De meest voordelen van gember voor de gezondheid zijn voornamelijk hulp bij gewichtsverlies, het versnellen van het metabolisme, het ontspannen van het maagdarmstelsel, en voorkomen van misselijkheid en braken. Gember werkt echter ook als een antioxidant en ontstekingsremmer, en helpt ziekten zoals darm- en zweren in de maag te voorkomen.

Gember is een wortel die kan worden gebruikt in thee of kunnen worden toegevoegd aan water, sappen, yoghurt of salades.

Hieronder staan paar voordelen van gember:

Helpt bij gewichtsverlies
Gember helpt bij het afvallen omdat het werkt door het metabolisme te versnellen en het verbranden van lichaamsvet te stimuleren. De verbindingen 6-gingerol en 8-gingerol, aanwezig in deze wortel, werken om de productie van warmte en zweet te verhogen, wat ook helpt bij het gewichtsverlies en het voorkomen van de gewichtstoename.

Bestrijd maagzuur en darmgas
Gember wordt veel gebruikt om maagzuur en darmgas te bestrijden en moet voornamelijk in de vorm van thee worden geconsumeerd om dit voordeel te verkrijgen. Deze thee is gemaakt door 1 eetlepel gember per 1 kopje water en bij voorkeur gedurende de dag 4 kopjes thee consumeren voor verbetering van de darmklachten.

Werkt als antioxidant en ontstekingsremmer
Gember heeft een antioxiderende werking in het lichaam en werkt in de preventie van ziekten zoals griep, verkoudheid, kanker en vroegtijdige veroudering. Daarnaast heeft het ook een ontstekingsremmende werking, waardoor de symptomen van artritis, spierpijn en luchtwegaandoeningen zoals hoest, astma en bronchitis worden verbeterd.

Verbetering van misselijkheid en braken
Vanwege zijn anti-emetische eigenschap helpt gember om misselijkheid en braken te verminderen die vaak voorkomen tijdens zwangerschap, chemotherapiebehandelingen of de eerste dagen na operaties. De verbetering van deze symptomen wordt verkregen na ongeveer 4 dagen gebruik van 0,5 g gember, wat overeenkomt met ongeveer ½ theelepel geraspte gember die bij voorkeur ’s ochtends moeten worden ingenomen.

Bescherm de maag tegen zweren
Gember helpt de maag te beschermen tegen zweren, omdat het helpt bij de bestrijding van Helicobacter pylori (bacteriën), de hoofdoorzaak van gastritis en maagzweren. Daarnaast voorkomt gember ook het begin van maagkanker, wat in de meeste gevallen verband houdt met veranderingen in cellen veroorzaakt door de zweer.

Reguleert de bloeddruk
Vanwege de aanpasbaarheid in het lichaam, kan gember de druk reguleren bij mensen met een hoge bloeddruk. Dit kan gebeuren omdat het werkt door de vorming van vet (plaques) in de bloedvaten te remmen, hun elasticiteit te vergroten en de bloedsomloop te bevorderen. Bovendien is het in staat om de bloedstroom in het lichaam te verbeteren.

Wanneer geen gember consumeren
Gember moet worden geconsumeerd zoals voorgeschreven door de kruidendokter of diëtist, omdat overmatige consumptie kan leiden tot hypoglykemie bij mensen met diabetes of hypotensie bij mensen met hypertensie. Daarnaast kan gember bloedingen veroorzaken bij mensen die geneesmiddelen gebruiken om het bloed reguleren, zoals bijvoorbeeld bloedverdunners en aspirine. De consumptie van gember door zwangere vrouwen moet ook worden begeleid door een arts.

Vorig artikelAnti-migraine apparaat meet zich nu ook met de beste pijnstillers
Volgend artikelGriep en zwangerschap