Flink wat zon, maar wel koude nachten

Van zaterdag 26 februari tot en met dinsdag 1 maart wordt Carnaval gevierd. Het weerbeeld ziet er in het weekend en begin volgende week goed uit. De zon schijnt flink en het blijft droog. De temperatuur loopt op naar 8 of 9 graden, maar vooral de nachten worden kouder met temperaturen rond of onder het vriespunt. Na het weekend wordt het met name overdag wat zachter.

Na al het stormgeweld van de laatste dagen ziet het weerbeeld er komend weekend en volgende week goed uit voor feestvierders. In het weekend blijft het droog en schijnt de zon flink. De temperatuur loopt op naar 8 of 9 graden en er staat over het algemeen niet veel wind. De nachten verlopen wat kouder met temperaturen rond of zelfs iets onder het vriespunt. Als je een warme kroeg verlaat, is dit wel iets om rekening mee te houden.

Na het weekend neemt de bewolking toe en mogelijk valt wat regen. Toch zal het dan met name in de zuidelijke helft van het land over het algemeen droog blijven met geregeld zonneschijn. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en daarmee wordt zachte lucht aangevoerd. De temperatuur loopt op naar dubbele cijfers van 12 of 13 graden. Feestvierders kunnen dan ook niet alleen genieten van het Carnaval, maar ook van heerlijk weer.

Veel optochten al verplaatst
Veel optochten en evenementen zijn al afgelast of verplaatst naar Hemelvaartsdag, Pinksteren of naar de zomer. Er zullen dan ook verschillende kleinschalige activiteiten plaatsenvinden die per stad of dorp kunnen verschillen. Het is dit jaar voornamelijk een kroegenfeest, maar door de versoepelingen staan veel gemeentes wel buitenbars, terrassen en muziek toe.

In het dorp Prinsenbeek, tijdens Carnaval ‘Boemeldonck’ genoemd, is de optocht verplaatst naar Pinksteren. In Tilburg (Kruikenstad) is de optocht verzet naar zondag 27 maart. Ook in Limburg zijn veel optochten verplaatst en dat geldt ook voor de rest van het land. Het advies is dan ook om goed te kijken wat de plannen zijn in jouw dorp of stad.

Versoepelingen rondom Carnaval
De versoepelingen die het kabinet vorige week heeft afgekondigd komen voor carnavalsvierders precies op tijd. Er zijn normale openings- en sluitingstijden en op plaatsen waar minder dan 500 bezoekers zijn is geen coronatoegangsbewijs nodig. Daar waar meer dan 500 bezoekers aanwezig zijn geldt de 1G-regel. Dat betekent dat iedereen in het bezit moet zijn van een negatieve testuitslag. Verder hoeft er geen afstand meer worden gehouden.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Weeronline.
Alles over het weer: actuele informatie, weerfeiten, klimaat, binnenland, buitenland, weerextremen en weerrecords vindt je hier.
Publicatiedatum 21 februari 2022
Vorig artikelDrielingstorm Dudley, Eunice en Franklin
Volgend artikelLaat jonge kinderen regelmatig bewegen en weinig langdurig stilzitten