelen zijn niet de meest ideale voor het verstrekken van vitamine D, echter dat grotere hoeveelheden vis, met name van zalm, tonijn en het type kabeljauw shitake champignons, eigeel verrijkte voedingsmiddelen (melk bevat, kazen, granen, onder anderen). Maar de belangrijkste bron is nog steeds zonlicht absorptie.

Aanbevelingen:
De aanbevolen doseringen van de Canadian Academy of Pediatrics zijn 2000 IE/dag vitamine tijdens zwangerschap en borstvoeding. Het Amerikaanse College van Verloskundigen en Gynaecologen beveelt supplementen aan van 1.000 tot 2.000 IE/dag. Canadese Pediatrische Academy beveelt, tijdens het eerste jaar van het leven, 200 IU/dag voor te vroeg geboren baby’s en 400 IU/dag voor de andere kinderen. Het is ook noodzakelijk dat de pasgeborene en de moeder worden blootgesteld aan de zon in korte perioden van ten minste 15 minuten. De beste tijden zijn vóór 10.00 uur en na 16.00 uur. Follow-up met de voedingsdeskundige of arts is vereist voor meer informatie.

Voorkomen van deze tekortkoming
Het voorkomen van dit tekort kan worden gedaan via de voeding, blootstelling aan de zon en suppletie ook, kun je de nodige niveaus van deze vitamine te bereiken.

Vorig artikel6 tips om mooiere, sterkere en gezondere tanden te krijgen
Volgend artikelPraktische manieren om emotionele intelligentie te ontwikkelen