Sesam is een oliezaad van het geslacht Sesamum, dat 36 soorten heeft, de meest bekende en commerciële is Sesamum indicum L. Sesam is uitstekend aangepast in tropische landen en wordt in meer dan 71 landen geteeld, voornamelijk op de Aziatische en Afrikaanse continenten, goed voor 60% van de wereldproductie. Velen geloven dat sesam vierduizend jaar geleden in Babylon en Assyrië werd verbouwd waardoor het één van de oudst bekende gewassen ter wereld is.

In zijn helende eigenschappen verschilt sesamolie van alle vette basisoliën; het wordt actief gebruikt in de farmacologie, alternatieve geneeskunde en cosmetologie.

Het wordt al meer dan duizend jaar gebruikt als schoonheidselixer, verjongingsmiddel en supplement om het haar te versterken en hoofdpijn te bestrijden; dit is één van de beste oliën voor dagelijks gebruik en droge huidverzorging. De olie belooft te zorgen voor schoonheid, voortijdige veroudering te bestrijden en je levenskwaliteit te verhogen!

Er is nog nooit zoveel gesproken over oliën, zowel voor de haar/huid als die aanbevolen voor voedselconsumptie, beide versies hebben de laatste tijd een prominente plaats verworven en hebben speciale ruimte gekregen zowel in de keuken als in schoonheidsproducten. Nog beter is wanneer de olie van binnen en van buiten werkt, zoals sesamolie, die belooft de schoonheid van de huid en het haar up-to-date te houden.

Bekijk de voordelen van sesamolie:

1. Natuurlijke ontstekingsremmende werking: voor de Chinese geneeskunde werkt sesamolie als ontstekingsremmend, antibacterieel en helpt het zelfs bij het bestrijden van hoge bloeddruk. Door de bloedsuikerspiegel te verlagen, helpt het ook om diabetes te beheersen.

2. Stimuleert vetverbranding: sesamolie bevat antioxidantverbindingen die de activiteit van levercellen, die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van vetzuren, verhogen. Dit betekent dat de meervoudig onverzadigde vetten in sesam de vetverbranding kunnen bevorderen.

3. Goed voor de gezondheid van de huid: sesamolie onderhoudt bepaalde voedingsstoffen die bijdragen aan zowel de interne als externe gezondheid van de huid. Zink is bijvoorbeeld een mineraal dat in grote hoeveelheden in sesamzaad wordt aangetroffen en werkt op de collageensynthese en handhaaft de jeugdigheid van het weefsel. Sesamolie antioxidanten helpen ook bij het handhaven van de elasticiteit van de huid. De olie hydrateert ook de huid diep en voorkomt vroegtijdige veroudering, waardoor rimpels en huidvlekken worden verminderd.

4. Verbetert de mondgezondheid: sesamolie helpt de mondgezondheid te behouden en het immuunsysteem te versterken. Studies suggereren dat mondwater met olie de natuurlijke slijtage van het tandglazuur kan verminderen en het gebit geleidelijk kan laten bleken. Andere voordelen voor de mondgezondheid van sesamolie via mondwater zijn de behandeling van slechte adem, vermindering van tandsteen, preventie van bacteriële infecties en versterking van het tandvlees.

5. Bestrijd stress en depressie: lage niveaus van de serotonine neurotransmitter kunnen één van de oorzaken zijn van depressie en stemmingswisselingen. Sesamolie bevat tyrosine, een aminozuur dat deelneemt aan de synthese van serotonine in de hersenen en de darm. Sesamolie in sesamzaad heeft een anti depressieve werking en kan stress gerelateerde ontstekingen verminderen.

Hoe sesamolie consumeren?
Voor degenen die graag koken, is sesamolie een bondgenoot om een exotische smaak in de gerechten te geven. Zorg ervoor dat je het niet overdrijft, omdat het een sterke smaak heeft. Gebruik nooit dezelfde hoeveelheid die je zou gebruiken voor een meer neutrale olie: begin gewoon met een klein beetje en probeer dan de juiste hoeveelheid voor jou.

Je kunt het gebruiken om groenten te bakken/wokken, de pasta een speciale smaak te geven en zelfs bij desserts zoals pannenkoeken. Kan ook toegevoegd worden bij de rauwkost om een speciale smaak te geven.

Vorig artikelPapaja gezichtsmasker
Volgend artikelFalafel vegan