Net zoals bij mensen met een te hoge bloeddruk altijd zijn of haar bloeddruk onder controle moet houden, moet een persoon met een voorgeschiedenis van depressie constant alert zijn, zodat de ziekte zich niet opnieuw ontwikkelt. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft ongeveer 7% van de wereldbevolking de ziekte en wordt deze naar schatting de meest voorkomende ziekte in 2030 in de wereld.

Veroorzaakt door genetische, omgevings- en psychologische factoren, is dit een stil probleem dat wordt veroorzaakt door emotionele triggers die veel verder gaan dan genetische factoren en chemische veranderingen in de hersenen. Depressie is wel te behandelen, maar het is noodzakelijk om de ziekte in al zijn aspecten (neurologisch, psychologisch en emotioneel) te behandelen en zich altijd bewust te zijn van mogelijke terugvallen.

Depressie: factoren die tot terugval kunnen leiden

Gebrek aan zelfkennis
Zelfkennis is van fundamenteel belang, zodat het individu kan herkennen of de symptomen van depressie terugkeren of dat hij slechts een bepaald moment van verdriet doormaakt. Het is de moeite waard om op te merken dat soms verdrietig voelen een volkomen normaal en onderdeel van het leven is, omdat alle mensen slechte dagen hebben en moeilijke momenten doormaken.

Depressie daarentegen veroorzaakt verdriet zonder duidelijke reden, waardoor de routine wordt belemmerd en relaties niet onderhouden worden. Men moet in staat zijn om te identificeren wat het ongemak veroorzaakt en hoe deze emotie zich manifesteert om manieren te vinden om het probleem te overwinnen.

Voortzetting van de behandeling
Psychologische vervolgcontrole is erg belangrijk voor personen met depressieve symptomen, die in een paar weken grote verbeteringen kunnen brengen. Het is echter heel gebruikelijk dat de patiënt de behandeling ophoud wanneer hij de eerste tekenen van verbetering begint te voelen. Dit is een grote fout, die hem weer kwetsbaar maakt, waardoor de kans op terugval groter wordt.

Stop nooit een behandeling zonder medische toestemming, zelfs als je je goed voelt. Dit type interventie heeft een begin, een midden en een eind proces nodig en het is belangrijk om alle stappen te voltooien om een depressie definitief te overwinnen.

Emotionele wonden
De wetenschap kan depressie onderdrukken met medicijnen, maar het is ook belangrijk om te begrijpen dat emotionele wonden moeten worden genezen, zodat de medicijnen niet alleen werken om interne problemen te camoufleren die moeten worden aangepakt. Het is erg belangrijk om te zorgen voor de emotionele factoren die hebben geleid tot de ontwikkeling van de ziekte.

Depressiebehandeling: hoe kan emotionele intelligentie helpen?

Het is zeer belangrijk voor de depressieve persoon om naar de pijnen te kijken die deel uitmaken van hun levensgeschiedenis en om die herinneringen die schadelijke gedragspatronen produceren op te dragen, overtuigingen te ondersteunen en depressie te veroorzaken. Door nieuwe betekenissen toe te kennen aan gebeurtenissen die zijn vastgelegd in het onbewuste, is het mogelijk om te leren conflicten te overwinnen, emoties onder de knie te krijgen en gezonder te zijn voor jezelf en anderen. Dit proces van bewustzijn dat emotionele genezing biedt, kan worden geleerd en geoefend door de ontwikkeling van Emotionele Intelligentie, die het beheer en de perceptie van emoties mogelijk maakt.

Vorig artikelSTOP met zoeken! Je intuïtie is dichterbij dan je denkt.
Volgend artikelEen betere slaap door voetmassage